Отримання ЗП ФОП на іноземний рахунок

Добрий день. Чи можу я як ФОП 3 групи (5%) відкрити рахунок у іноземному банку (наприклад в Грузії) та отримувати ЗП на нього (Я працюю на Італійську фірму). Чи має цей рахунок бути ФОП, або я можу отримувати ЗП на звичайну картку та переводити з неї на український ФОП рахунок щоб платити податки?

31.03.2023 14:02 751

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 4 года
133 отзывы (133 +) (0 -)
Консультации: 461
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

Якщо мова йде про ЗП, то відповідно договір з італійською фірмою Ви укладали як звичайна фізична особа, а не ФОП. У такому випадку отримувати ЗП потрібно на особистий рахунок, а не підприємницький. При цьому, це може бути рахунок як в українському банку, так і в іноземному. 

ЗП не вважається доходом ФОП, тому переводити її з особистого рахунку на підприємницький непотрібно. 

Податки з ЗП повинна вирахувати та сплатити італійська фірма, як ваш роботодавець.

При цьому, відповідно до норм українського законодавтва фізичні особи -  податкові резиденти України, які працюють за кордоном та отримують іноземні доходи (доходи, отримані з джерел за межами України), зобов'язані декларувати отримані ними доходи, подаючи річну  податкову декларацію про майновий стан і доходи   - п. 170.11 ст. 170  ПКУ. Такі доходи оподатковуються податком на доходи фізичних осіб за ставкою 18% та військовим збором за ставкою 1,5 %.

Щодо ЄСВ: Отримання заробітної плати за кордоном не передбачає необхідності сплати особою ЄСВ. Проте, для зарахування Україною страхового стажу, набутого за кордоном, особа може прийняти рішення про добровільну сплату єдиного внеску. Така сплата здійснюється на підставі укладеного з податковим органом договору про добровільну участь у системі загальнообов'язкового державного соціального страхування.

Граничний термін подання декларації - до 01 травня року, що настає за звітним, а податок на доходи фізичних осіб, зазначений у такій декларації, повинен бути сплачений до 01 серпня року, наступного за звітним.

Примітка: подання декларації та виконання податкового зобов'язання відстрочується (якщо платник не матиме змоги подати декларацію та сплатити податки вчасно), відповідні обов'язки мають бути виконані протягом 6 місяців після припинення або скасування воєнного стану.

Відображення іноземних доходів в декларації: іноземна заробітна плата вказується у рядку 10.7 податкової декларації («Доходи, отримані з джерел за межами України»).

Згідно з пунктом 164.4 статті 164 розділу IV Кодексу доходи, отримані у вигляді валютних цінностей або інших активів (вартість яких виражена в іноземній валюті або міжнародних розрахункових одиницях), перераховуються у гривнях за валютним курсом Національного банку України, що діє на момент нарахування (отримання) таких доходів.

у графі 3 рядка 10.7 вказується сума іноземних доходів, перерахована у гривнях, з урахуванням норм пункту 164.4 статті 164 розділу IV Кодексу;

Примітка: враховуючи, що заробітна плата виплачується періодично, варто обрахувати кожну виплату окремо (вирахувати еквівалент в гривнях) та вказати в декларації загальну суму у гривнях.

у графі 6 рядка 10.7 вказується сума податку на доходи фізичних осіб, що підлягає сплаті до бюджету (розрахована за ставкою 18 %, визначеною пунктом 167.1 статті 167 ПК України);

у графі 7 рядка 10.7 вказується сума військового збору, що підлягає сплаті до бюджету (розрахована за ставкою 1,5 %, визначеною підпунктом 1.3 пункту 16 1 підрозділу 10 ПК України).

Примітка: Податковий орган для перевірки правильності визначення податкових зобов'язань може зажадати від особи отримання підтверджуючих документів щодо відповідного доходу. Відтак, варто подбати про отримання таких документів. Ними можуть бути: виписка з рахунку банку; довідка від самого підприємства про суми нарахованої заробітної плати, тощо.

Відповідно до  п.п. 170.11.2 п. 170.11 ст. 170 ПКУ у разі, якщо згідно з нормами міжнародних договорів, згода на обов'язковість яких надана Верховною Радою України, платник податку може зменшити суму річного податкового зобов'язання на суму податків, сплачених за кордоном, він визначає суму такого зменшення за зазначеними підставами у річній податковій декларації.

Відповідно до п. 13.4 ст. 13 ПКУ суми податків та зборів, сплачені за межами України, зараховуються під час розрахунку податків та зборів в Україні за правилами, встановленими ПКУ.

Для отримання права на зарахування податків та зборів, сплачених за межами України, платник зобов'язаний отримати від державного органу країни, де отримується такий дохід (прибуток), уповноваженого справляти такий податок, Довідку про суму сплаченого податку та збору, а також про базу та/або об'єкт оподаткування. Зазначена довідка підлягає легалізації у відповідній країні, відповідній закордонній дипломатичній установі України, якщо інше не передбачено чинними міжнародними договорами України - п. 13.5 ст. 13 ПКУ .

У разі відсутності в платника податку підтверджуючих документів щодо суми отриманого ним доходу з іноземних джерел та суми сплаченого ним податку в іноземній юрисдикції, оформлених відповідно до статті 13 ПКУ, такий платник зобов'язаний подати до контролюючого органу за своєю податковою адресою заяву про перенесення строку подання податкової декларації до 31 грудня року, наступного за звітним. У разі неподання в установлений строк податкової декларації платник податків несе відповідальність, встановлену ПКУ та іншими законами.

Довідково: Для уникнення подвійного оподаткування Україною укладено низку угод з іншими країнами. На сьогодні чинні більше ніж 70 двосторонніх міжурядових угод (конвенцій) про уникнення подвійного оподаткування, зокрема з  такими країнами, як Польща, Чехія, Словаччина, Болгарія, Іспанія, Португалія, Швеція, Норвегія, Латвія, Литва, Естонія тощо. Повний перелік відповідних угод розміщено на офіційному веб-сайті ДПС України у розділі «Міжнародне співробітництво» - «Чинні двосторонні міжурядові угоди (конвенції) про уникнення подвійного оподаткування».

Ці договори, зокрема, передбачають, що податок з доходів, сплачений за кордоном, зараховується в зменшення податкових зобов'язань з податку на доходи фізичних осіб в Україні.

Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram