Продовження дії закордонного паспорта Консулом іншої країни

Доброго дня! Під час перебування в Чорногорії з початком війни у дитини закінчилась дія закордонного паспорту. Консул України в цій країні продовжив дію паспорта до 2027 року. Є запис і печатка Консульства. Зараз ми в Україні. Чи не буде проблем при перетинанні кордону в майбутньому? Чи має юридичну силу такий запис? Чи потрібно нам робити новий паспорт в Україні? Дякую!

25.05.2023 10:43 514

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
720 отзывов (719 +) (1 -)
Консультации: 1893
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Паспорт Вашої дитини діє, незалежно від того, чи перебуваєте Ви наразі в Україні, чи ні. 

Постановою КМУ від 28 лютого 2022 р. № 170 "Деякі питання внесення інформації до паспорта громадянина України для виїзду за кордон" (див. за посиланням: Деякі питання внесення інформаці... | від 28.02.2022 № 170 (rada.gov.ua) встановлений порядок продовження строків дії паспортів для виїзду за кордон територіальних органів чи територіальних підрозділів державної міграційної служби  або посольств/консульських установ України  за кордоном у зв'язку із запровадженням воєнного стану.

Вказаною Постановою також зазначається,  що вона набирає чинності з 1 березня 2022 р. та діє протягом одного року з дня припинення або скасування воєнного стану (тобто, вона ще буде діяти протягом 1 року після скасування воєнного стану, та відповідно закордонні паспорти можуть продовжуватися таким чином і після війни, при тому, що наразі проблем (як були весною минулого року) з видачею нових паспортів вже немає).

Згідно до Постанови, строк дії паспорта для виїзду за кордон продовжується на п’ять років з дати подання заяви про продовження строку. У разі подання заяви про продовження строку до дати закінчення строку дії паспорта для виїзду за кордон строк його дії продовжується на п’ять років з дати, що настає за датою закінчення строку його дії.

Внесення до паспорта для виїзду за кордон інформації про продовження строку його дії здійснюється працівником територіального органу/територіального підрозділу ДМС, посольства або консульської установи України шляхом проставлення на 2-5 сторінки паспорта для виїзду за кордон відмітки “Строк дії паспорта продовжено до ____._____.______ року/Extension of the passport until ____._____.______” із зазначенням прізвища та ініціалів посадової особи територіального органу/територіального підрозділу ДМС, посольства або консульської установи України, вчинення нею підпису, що скріплюється гербовою печаткою.

У разі відсутності на сторінках 2-5 паспорта для виїзду за кордон вільного місця для проставлення відмітки про продовження строку його дії така відмітка проставляється на першій сторінці паспорта для виїзду за кордон під текстом.

Отже, паспорт Вашої дитини діє до 2027 року, тому на кордоні при перетині, або за кордоном у разі перебування, у Вас проблем бути не може, не хвилюйтеся. Дані про продовження строку дії паспорту вносяться до Єдиного державного демографічного реєстру консульством, який продовжував паспорт Вашої дитини, доступ до якого є у прикордонників, тож перевірити дійсність продовження строку вони можуть без проблем.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram