Питання щодо відстрочки від мобілізації у зв'язку з доглядом за 81-річним батьком

Доброго дня!
Питання щодо відстрочки від мобілізації: чи може її отримати чоловік, що живе і доглядає за 81-річним батьком? Батько потребує постійної допомоги через слабке здоров`я (має проблеми з тиском, через що не може себе обслугоувати в повній мірі), проте, не має ніякої групи інвалідності, свідомо мислить.

Чоловіку вручили повістку, він явився у військомат і отримав направлення на медкомісію. Медкомісію поки не проходив.

У Собесі порадили оформити догляд за особою що досягла 80-ти річного віку та потребує постійного стороннього догляду. Чоловік з батьком проживають удвох в місті Херсон. Інші близькі родичи живуть в Києві та закордоном.

Питання:
1. Чи буде догляд за особою що досягла 80-ти річного віку та потребує постійного стороннього догляду вважатися підставою для відстрочки від мобілізації?
2. Який алгоритм дій для оформлення догляду?
3. Чи можна не являтися на медкомісію чоловіку, поки він буде займатися оформленням догляду? Чи є за неявку кримінальна відповідальність?

31.01.2023 14:34 19266

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
244 отзывы (243 +) (1 -)
Консультации: 788
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації предбачана статтею 23 Закона України «Про мобілізаційну підготовку".

Відповідно до зазначеної статті Закону, не підлягають призову під час мобілізації військовозобов’язані, які зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

1. Чи буде догляд за особою що досягла 80-ти річного віку та потребує постійного стороннього догляду вважатися підставою для відстрочки від мобілізації? - так, у разі оформлення постійного догляду за батьком, це буде підставою для отримання відстрочки від призову під час мобілізації.  Цей варіант підходить тим, чиї родичі інвалідності не мають, але при цьому потребують догляду. Тобто, потрібно отримати не висновок МСЕК, а висновок ЛКК. У висновку лікарської комісії зазначається, що людина потребує постійного догляду. Чоловіка у цьому висновку краще відразу вписати як особу, яка здійснює догляд.

2. Який алгоритм дій для оформлення догляду? - для оформлення постійного догляду, спочатку необхідно отримати в медичній установі документи, що батько потребує догляду. У вашому випадку це буде висновок  лікарсько-консультативної комісії (ЛКК) закладу охорони здоров'я.

Для отримання довідки ЛКК необхідно звернутися до лікаря необхідної спеціалізації або сімейного лікаря щодо стану здоров’я  батька за місцем його проживання. Лікар видасть направлення на ЛКК для отримання висновку. Висновок ЛКК повинен бути для підтвердження необхідності догляду.

За загальними нормами, якщо чоловік буде вписаний у висновок ЛКК, як такий, що буде здійснювати постійний догляд, цього буде достатньо для військомату. Але, на практиці, військомати вимагають оформити догляд за родичем через соцзахист та отримати довідку про компенсацію з догляду.  Або отримати  в органах місцевої влади акт про встановлення факту здійснення догляду за батьком. 

Отже, за наявності висновку ЛКК з підтвердженням необхідності здійснення догляду, чоловік може оформити догляд за батьком в управлінні соціального захисту або встановити факт здіснення догляду. 

Оформлення постійного догляду за особами, які його потребують через УСЗН:

Необхідно подати до управління соціального захисту населення за місцем проживання наступні документи:

- Заява про те, що чоловік хоче здійснювати постійний догляд за певною особою.
- паспорт чоловіка та батька,інн(РНОКПП) (потрібен як оригінал, так і копія). 
- довідка щодо реєстрації  місця проживання (витяг). (сина та батька)
- довідка лікарської комісії, яка підтверджує те, що у зв’язку зі своїм станом здоров’я батько має потребу в постійному догляді (довідка ЛКК форма № 080).                                                                                                                          - декларації про доходи та майновий стан (заповнюється на підставі довідок про доходи кожного члена сім'ї).
Після оформлення видадуть довідку про отримання компенсації за здійснення догляду на непрофесійній основі, яка є документом, що підтверджує догляд.

Акт встановлення факту здійснення догляду:

Акт встановлення факту здійснення догляду за іншою особою, яка потребує постійного догляду, складається на підставі звернення особи, яка здійснює догляд, до органу місцевого самоврядування з заявою про здійснення особою такого догляду. На підставі такого звернення особи, яка здійснює догляд,  не пізніше ніж протягом п’яти робочих днів після надходження заяви складається акт встановлення факту здійснення догляду в довільній формі. Зазначений акт надсилається заявнику або видається особисто за його бажанням.

Отже, чіткого переліку документів, яким підтверджується догляд, у законі немає, крім довідки МСЕК чи ЛКК, тому додатково вимагаються або оформлення догляду через соцзахист (довідка про отримання компенсації за здійснення догляду) або акт встановлення факту здійснення догляду. Можна спробувати надати до військомату лише висновок ЛКК, а у разі вимоги надати додаткові документи.

3. Чи можна не являтися на медкомісію чоловіку, поки він буде займатися оформленням догляду? Чи є за неявку кримінальна відповідальність? - якщо чоловік вже отримав направлення на медкомісію, то неявка на огляд чи непройдення медкомісії може бути підставою для притягнення до відповідальності. Може бути не кримінальна, а адміністративна відповідальність у вигляді штрафу (при першому порушенні). Тобто, оформлення догляду не є поважною причиною неявки на медкомісію. Відповідно до Закону "Про військовий обов’язок та військову службу" підставами для неявки за повісткою або непроходження медкомісії можуть бути: перешкода стихійного харак­теру; хвороба військовозобов’язаного; смерть або тяжка хвороба близького родича (чоловік, дружина, батько, мати, діти та інші); відкрите кримінальне провадження, застосування адміністративного стягнення або кримінального покарання стосовно військовозобов'язаного або резервіста. Це повинно бути документально підтверджено.

У вашому випадку, після отримання направлення на медогляд, краще подати до військомату заяву про надання відстрочки від призову під час мобілізації у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за батьком. Заяву необхідно подати у 2-х примірниках - один для військомата, на другому необхідно поставити відмітку військомату про отримання. До заяви треба додати нотаріально завірені копії документів: довідка ЛКК, паспорта, свідоцтво про народження сина, довідка про отримання компенсації або акт встановлення факту здійснення догляду. Заяву розглянуть та приймуть відповідне рішення. 

Якщо у Вас є додаткові або уточнюючі питання, можете написати на ел.пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram