Рішення ВЛК

У чоловіка поранення відкритий перелом зі значним зміщенням п`ятої плесневої кістки. Встаалено спиці з аутопастикою кістки, тобто кістка розтрощена і вставлений рідний імплант.

Є два різних заключення ВЛК про ступінь тяжкості, згідно наказу МОЗ 307.

Тобто хочу дізнатись яке заключення про  ступінь тяжкості є вірним. На лікуванні та у відпустці у зв`язку з пораненням перебуває з 21.01.2023 р.

Заключення додаю.

Чи моживо з таким пораненням розраховувати хочаб на 3 групу інвалідності.

12.04.2023 00:05 1092

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
750 отзывов (749 +) (1 -)
Консультации: 1896
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Наслідки переломів кісток розглядаються за статтею 81 Наказу МОУ № 402. У відповідності до згаданої статті, Після переломів дрібних кісток, кісточок, поперечного або остистого відростка хребця, видалення металевих та інших конструкцій щодо військовослужбовців виноситься постанова про потребу у відпустці за станом здоров'я або у звільненні від виконання обов'язків військової служби.

Тобто Вам винесли постанову "потребує відпустки" - але ж така постанова виноситься тільки після видалення металевих конструкцій, в той час як в довідці ВЛК чітко зазначено: "перелом з існуванням металофіксаторів". 

Якщо металеві конструкції не видалено, то ВЛК повинна звернути увагу на Пояснення щодо застосування статті 81, а саме: Постанова "тимчасово непридатні" приймається на термін до 12 місяців, коли для повного відновлення функціональних розладів органів, систем потрібен термін більше одного місяця.

Ви отримали травму 21.01.2023 року. Станом на дату формування довідок ВЛК (24.02.2023 року та 23.03.2023 року)- що по першій, що по другій ВЛК пройшло вже більше місяця з моменту отримання травми, а металоконструкція ще не видалена, тобто немає і близько стану, який можна назвати "повним відновленням функціональних розладів органів". Таким чином, ВЛК в обох випадках повинні були встановити "тимчасову непридатність" строком до 12 місяців. Натомість обидві ВЛК написали про відпустку до 30 днів, що є порушенням Наказу № 402.

Щодо розбіжностей у висновках ВЛК:

У відповідності до Наказу МОЗ № 370 від 04.07.2007 року, за ступенем тяжкості травми розподіляються на 2 категорії: тяжкі і легкі.

До тяжких травм відносяться множинні переломи п'ясних та плесневих кісток. В першому висновку ВЛК чітко вказано, що є переломи декількох плесневих кісток. Відповідно до цього, ВЛК встановили що дана травма відноситься до тяжких. А вже в другому висновку ВЛК записано, що у Вас є тільки один перелом. Якщо перлом один, то згідно наказу 370 від відноситься до легких травм. Тобто друга ВЛК навмисно вписала дані тільки про один перелом, щоб записати характер травми "легкий".

На що це впливає:

у відповідності до Пояснень щодо застосування статті 78:

- До пункту "а" належать наслідки (віддалені наслідки) переломів довгих та інших кісток зі значними порушеннями функцій кінцівки.
-
 до пункту "б" належать наслідки (віддалені наслідки) переломів довгих та інших кісток з помірними порушеннями функцій кінцівки.
- До пункту "в" належать наслідки (віддалені наслідки) переломів довгих та інших кісток з незначними порушеннями функцій кінцівки.

Легка травма - це однозначно стаття 78-в, що в умовах воєнного стану означає висновок "придатний до служби".
Тяжка травма- це або стаття 78-а, або стаття 78-б. Стаття 78-а означає що Ви непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку, а стаття 78-б означатиме, що непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

Але стаття 78 - це про наслідки переломів. Щоб ВЛК могла визначитись - визнати вас повністю непридатним, чи визнати вас обмежено придатним, спочатку потрібно пройти процес одужання. 

Отже, на даному етапі я вбачаю порушення в обох висновках ВЛК щодо ігнорування Пояснення щодо застосування статті 81 (не встановили "тимчасову непридатність" строком до 12 місяців).

Порядок оскарження постанов (висновку) ВЛК

Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК (01133, м. Київ, вул. Госпітальна, 16), або у судовому порядку.
Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку. 

Для перегляду рішення особі необхідно подати у ВЛК вищого рівня або ЦВЛК заяву про перегляд оскаржуваної постанови ВЛК нижчого рівня та додати до заяви всі наявні документи, видані військово-лікарською комісією, рішення якої переглядається. Також в заяві необхідно вказати причини ініціювання перегляду.

Щодо можливого встановлення ІІІ інвалідності:

Підставою для встановлення III групи інвалідності є стійкі, помірної важкості функціональні порушення в організмі, зумовлені наслідками травм, що призвели до помірно вираженого обмеження життєдіяльності особи, в тому числі її працездатності, але потребують соціальної допомоги і соціального захисту.

Про це поки що зарано говорити, бо не закінчено реабілітаційний період, і навіть ще не видалені металоконструкції. Тільки після закінчення періоду реабілітації можна буде встановити ступінь функціональних порушень, та ймовірність встановлення групи.

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Наталія
    Наталія
    1 год
    Консультация № 46221
    Рішення ВЛК

    Дякую. За вичерпну відповідь. Все чітко описали.

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram