Присвоєння звання молодший сержант

Якщо у званні солдат і на посаді: головний сержант - командир відділення, де звання має бути старший сержант, більше ніж пів року, йому можуть уже присвоїти молодшого сержанта?
Служить з 24.02.22, до цього не проходив строчку і не служив, участі у бойових діях не брав.

11.05.2023 20:04 4237

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
746 отзывов (745 +) (1 -)
Консультации: 1886
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

У відповідності до Указу Президента від 10 грудня 2008 року № 1153/2008 "Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України", Військове звання може бути первинним або черговим. Черговим військовим званням є військове звання, наступне за тим, яке має військовослужбовець.

Старшинство та послідовність військових звань визначаються відповідно до статті 5 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу".

Первинне військове звання рядового складу присвоюється громадянам, які вступили на військову службу за контрактом осіб рядового складу і не мають військових звань, до складання ними Військової присяги. Первинне військове звання рядового складу присвоюється військовослужбовцям наказом командира військової частини, який призначає таких військовослужбовців на відповідні посади.

Після складання Військової присяги таким військовослужбовцям присвоюється військове звання солдата.

Ви являєтесь солдатом, отже наступне звання - старший солдат.

Але з оголошенням стану війни та до дня і часу його припинення обов’язковий строк вислуги в попередньому військовому званні щодо дострокового присвоєння чергового військового звання не встановлюється. 

Таким чином, Ви теоретично маєте право достроково отримати звання сержантського складу.

Для осіб сержантського та старшинського складу первинним є військове звання молодшого сержанта. 

Первинне військове звання сержантського і старшинського складу присвоюється громадянам з числа військовослужбовців рядового складу, які пройшли підготовку відповідного рівня та прийняті на військову службу за контрактом осіб сержантського і старшинського складу, одночасно із призначенням на посади сержантського і старшинського складу.

Ви займаєте посаду сержанта, але не пройшли відповідну підготовку.

   Але у період дії воєнного стану з метою оперативного доукомплектування військовослужбовцями посад сержантського і старшинського складу Збройних Сил України первинне військове звання сержантського і старшинського складу може бути присвоєно особам рядового складу, які мають бойовий досвід та не отримали підготовки відповідного рівня, одночасно із призначенням на посади сержантського і старшинського складу наказом посадової особи, до повноважень якої належить призначення на посади, з дотриманням вимог абзацу 4 пункту 102 цього Положення.

У відповідності до пункту 102, Особи рядового складу, які мають бойовий досвід та не отримали підготовки відповідного рівня, можуть призначатися на посади сержантського і старшинського складу.

Як бачимо, Ви частково відповідаєте цим вимогам: займаєте посаду сержантського складу, але не маєте бойового досвіду.

Отже, немає правових підстав для присвоєння вам сержантського звання із-за відсутності бойового досвіду.

В той же час, чергові військові звання військовослужбовцям присвоюються: до майстер-сержанта включно - командирами бригад.

Тому, незважаючи на відсутність формальних підстав, рекомендую подати рапорт на ім'я командира бригади про присвоєння вам позачергового звання сержантського складу. В рапорті слід вказати - скільки часу та за яких обставин Ви вже займаєте посаду командира відділення.

Також слід зауважити, що у відповідності до п. 15 Дисциплінарного статуту ЗСУ, До військовослужбовців застосовуються такі заохочення, як дострокове присвоєння чергового військового звання. Отже, якщо є відповідні підстави для заохочення - можете про це також указати в рапорті. Заохочення застосовується за зразкове управління військами, високі показники в бойовій підготовці, оволодінні військовою технікою та озброєнням, інші заслуги перед Вітчизною, Збройними Силами України. Якщо є підстави для заохочення - про це повинен вказати ваш безпосередній командир.

.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram