Перелік документів для перетину кордону

Добрий день Дмитро,

Мене звати Володимир Корнієнко, я вже звертався к вам за консультацією по питанню зняття з обліку по рішенню ВЛК.
Тоді я зміг отримати війсковий квиток з записом про зняття з обліку по стану здоровья на підставі рішення ВЛК, та отримав копію довідки ВЛК, але не завірену.
В осени я зміг виїхати в Европу з ціми документами, хоча прикордонник тоді спитав, чому у мена нема орігинала довідки ВЛК, на що я відповів, що орігинал не видають і мене випустили!
Але вже другий раз, коли хотів виїхати 05.02.2023, вже не вистили, тому що в мене не було орігиналу довідки ВЛК.

Прошу проконсультувати мене про перелік документів для перетину кордону в моєму випадку, та якщо мені потрібен орігинал або завірена копія довідки ВЛК, з яким листом треба звернутися до воєнкомату?

Дякую!

09.02.2023 18:23 557

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
750 отзывов (749 +) (1 -)
Консультации: 1900
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

1. При вирішенні питання щодо можливості виїзду громадянами за межі України, прикордонники керуються Постановою КМУ № 57 під назвою "Правила перетинання державного кордону громадянами України".

У відповідності до пункту 2-6 Правил, У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. 

Ви не підлягаєте призову, так як постановою ВЛК визнані непридатним до військової служби.

Таким чином, Ви маєте право виїхати за межі України.

Отже, для виїзду за кордон Вам необхідно пред'явити документ, що підтверджує встановлення непридатності до служби. Таким документом є постанова (довідка) ВЛК.

2. У відповідності до пункту 2 Правил, "У випадках, визначених законодавством, для перетинання державного кордону громадяни крім паспортних документів повинні мати також підтверджуючі документи". Таким підтверджуючим документом в вашому випадку є постанова (довідка) ВЛК. 

У відповідності до частини 3 статті 6 Закону України "Про прикордонний контроль", Пропуск осіб через державний кордон здійснюється уповноваженими службовими особами Державної прикордонної служби України за дійсними паспортними документами, а у передбачених законодавством України випадках також за іншими документами.

Зверніть увагу на формулювання як в "Правилах", так і в ЗУ "Про прикордонний контроль": не копії документів, а документи.

Таким чином, вимоги прикордонників правомірні: Вас не можуть випустити по простій ксерокопії довідки ВЛК. Теретично, дійсно інколи можна виїхати і по копії, але це вже залежить виключно від настрою прикордонників.

3. У відповідності до пункту 3.8. Положення про військово-лікарську експертизу, Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК  у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд

Отже, Положення свідчить, що Вам на руки повинні видати саме копію, а не оригінал. Тобто виходить така ситуація, що ДПСУ вимагає оригінал, в той час як ВЛК видає тільки копію.

Що потрібно зробити: звернутися до Малиновського РТЦК з письмовою заявою. В заяві просити видати Вам довідку ВЛК або засвідчену копію довідки ВЛК. Два варіанти: або власноруч заносите заяву в ТЦК (в такому разі візьміть з собою одразу два екземпляри заяви: один здасте, а на другому поставлять відмітку про вручення); або відправляєте Укрпоштою цінним листом з описом вкладеного, з кур'єрською доставкою.

Як результат - отримаєте саме той документ, який задовольнить прикордонників.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram