Щодо можливості несплати податку на нерухоме майно та плати за землю на період воєнного стану

Ще на початку війни було прийнято Закон, який дозволив не нараховувати і не сплачувати податок на нерухомість і плату за землю на окупованих територіях і територіях бойових дій. Відповідний Перелік територій затвердили, але з його використанням виникли проблеми. Що робити в цьому випадку платникам цих податків?

16.03.2023 12:48 2757

Консультация исполнителя

10 отзывов (10 +) (0 -)
Консультации: 55
Топ 3 специализации:
  • Аудиторські послуги
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право

Ще на початку війни було прийнято Закон, який дозволив не нараховувати і не сплачувати податок на нерухомість і плату за землю на окупованих територіях і територіях бойових дій. Закон «прив’язав» цю пільгу до Переліку таких територій. Перелік було затверджено тільки у грудні 2022 року, і у підприємств почали виникати питання, як уточнювати декларації за 2022 рік і всі чекали офіційних роз’яснень від податківців відносно цього. Але несподівано ДПСУ визначила своє відношення до цього Переліку і зробила такий висновок – його зовсім не можна використовувати для податкових пільг!

Що робити підприємствам в такій ситуації? Чи можна все ж таки використовувати Перелік та ігнорувати позицію податківців?

Наші фахівці проаналізували наявні документи і дійшли до висновку, що оскільки КМУ не виконав всі вимоги Закону відносно Переліку, то у ДПСУ нажаль є деякі підстави не визнавати цей Перелік. Тому припускаємо, що податківці не будуть визнавати уточнення по зменшенню податкових зобов’язань за 2022 рік і використання цієї пільги при складанні декларацій за 2023 рік.

Чи можна буде в суді виграти спор у податківців відносно цього - важко передбачити. Тому мабуть краще почекати вирішення цієї проблеми: або КМУ затвердить новий Перелік, або податківці офіційно визнають можливість користуватися цим Переліком.

Далі вкажемо, на підставі чого ми дійшли до таких висновків.

 

Відповідно до Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» № 2120-IX від 15.03.2022 п. 69 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ доповнено, зокрема пп. 69.14 такого змісту:

«Тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, наступного за роком, у якому припинено або скасовано воєнний, надзвичайний стан, не нараховується та не сплачується плата за землю (земельний податок та орендна плата за земельні ділянки державної та комунальної власності) за земельні ділянки (земельні частки (паї), що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, та перебувають у власності або користуванні, у тому числі на умовах оренди, фізичних або юридичних осіб, а також за земельні ділянки (земельні частки (паї), визначені обласними військовими адміністраціями як засмічені вибухонебезпечними предметами та/або на яких наявні фортифікаційні споруди.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України».

Згодом, п. 69 підрозд.10 розд. ХХ доповнено пп. 69.22 згідно із Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства на період дії воєнного стану» № 2142-IX від 24.03.2022.

Так, за приписами наведеної норми «…тимчасово, на період з 1 березня 2022 року по 31 грудня року, в якому припинено або скасовано воєнний стан, введений Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-ІХ, не нараховується та не сплачується податок на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за об’єкти нежитлової нерухомості, у тому числі їх частки, що розташовані на територіях, на яких ведуться (велися) бойові дії, або на територіях, тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації. При цьому платники податку – юридичні особи протягом шести календарних місяців після місяця, в якому припинено чи скасовано воєнний стан, введений Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, мають право подати уточнюючу податкову декларацію, в якій відображаються зміни розміру податкового зобов’язання з податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки, за відповідний податковий період. Для платників податку – фізичних осіб контролюючий орган самостійно обчислює податкове зобов’язання за період з 1 січня по 1 березня 2022 року.

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії та територій тимчасово окупованих збройними формуваннями Російської Федерації, визначається Кабінетом Міністрів України».

В грудні 2022 року прийнята постанова КМУ № 1364, якою визначено механізм формування єдиного переліку територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією. На виконання цієї постанови наказом Мінреінтеграції від 22.12.2022 р. № 309 затверджено Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих російською федерацією (далі – Перелік №309).

Однак, ДПС на сьогодні зайняла позицію (опублікована на сайті ДПСУ https://tax.gov.ua/media-tsentr/novini/654440.html), що для цілей оподаткування Перелік №309 не може застосовуватися, оскільки згідно з ПКУ ключова умова можливості застосування платниками особливостей оподаткування - перелік територій, визначений саме Кабінетом Міністрів України.

Але КМУ затвердив не сам Перелік, а тільки механізм його підготовки. Сам же Перелік був затверджений Мінреінтеграції. На перший погляд це є порушенням Закону.

Тому, щоб не отримувати претензії від податківців, рекомендуємо до вирішення цієї проблеми не уточнювати податкові зобов’язання за 2022 рік та не враховувати зазначені пільги при складанні декларацій на 2023 рік.

 

 

Аудитор Сергій Гонтаровський

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram