Нульова лінія Бахмут

Чи могли перевести з північного напрямку,на схід хлопців які не брали участі в бойових діях,і кинути їх на нульову лінію?Напрямок Бахмут?Чи можна їх відвести на другу або третю лінії

24.02.2023 17:55 647

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
146 отзывов (146 +) (0 -)
Консультации: 739

Вітаю!

ЯКЩО Є ПІДСТАВИ (НАПРИКЛАД СІМЕЙНІ ОБСТАВИНИ) ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ МОЖЕ ЗВЕРНУТИСЯ З РАПОРТОМ ДО КОМАНДУВАННЯ ПРО ПЕРЕВЕДЕННЯ ДО ІНШОГО МІСЦЯ СЛУЖБИ.

ЗАТВЕРДЖЕНО
Указом Президента України
від 10 грудня 2008 року № 1153/2008

ПОЛОЖЕННЯ
про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#n369

82. Призначення військовослужбовців на посади здійснюється:

2) на рівнозначні посади:

за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

3) на нижчі посади:

за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

112. Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення, а також якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов'язаній із керівництвом підлеглими особами.

Військовослужбовець, який проходить військову службу за призовом, переміщується у зв'язку із службовою необхідністю та за станом здоров'я на нове місце військової служби без його згоди.

113. Переміщення військовослужбовця за станом здоров'я або за станом здоров'я членів його сім'ї здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку.

ххххххх

В окремих випадках переміщення військовослужбовця можливе за станом його здоров'я або за станом здоров'я членів його сім'ї. Таке переміщення здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку. Для переміщення в іншу місцевість військовослужбовець до рапорту додає відповідні документи, які підтверджують необхідність зміни місця проживання:

  • дружини (чоловіка); його (її) неповнолітніх дітей, повнолітніх дітей-учнів (студентів) навчальних закладів за денною формою навчання, які перебувають на утриманні військовослужбовця, та дітей-інвалідів I або II групи;
  • непрацездатних батьків військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка);
  • братів, сестер військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка), які перебувають на його (її) утриманні.

В Збройних Силах України, в умовах дії воєнного стану, підготовка осіб призваних по мобілізації здійснюється за програмою базової загальновійськової підготовки, з подальшим навчанням за визначеною військово-обліковою спеціальністю.

Підготовка складається з декількох етапів.

  • Мобілізовані військовослужбовці прибувають до навчальних центрів де з ними проводиться базова загальновійськова підготовка для всіх військово- облікових спеціальностей з терміном до 30 діб.
  • Після навчання особовий склад направляється на фахову підготовку для опанування військовослужбовцями військово-облікової спеціальності з термінами підготовки до 30 діб.
  • Для опанування військовослужбовцями нових видів ОВТ, форм і способів ведення бойових дій, з військовослужбовцями проводиться підвищення кваліфікації з термінами до 15 діб.

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ  НЕ МОЖЕ ВІДМОВИТИСЯ ВИКОНУВАТИ НАКАЗ - ЗА ЦЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. 

В січні 2023 року Президент Володимир Зеленський підписав закон щодо посилення відповідальності для військовослужбовців за самовільне залишення поля бою, військової частини чи іншого місця служби, невиконання наказів та інші порушення військової дисципліни.

За цим законом, зокрема, судам заборонять пом'якшувати покарання чи давати умовні терміни для військових, засуджених за окремі види злочинів:

- непокора (ст. 402)

невиконання наказу (ст.403)

погрози або насильство щодо начальника (ст.405)

самовільне залишення військової частини (ст.407)

дезертирство (ст.408)

самовільне залишення поля бою (ст. 429)

Також зростають терміни покарання за військові злочини.

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ НЕ МОЖЕ ОБИРАТИ СОБІ МІСЦЕ СЛУЖБИ. 

ЯКЩО ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ  ВВАЖАЄ ЩО ЙОГО ПРАВА ПОРУШЕНІ  - ВІН МАЄ ПРАВО НА ОСКАРЖЕННЯ РІШЕНЬ КОМАНДУВАННЯ.

Стаття 55 Конституції України гарантує право на оскарження в суді рішень, дій та бездіяльності органів державної влади, місцевого самоврядування, посадових і службових осіб. Також військовослужбовцям надається право звернутися за захистом своїх прав до Уповноваженого Верховної Ради України з прав людини, а також до відповідних міжнародних судових установ. Водночас скарги, пов’язані з проходженням служби, подаються, розглядаються і вирішуються відповідно до Дисциплінарного Статуту Збройних Сил України та Статуту внутрішньої служби, якими передбачено певні особливості щодо порядку їх надання і вирішення. На незаконні дії чи розпорядження командирів військовослужбовець подає скаргу безпосередньому начальнику тієї особи, чию дію він оскаржує, а якщо особа, по чиїй вині порушені права, невідома, то скарга подається за командою. Заборонено подавати скарги під час бойового чергування, в добовому наряді та під час занять. Законодавство України дозволяє військовим та їхнім родинам створювати громадські об’єднання і бути їх членами. Їхня діяльність також може бути спрямована на захист соціальних прав військовослужбовців, а співпраця з Міністерством оборони України сприяє ефективності такого захисту. Однак громадські організації військовослужбовців не повинні втручатися у професійну компетенцію відомства.

Стаття 41. Виконання наказу або розпорядження

Кримінальний кодекс України

1. Дія або бездіяльність особи, що заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, визнається правомірною, якщо вона була вчинена з метою виконання законного наказу або розпорядження.

2. Наказ або розпорядження є законними, якщо вони віддані відповідною особою в належному порядку та в межах її повноважень і за змістом не суперечать чинному законодавству та не пов'язані з порушенням конституційних прав та свобод людини і громадянина.

3. Не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка відмовилася виконувати явно кримінально протиправний наказ або розпорядження.

4. Особа, що виконала явно кримінально протиправний наказ або розпорядження, за діяння, вчинені з метою виконання такого наказу або розпорядження, підлягає кримінальній відповідальності на загальних підставах.

5. Якщо особа не усвідомлювала і не могла усвідомлювати кримінально протиправного характеру наказу чи розпорядження, то за діяння, вчинене з метою виконання такого наказу чи розпорядження, відповідальності підлягає тільки особа, що віддала кримінально протиправний наказ чи розпорядження.

ЯКЩО ПРАВА ВАШОГО ЧОЛОВІКА БУЛИ ПОРУШЕННІ:

Зі скаргою можна звернутися:

"Гарячі лінії" МО України : https://www.mil.gov.ua/kontakti/garyacha-liniya.ht...

Сайт МО України: https://www.mil.gov.ua/

В Главное управление Военной службы правопорядка в Вооруженных Силах Украины: (044) 454-73-08 в рабочее время; (044) 454-73-03 в нерабочее время.

ЗВЕРНІТЬСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ДО ВОЛОНТЕРСКОГО РУХУ "АДВОКАТИ ЗСУ":

https://armyinform.com.ua/2022/05/17/general-valer...

Розділ V Дисциплінарного статуту ЗСУ. 
Підставм скаржитися на дії командування. 
ЗАКОН УКРАЇНИ
 
РОЗДІЛ V. 
110. Усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі:
прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод;
незаконного покладення на них обов’язків або незаконного притягнення до відповідальності.
111. Заява чи скарга з інших питань службової діяльності подається безпосередньому командирові (начальникові) тієї особи, дії якої він оскаржує, а в разі, якщо особи, які подають скаргу, не знають, з чиєї вини порушені їх права, заява чи скарга подається в порядку підпорядкованості. У такому самому порядку подаються пропозиції.
НИЖЧЕ НАВЕДЕНО КУДИ СКАРЖИТИСЯ:
http://vyhovna-robota.blogspot.com/p/blog-page_24.html
ЗАРАЗ ЗАКОНОДАВЧЕ НЕ ВСТАНОВЛЕНО СТРОК ПІДГОТОВКИ.
Верховній Раді пропонують визначити мінімальний термін військової підготовки мобілізованих.
Відповідний законопроєкт №9050 зарєстровано у парламенті 22 лютого.
Він пропонує внести зміни до статті 39 Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу".

"Частину першу після абзацу третього доповнити двома новими абзацами такого змісту:

"Мобілізовані, які до мобілізації не мали досвіду проходження військової служби або навчальних зборів за відповідною військово-обліковою спеціальністю, можуть бути направлені у зону бойових дій та допущені до виконання бойових завдань після не менше, ніж трьох місяців підготовки за відповідною військово-обліковою спеціальністю (або швидше – за добровільної письмової згоди мобілізованого).

Мобілізовані, які протягом останніх п’яти років до мобілізації не мали досвіду проходження військової служби або навчальних зборів за відповідною військово-обліковою спеціальністю, можуть бути направлені у зону бойових дій та допущені до виконання бойових завдань після не менше, ніж одного місяця підготовки за відповідною військово-обліковою спеціальністю (або швидше – за добровільної письмової згоди мобілізованого)", - йдеться в проєкті.
ВИСНОВКИ:
1. ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ НЕ МОЖЕ ОБИРАТИ СОБІ МІСЦЕ СЛУЖБИ. 
2. ЯКЩО ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ ПРОЙШОВ ВИШКІЛ, ВІН НЕ МАЄ ПІДСТАВ ВІДМОВИТИСЯ ВІД ВИКОНАННЯ ЗАВДАНЬ НА "0".
ЗА ВІДМОВУ ВІД ВИКОНАННЯ НАКАЗУ - КРИМІНАЛЬНА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. 
3. ЯКЩО ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ ВВАЖАЄ, ЩО ЙОГО ПРАВА ПОРУШЕНІ,  ВІН МАЄ ПРАВО СКАРЖИТИСЯ НА ДІЇ КОМАНДУВАННЯ. 
Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram