Відстрочка від мобілізації

Вітаю.

У мене є декілька питань по яким хочу отримати консультацію

  1. Чи маю я право на відстрочку від мобілізації якщо у матері моєї дружини 2-га група інвалідності пожиттєво. Ми з тещею проживаємо в різних областях. Чи можуть в ТЦК відмовити в відстрочці.
  2. Які документи потрібно надати і в який ТЦК (по місцю прописки чи можна в будь-який).
  3. Чи передбачено штраф за те, що я не отримав військовий квиток при досягненні 25 років. Отримував відстрочку на період навчання і по досягненню 25 років не отримував жодних повісток з військомату. На разі мені 37 років.
13.02.2023 21:23 658

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
750 отзывов (749 +) (1 -)
Консультации: 1900
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

1. Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

Ваша теща - особа з інвалідністю 2 групи, отже Ви не підлягаєте мобілізації. Жодних інших умов в цій статті не вказано, отже проживання в різних областях - не являється перепоною для відстрочки. Правило спільної прописки діє лише для перетину кордону - тобто, Вас прикордонники не випустять, якщо не буде доказів спільного проживання. А для відстрочки від мобілізації немає різниці - живете разом чи окремо.

2. Дуже важливий момент: ТЦК не надає відстрочку в зв'язку з інвалідністю тещі! ТЦК взагалі не вирішує питання щодо можливості надання Вам відстрочки. У відповідності до ст. 23 ЗУ "Про мобілізацію", відстрочка у Вас вже є. Відстрочка є з моменту, як ваша теща стала особою з інвалідністю 2 групи (або з моменту, коли Ви одружилися -якщо інвалідність була встановлена раніше), і до моменту, поки інвалідність буде діяти. Якщо інвалідність встановлена пожиттєво - то і відстрочка буде діяти весь час, поки теща жива. 

Таким чином, ТЦК не може відмовити у наданні відстрочки.

Звідси випливає ще один важливий момент: ТЦК не надає жодних документів про відстрочку. Жодних довідок, жодних відміток у військово-обліковому документі. Вони тільки зроблять відповідний запис у вашій особовій справі. Що це дасть: за вашою адресою прописки не прийдуть працівники ТЦК щоб вручити повістку. Але навіть якщо Ви прийдете до ТЦК і покажете всі документи, що підтверджують відстрочку (своє свідоцтво про реєстрацію шлюбу, свідоцтво про народження вашої дружини, пенсійне посвідчення тещі), то це не застрахує Вас від вручення повістки на вулиці, - і Вам знову прийдеться йти до військкомату.

Документи, що потрібно взяти з собою до ТЦК:

- паспорт;
- військово-обліковий документ (я так розумію, що у Вас це приписне);
- свідоцтво про реєстрацію шлюбу - оригінал або нотаріально завірена копія;
- свідоцтво про народження вашої дружини - оригінал або нотаріально завірена копія;
- пенсійне посвідчення тещі - оригінал або нотаріально завірена копія.

Потрібно йти до саме свого ТЦК (там де Ви знаходитесь на обліку), а не до будь-якого.

3. Передбачено штраф, від 850 до 1700 грн. Ви повинні були прийти, але не в 25 а в 27 років, і стати на облік як військовозобов'язаний, після цього пройти ВЛК і змінити приписне на військовий квиток (або на тимчасове посвідченя). Ви не з'явилися, отже будете оштрафовані, пройдете ВЛК і отримаєте тимчасове посвідчення.

Щодо проходження ВЛК: не дивлячись на той факт, що Ви не підлягаєте мобілізації, Ви все рівно залишаєтесь військовозобов'язаним, отже повинні дотримуватись вимог законодавства, одне з яких - періодичне проходження військово-лікарської комісії (ВЛК).
.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram