Повістка для уточнення даних особі, що не підлягає мобілізації

Чоловік не служив, військової кафедри не має.
Чоловік виховує дитину з інвалідністю до 18 років.
Він добровільно з`явився у військомат з усіма необхідними документами
для підтвердження підстав на звільнення від призову під час мобілізації.
У військоматі йому сказали спочатку пройти ВЛК.
Після проходження ВЛК видали тимчасове посвідчення військовозабов`язаного,
де вказано, що йому присвоїли звання "солдат" і визнали придатним до проходження
військової служби за станом здоров`я.
Лише опісля прийняли заяву про відсрочку від мобілізації та копії підтверджувальних документів.
На заяві працівник військомату зробив резолюцію, де вказав, що відсрочка надається тільки
терміном на півроку.
Чоловікові в приміщенні військомату видали повістку на цей термін,
повідомили, що ця повістка для уточнення даних і сказали підписати, він підписав.
Підкажіть, будь ласка, згідно якого закону чоловіку надали відсрочку лише терміном на півроку, а не терміном поки дитина не досягне 18 років?
Чи можна якось оскаржити дії працівників військоммату?
Чоловік буває у вдрядженнях по кілька місяців, може не встигнути з`явитися, яке покарання
його може чекати в такому випадку? Чи міг він на законних підставах відмовитися від проходження ВЛК і отримання повістки у воєнкоматі? Чи є законним  присвоєння особі, що не служила, військового звання?

14.04.2023 02:28 865

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
735 отзывов (734 +) (1 -)
Консультации: 1921
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Почну з того, що підставою для надання Вам відстрочки є абз. 6 ч. 1 ст. 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" згідно до якої, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:жінки та чоловіки, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, які виховують дитину з інвалідністю віком до 18 років.

Вказана стаття Закону не врегулювує питання щодо строків надання відстрочки за будь-якою підставою, що зазначена в  ст. 23 Закону.

Проблема також в відсутності законодавчого регулювання процедури ( зокрема і строків) надання відстрочки від призову під час мобілізації. Тобто, немає жодного Порядку або Положення, які б такі строки встановлював. Чим керуються представники ТЦК СП ( за старою назвою -"військомати"), невідомо.

Якщо немає певних строків надання відстрочки, то тут має включатися хоча б юридична логіка: за Вашою підставою відстрочка має надаватися на весь період дії правового режиму воєнного стану (та мобілізації). Але, наші військомати керуються лише однією логікою "робимо що хочемо, і як хочемо".

Щодо Ваших питань:

1. Чи можна якось оскаржити дії працівників військоммату?

Ви маєте право подати скаргу в Міноборони, але чи спрацює? Ні. Кажу як є.

Ви можете оскаржити неправомірні дії представників ТЦК СП шляхом подання позовної заяви до адміністративного суду (перспективи отримати позитивний результат набагато вище), та зобов'язати надати безстрокову відстрочку. Адже жодним нормативно-правовим актом не передбачений такий строк відстрочки.

А згідно до ст. 19 Конституції України, органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

Якщо такі строки не передбачені жодним законодавчим актом, то, відповідно дії представників військомату незаконні.

Але, на процедуру оскарження  неправомірних дій, може пройти від 6-12 місяців. Якщо Ви готові витратити свій час та гроші, можете спробувати. 

2. Чоловік буває у вiдрядженнях по кілька місяців, може не встигнути з`явитися, яке покарання його може чекати в такому випадку? 

Якщо чоловік не з'явиться без поважних причин за повісткою для уточнення даних, то тут може бути адміністративна відповідальність за ст. 210-1 КУпАП у вигляді штрафу від 1700-3400 грн. При цьому, якщо чоловік буде у відрядженні наприклад, такий штраф можна буде оскаржити до суду, посилаючись на те, що у чоловіка була поважна причина неприбуття до військомату: він є годувальником  в сім'ї , в якій є дитина з інвалідністю та з особливими потребами. Але бажано, якщо чоловік буде у відрядженні, письмово сповістити вйськомат про  неможливість прибуття ( щоб у Вас були докази для суду). У Вас має бути такод докази перебування у відрядженні: наказ на відрядження з місця роботи. Суд з великою ймовірністю такий штраф визнає неправомірним та скасує його.

3.Чи міг він на законних підставах відмовитися від проходження ВЛК і отримання повістки у воєнкоматі?

Це повістка для уточнення даних, підстав для відмови  в її отриманні немає, це ж не повістка на відправку на військову службу , тобто не бойова повістка.  Щодо відмови від проходження ВЛК, то підстав відмовитися від проходження комісії у Вас не було. Це обов'язкова процедура, яку необхідно пройти за правилами військового обліку, інформація про Ваш стан здоров'я має міститися в Ваших облікових даних. Тому, в цій частині дії представників військомату правомірні.

Висновок ВЛК діє 1 рік, тому в наступний раз (через пів року), якщо Ви з'явитеся повторно, то Вас вже направляти на ВЛК не будуть. Просто проставлять "галочку" що Ви були та відпустять (адже Ви не підлягаєте мобілізації).  Бажано на всякий випадок з собою взяти документи на підтвердження того, що обставини які надають Вам відстрочку діють: свідоцтво про народження дитини та довідку про інвалідність. До Вас питань не буде, можете не хвилюватися.  

4. Чи є законним  присвоєння особі, що не служила, військового звання?

Так, це законно. У всіх військовозобов'язаних, незалежно від того, чи служив,  має бути і звання, і військово-облікова спеціальність (ВОС) у відповідності до отриманої ним/нею освіти (цивільної). Наприклад, якщо чоловік закінчив заклад за спеціальністю  столяр , йому згідно до диплому нададуть ВОС: 798919. Хто не мав військового досвіду (не проходив строкову службу/або військову кафедру), всі обліковуються як солдат (рядовий склад). 

Якщо у Вас виникли  додаткові питання або уточнення, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З радістю надам пояснення. 

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram