Мобілізація. Виклик до ТЦК СП

Доброго дня. Маю таке питання. На даний час заброньований за підприємством, срок добігає кінця і вже є розпорядження на прибуття до ТЦК СП у день закінчення бронювання. Які шанси бути мобілізованим якщо не маю військової підготовки, ВОС написаний згідно спеціальності, маю батька інваліда 1 групи. Зараз перебуваю на лікарняному, тому до ТЦК СП не піду. Який алгоритм дій в даному випадку. Дякую

10.06.2023 10:01 803

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
739 отзывов (738 +) (1 -)
Консультации: 1867
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

У відповідності до статті 33 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", військовий облік військовозобов’язаних та резервістів за призначенням поділяється на загальний і спеціальний.

У відповідності до статті 35 Закону, На загальному військовому обліку перебувають резервісти, а також військовозобов’язані, які не заброньовані, а на спеціальному військовому обліку перебувають військовозобов’язані, заброньовані за центральними та місцевими органами виконавчої влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, підприємствами, установами та організаціями на період мобілізації та на воєнний час.

Таким чином, розпорядження щодо прибуття до ТЦК СП у день закінчення бронювання пов'язане в першу чергу з тим, що Ви повинні із спеціального обліку стати на загальний облік, а не з тим що Вас хочуть одразу ж мобілізувати. При цьому відсутність військової підготовки взагалі не впливає на ймовірність мобілізації.

Тепер щодо мобілізації:

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". У відповідності до вищезгаданої статті, не підлягають мобілізації військовозобов’язані, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи.

У вас є батько з інвалідністю І групи - отже, Ви не підлягаєте мобілізації. Але ж в ТЦК не знають про таку обставину, тому алгоритм ваших дій наступний:

1. написати заяву про наявність підстав, завдяки яким Ви не підлягаєте мобілізації (батько з інвалідністю І групи); до заяви прикріпити копії таких документів:
- ваш паспорт;
- ваш код;
- ваш військово-обліковий документ;
- ваше свідоцтво про народження;
- документ, що підтверджує інвалідність батька (пенсійне посвідчення);
- документ, що підтверджує перебування Вас на лікарняному.

В кінці заяви, після переліку всіх додатків, написати що оригінали зобов'язуєтесь надати при особистому відвідуванні ТЦК одразу після одужання.

2. Відправити заяву Укрпоштою цінним листом з описом вкладення, з кур'єрською доставкою. Квитанцію Укрпошти та другий екземпляр опису цінного листа зберігаєте!

3. Як отримаєте повідомлення Укрпошти про доставку листа - можете брати оригінали всіх вищевказаних документів і йти до ТЦК.

Вас направлять на ВЛК, оцінять ступінь придатності до військової служби, переведуть на загальний військовий облік, і зроблять відмітку в особовій справі щодо наявності підстав для відстрочки. При цьому вас не мобілізують навіть якщо на ВЛК будете визнані повністю придатним до служби за станом здоров'я.

Також теретично можливо що вас оштрафують за несвоєчасне повідомлення про інвалідність батька. У відповідності до "Порядку організації та ведення військового обліку призовників і військовозобов’язаних", Ви повинні своєчасно, на протязі семи днів, повідомляти про всі зміни в облікових даних. Відповідальність за таке порушення передбачена статтею 210 КУпАП: штраф від 850 до 1700 грн. за порушення правил обліку під час дії особливого періоду.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram