Я хочу перевестись на ППД нести там службу

Я хочу перевестись на ппд нести службу щоб були поблизу місця проживання тому що я проживаю зі своєю мамою пенсіонеркою вдвох їй 65 років здоров`я в нею не в хорошому стані вона мала травму струс мозга і зрушення шийних хребців має не виліковну вже проблему сезонні приступи коли різко зрушується приступи головокружіння рвоту потемніння в очах так може пролежать і по тижню їй потрібен догляд для лікування вдома там ще є і других причин по здоров`ю чи можу я по такій причині перевестись до ППД щоб міг її відвідувати на вихідні дні як це правильно зробити і що потрібно робить щоб це все було продуктивно?
15.04.2023 10:39 977

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 4 года
137 отзывов (137 +) (0 -)
Консультации: 474
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Відповідно до пункту 110 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого указом Президента України від 10 грудня 2008 року №1153/2008 (далі - Положення №1153/2008), переміщення осіб рядового складу, сержантського та старшинського складу за наявності обґрунтованих підстав з урахуванням висновків атестування, рекомендацій їх безпосередніх і прямих начальників на підставі клопотань командирів (начальників), які порушили питання про переміщення, здійснюється:

між з'єднаннями, військовими частинами, оперативними командуваннями - наказами посадової особи, якій підпорядковані відповідні з'єднання, військові частини та оперативні командування;

між видами Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані начальникам структурних підрозділів Генерального штабу Збройних Сил України, - наказом Головнокомандувача Збройних Сил України;

між військовими частинами видів, родів військ (сил) Збройних Сил України та військовими частинами, які підпорядковані Міністерству оборони України, - наказом керівника служби персоналу Міністерства оборони України.

Відповідно до пункту 112 Положення №1153/2008 військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення, а також якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов'язаній із керівництвом підлеглими особами.

"82. Призначення військовослужбовців на посади здійснюється:

1) на вищі посади - у порядку просування по службі;

2) на рівнозначні посади:

у зв'язку зі скороченням штатів або проведенням організаційних заходів;

у разі проведення заміни у місцевостях з особливими природними, географічними, геологічними, кліматичними, екологічними умовами (далі - місцевості з установленим строком військової служби);

для набуття практичного досвіду управлінської діяльності в органах військового управління різного рівня або для більш доцільного використання за фахом чи досвідом роботи - за рішенням відповідного командира (начальника), прийнятим у порядку, визначеному Міністерством оборони України, зокрема на особисте прохання військовослужбовця;

за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

за сімейними обставинами - на особисте прохання;"...

У вашому випадку такою обставиною буде потреба у догляді за непрацездатною хворою мамою, що має бути підтверджено висновком ЛКК про необхідність постійного стороннього догляду.

Переміщення військовослужбовця відбувається на підставі письмового рапорту, поданого по команді безпосередньому командиру.

Рапорт військовослужбовцем пишеться в довільній формі (наприклад: прошу Вашого клопотання перед вищестоячим командуванням про переміщення мене для подальшого проходження військової служби до військової частини А0000 у звʼязку з ….) та здається у відділення особового складу та стройової військової частини для реєстрації.

До рапорту може бути долучене Відношення - письмовий документ, який видається командиром військового формування, до якого військовослужбовець має бажання бути переміщеним для подальшого проходження військової служби, в якому відповідний командир підтверджує наявність вакантної посади, що відповідає військово-обліковій спеціальності військовослужбовця, та висловлює свою позицію, що він не заперечує, аби відповідний військовослужбовець був переміщений до ввіреної йому військової частини.

Тобто, Відношення не є обов’язковим до виконання документом, а носить інформативний характер. Виходячи з вказаного, отримання Відношення не зобовʼязує командування прийняти рішення про переміщення військовослужбовця, проте збільшує таку вірогідність.

На жаль, дане питання хоч і визначене п.82 Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ «на особисте прохання військовослужбовця», детально воно неврегульовано. Тобто, потрібно переконати командування в крайній необхідності такого переведення.

Проте на відміну від порядку звільнення за сімейними обставинами, поріг доказування необхідності переведення за такими обставинами є дещо нижчим.

Достатньо перерахувати та деталізувати обставини за яких військовослужбовець бажає змінити місце служби. При цьому підлягають доведенню обставини того, що інші родичі (батьки чоловіка/дружини) не можуть надати таку допомогу особі, яка потребує турботи. На практиці це підтверджується довідкою про склад сім'ї.

Якщо командування категорично відмовляє в такому переведенні, то компромісним рішенням є отримання відпустки за сімейними обставинами до 10 діб в порядку п.186 Положення.

Отже, рішення про переведення військовослужбовця приймається відповідним командиром. При цьому дозвіл на переміщення – це право, а не обов’язок командира.

Якщо виникнуть додаткові питання, можете писати на пошту Alexlawyer@i.ua
 
Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram