Мобілізація в Україні

Доброго вечора

Чи можу я бути придатній до військової служби, якщо в мене:

1) Грижа та протрузія. У 2020-2021рр були болі в спині, є записи в медичній книжці, проходив лікування. На сьогоднішній день грижа не турбує, немає болей або інших проявів гриж.

2) Синдром Жильбера. Є стабільно підвищений рівень білірубіну в 2 рази. Є результати аналізу крові. Больових синдромів або інших проявів немає.

3) Мама пенсіонер 62 роки асматик, але без групи інвалідності.

І ще одне питання. Якщо я отримаю повістку на уточнення облікових даних або на медкомісію та не з`явлюсь за викликом, потім отримаю другу, третю, то які найгірщі наслідки можуть бути в подальшому?

Дякую за консультацію.

19.02.2023 19:42 14890

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 4 года
797 отзывов (796 +) (1 -)
Консультации: 2036
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Розглянемо по черзі всі наявні захворювання:

1. Ураження поперекових міжхребетних дисків, остеохондрозпоп.-крижового відділу хребта, протрузія, грижа, радикулопатія: це стаття 64 Розкладу хвороб.

Відкриваємо пояснення до Розкладу хвороб, стаття 64:

До пункту "а" належать:
міжхребцевий остеохондроз шийного відділу хребта, що супроводжуються функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб).

У Вас нічого не сказано про шийний відділ хребта, отже пункт "а" не підходить.

До пункту "б" належать: 
поширений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта) деформуючий спондильоз II ступеня та міжхребцевий остеохондроз з множинними масивними клювоподібними розростаннями в ділянці міжхребцевих сполучень та полірадикулярним синдромом без стійкого клінічного ефекту після повторних (два та більше разів на рік) стаціонарних лікувань.

У Вас остеохондроз - тільки одного відділу хребта, інформація про декілька стаціонарних лікувань відсутня, отже цей пункт також не підходить.

До пункту "в" належать:
міжхребцевий остеохондроз з больовим синдромом.

У Вас чітко написано, що "без іррадації болю" - отже, немає больового синдрому, отже, цей пункт також не підходить.

До пункту "г" належать: 
міжхребцевий остеохондроз без порушень функцій; поодинокі грижі Шморля та протрузії міжхребцевих дисків.

Таким чином, за вказаними захворюваннями ВЛК визначить пункт"г" статті 64.  Стаття 64-г означає, що висновок ВЛК буде "придатний до служби".

2. Синдром Жильбера. Сам по собі - відсутній в Розкладі хвороб, тому приділяємо увагу не назві захворювання, а впливу на інші органи. В першу чергу - це вміст білірубіну в крові та стан печінки. Вплив на печінку -це виникнення жовтяниці.

Стаття 4: До пункту "а" належать гострі та хронічні вірусні гепатити, що мають тяжкий перебіг, після закінчення лікування яких зберігаються значно виражені порушення функцій печінки. Тяжкий перебіг характеризується різко вираженими симптомами інтоксикації, наявністю геморагічного, набряково-асцитичного синдрому; білірубін крові - 170 і більше мкмоль/л, або протромбіновий індекс менше 60, або холестерин крові - 2,6 ммоль/л та менше, або рівень сечовини крові менше 2 ммоль/л, або тривалість жовтяничного періоду більше 4 тижнів. Ступінь тяжкості оцінюється після врахування всіх клініко-лабораторних даних.

- поки що не бачу можливості для застосування вказаної статті.

Стаття 54: хвороби печінки: До пункту "г" належать: дискінезія жовчних шляхів, хронічні холецистити, панкреатити з рідкими загостреннями при хороших результатах лікування.

- інші пункти "а", "б", "в" взагалі не підходять, а по статті 54-г ВЛК встановить повну придатність до служби.

Стаття 13: гіпербілірубінемія: При вперше виявленій гіпербілірубінемії (у 2 та більше аналізах крові) призовники та громадяни визнаються тимчасово непридатними з обов'язковими двома обстеженнями за цей час з метою виключення хронічної патології печінки. Отже, спочатку Вас визнають тимчасово непридатним строком до 2-х місяців, і направлять на обстеження, щоб виключити хвороби печінки. Обстеження будуть проводити, орієнтуючись на статті 4 та 54. По цих статтях поки що немає підстав для визнання вас обмежено придатним чи непридатним. Отже, після проведення обстеження - визнають змінять формулювання з "тимчасово непридатний" на "придатний".

Йдемо далі по статті 13: До пункту "в" належить також функціональна гіпербілірубінемія з постійним підвищенням білірубіну більше ніж 30 ммоль/л. Якщо білірубін має показники 30 ммоль/л і більше, то ВЛК встановить статтю 13-в. Пункти "а" і "б" цієї статті- для зовсім інших захворювань. Що означає стаття 13-в: Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. Але в Положенні про військово-лікарську експертизу вказано, що в військовий час за всіма статтями, де придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально, ВЛК повинні приймати рішення "Придатний до служби".

Таким чином, висновки по захворюванням: макисмум на що можна розрахвувати - це тимчасова непридатність строком до 2-х місяців. В той же час, якщо є потреба у виїзді за кордон - то цей період можна використати, і при наявності довідки ВЛК щодо тимчасової непридатності прикордонники не перешкоджатимуть виїзду за межі України.

3. Мама пенсіонер 62 роки асматик, але без групи інвалідності - на жаль, це няк не впливає на можливість мобілізації.

4. Якщо я отримаю повістку на уточнення облікових даних або на медкомісію та не з`явлюсь за викликом, потім отримаю другу, третю, то які найгірщі наслідки можуть бути в подальшому? - відповідальність за ігнорування таких повісток - адміністративний штраф в розмірі від 5100 до 8500 грн. Це вже з урахуванням воєнного стану, і з урахуванням повторних правопорушень. Тобто більше ніж штраф розміром 8500 грн. - іншої відповідальності не передбачено.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram