Влаштувався на роботу в поліцію і проблеми з військкоматом

14 вересня 2022 року мені було вручено повістку на відправлення. В мене була діюча бронь до 02.10.2022 року. З того часу я перебував на лікарняному 4 місяці, лікувався на стаціонарі у невролога. Під час лікування хотіли знову вручити повістку, я відмовився оскільки перебував на лікуванні. Після виписки я пройшов відбір в патрульну поліцію. Для роботи потрібно знятись з військового обліку, мені відмовили і сказали дадуть письмову відповідь на роботу з усіма повістками і епікризами. Чи можуть за це мене звільнити з поліції?

11.02.2023 12:22 3286

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 4 года
134 отзывы (134 +) (0 -)
Консультации: 464
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

1. Ви пишите, що у Вас була діюча бронь до 02.10.2022 року. Якими документами це підтверджується?

Бронювання військовозобов’язаних, які перебувають у запасі, здійснюється в мирний та у воєнний час з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період (стаття 24 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" ).

Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють:

  1. в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;
  2. на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);
  3. на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань;
  4. на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов'язаних за списками військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення, визначений Порядоком бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану, затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 76 (далі - Порядок).

За результатами перевірки списків, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) Мінекономіки приймає рішення про бронювання військовозобов’язаних. З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочок Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних:

  1. органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки;
  2. Генеральному штабу Збройних Сил.

Генеральний штаб Збройних Сил (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) у триденний строк доводить зазначене рішення до відома відповідних територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа і організація видає військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3 та у п’ятиденний строк з дня видачі витягу військовозобов’язаному надсилають до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку , повідомлення про бронювання військовозобов’язаного за формою згідно з додатком 5 для зарахування його на спеціальний військовий облік.

Територіальний центр комплектування та соціальної підтримки, в якому військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку, на підставі рішення про бронювання військовозобов’язаних зараховує такого військовозобов’язаного на спеціальний військовий облік.

Отже, заброньованим військовозобов’язаним надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації.

2. Також Ви пишите, що 14 вересня 2022 року Вам було вручено повістку на відправлення (бажано з нею ознайомитися). Перед врученням цієї повістки Ви проходили ВЛК, чи визнали Вас придатним до військової служби за станом здоров'я, чи перевіряли наявність підстав для відстрочки, передбачених ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"?

3. Відповідно до абзацу третього пункту 2 частини п'ятої статті 37 Закон України "Про військовий обов'язок і військову службу" зняттю з військового обліку військовозобов’язаних підлягають громадяни України, які прийняті на службу до Національної поліції України, Служби судової охорони, Державного бюро розслідувань, Бюро економічної безпеки України, органів і підрозділів цивільного захисту, Державної кримінально-виконавчої служби України.

Згідно частини першої статті 48 Закону України "Про Національну поліцію" призначення та звільнення з посад поліцейських здійснюється наказами посадових осіб, зазначених у статті 47 цього Закону.

При цьому статтею 56 Закону України "Про Національну поліцію" передбачено, що на вакантну посаду поліцейського призначається переможець конкурсу в разі його проведення. Службові відносини особи, яка вступає на службу в поліції, розпочинаються з дня видання наказу про призначення на посаду поліцейського.

Відповідно частини шостої статті 59 Закону України "Про Національну поліцію" поліцейські, у тому числі слухачі та курсанти вищих навчальних закладів із специфічними умовами навчання, які здійснюють підготовку поліцейських, та які перебувають на військовому обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, на час служби в поліції знімаються з такого обліку і перебувають у кадрах поліції на спеціальному обліку.

Отже, якщо був виданий наказ про ваше призначення на посаду поліцейського, то військкомат зобов'язаний зняти Вас з військового обліку військовозобов'язаних. Раджу направити до військкомату поштою цінним листом із описом вкладення письмову заяву про зняття з військового обліку та завірену копію наказу про прийняття на службу до Національної поліції України. Також можна подати скаргу до Міністерства оборони України https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht...

Всі підстави для звільнення зі служби в поліції передбачені ст. 77 Закону України "Про Національну поліцію".

Те, що військкомат не зняв Вас з військового обліку, не є такою підставою. Тому не хвилюйтеся.

Якщо буде потрібна консультація, можете звертатися з прямим питанням або писати на пошту Alexlawyer@i.ua

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram