Зразок заяви за недбале виконання службових обов'язків

Доброго дня!
Потрібен зразок заяви до правоохоронних органів за недбале ставлення працівників ДНЗ до своїх службових обов`язків які призвели до травми дитини. При цьому був порушений режим закладу. (замість проведення занять була прогулянка)

20.05.2023 17:24 645

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
734 отзывы (733 +) (1 -)
Консультации: 1859
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Спочатку розглянемо порушення, допущені працівниками ДНЗ:

У відповідності до Інструкції з організації охорони життя і здоров'я дітей в ДНЗ (https://osvita-docs.com/node/16) , працівники дошкільного навчального закладу виконують інструкцію з організації охорони життя і здоров'я дітей в ДНЗ (дитячому саду), несуть персональну відповідальність за збереження життя і здоров'я дітей.

Під час прогулянки вихователь повинен тримати в полі зору всіх дітей - з ваших слів, "неодноразово було помічено, що діти граються, а працівники сидять в телефонах" - це є порушенням Інструкції.

Працівникам дошкільного навчального закладу забороняється брати дітей на процедури і заняття без попередження вихователя. Плануючи екскурсію чи прогулянку за межі дошкільного навчального закладу, вихователь зобов'язаний завчасно оглянути місце прогулянки, повідомити про це адміністрацію закладу, вказавши кількість дітей, яких він бере з собою. Виводити дітей за межі закладу можна тільки в супроводі двох дорослих.

Як бачимо, працівники ДНЗ порушили вказану норму - як мінімум, здійснили прогулянку без попередження адміністрації. Якщо під час прогулянки не було супроводу двох дорослих - це ще одне порушення.

У відповідності до Інструкції з охорони життя і здоров'я дітей ДНЗ на ігрових майданчиках, під час цільових прогулянок та екскурсій, (osvita-docs.com/node/17), Вихователю ДНЗ необхідно ознайомитись з інструкцією з охорони життя і здоров'я дітей на ігрових майданчиках, під час цільових прогулянок та екскурсій, дотримуватись встановленого режиму, тривалості прогулянок, зміни видів діяльності дітей (рухливі, малорухливі).

З метою надання першої долікарської допомоги при травмуванні під час проведення прогулянок та екскурсій за межами території дитячого садка потрібно обов'язково мати з собою медичну аптечку з повним комплектом обов'язкових медикаментів і перев'язувальних матеріалів.Вихователю необхідно впевнено знати «Інструкцію з надання першої медичної допомоги при ударах, кровотечах, отруєннях, вивихах, переломах, ураженнях електричним струмом сонячним ударом, при термічних опіках» і вміти надати першу долікарську допомогу до прибуття медпрацівника.

При отриманні травми необхідно негайно звернутися за медичною допомогою до медичного кабінету дитячого садка і повідомити про інцидент завідувачу ДНЗ.

При нещасному випадку вихователю слід надати вихованцеві першу долікарську допомогу, негайно викликати на місце нещасного випадку медсестру або доставити потерпілого в медпункт, доповісти про це завідувачу дитячим садом (при відсутності – іншій посадовій особі), батькам (законним представникам) дитини, якщо буде потрібно – викликати «швидку допомогу» і доправити дитину до найближчого медичного закладу.

З ваших слів, про інцидент з пораненням дитини не було повідомлено ані батьків, ані завідувача ДНЗ, медична допомога не надавалася, до медичного кабінету постраждалу дитину не відвели, «швидку допомогу» не викликали, а навпаки, намагалися приховати інцидент. Це є порушенням вимог Інструкції.

В той же час, наказ Міністерства освіти і науки України від 28.10.2008 р. № 985 «Про затвердження Інструкції з організації охорони життя і здоров’я дітей у дошкільних навчальних закладах», що встановлював єдині правила та вимоги щодо організації охорони життя і здоров’я дітей в ДНЗ, було скасовано ще в 2015 році, а в кожному ДНЗ є своя інструкція. Як батько, чия дитина відвідує даний ДНЗ, Ви маєте право ознайомитись з інструкціями, що затверджені наказом завідуючої в вашому ДНЗ - щоб більш чітко знати, які саме пункти яких Інструкцій порушили працівники ДНЗ.

Вихователь, який допустив порушення Інструкції,  притягується до дисциплінарної відповідальності. Окрім цього, з ним проводиться позаплановий інструктаж та перевірка знань з охорони життя і здоров'я дітей.

Дисциплінарна відповідальність— це обов'язок працівника відповідати перед роботодавцем за скоєний ним дисциплінарний проступок і понести дисциплінарні стягнення, передбачені нормами трудового законодавства.

Дисциплінарний проступок– це протиправна дія чи бездіяльність працівника, що порушує встановлений на підприємстві, в установі, організації внутрішній трудовий розпорядок, тобто порушує трудову дисципліну.

У відповідності до статті 147-1 КЗпП, за порушення трудової дисципліни до працівника може бути застосовано тільки один з таких заходів стягнення: 1) догана; 2) звільнення.

2. Щодо можливого притягнення до кримінальної відповідальності:

У відповідності до ст. 137 ККУ (Неналежне виконання обов'язків щодо охорони життя та здоров'я дітей), невиконання або неналежне виконання професійних чи службових обов'язків щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх внаслідок недбалого або несумлінного до них ставлення, якщо це спричинило істотну шкоду здоров'ю потерпілого,

- карається штрафом від однієї тисячі до чотирьох тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або обмеженням волі на строк до трьох років, або позбавленням волі на той самий строк, з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років або без такого.

Як слідує з опису подій та характеру травму, подібне травмування навряд чи віднесуть до істотної шкоди здоров'ю дитини, а отже ймовірнсть притягнення працівників ДНЗ до кримінальної відповідальності- невелика.

В той же час, виконуючи ваше побажання, я скину на електронну пошту зразки заяв та поясню алгоритм дій.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram