Виїзд інваліда закордон

Вітаю . Чоловік інвалід 2 групи, 66 років, збирається їхати до дочки в Німеччину, але сам не доїде. Просить сина (призовного віку) супроводжувати його. Питання - 1.чи не виникне у сина проблем при перетині українського кордону? 2. Чи зможе син повернутися до України без батька?

11.06.2023 08:35 916

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
147 отзывов (146 +) (1 -)
Консультации: 736

Вітаю!

1.

ВІТАЮ!

ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ЯК ОСОБА, ЯКА МАЄ БАТЬКА, КОТРИЙ Є ІНВАЛІДОМ ДРУГОЇ ГРУПИ.

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

Документів, що підтверджують інвалідність (один з них):

  • довідки до акта огляду медико-соціальною експертною комісією (форма первинної облікової документації № 157-1/о);
  • посвідчення, яке підтверджує відповідний статус;
  • пенсійного посвідчення чи посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги відповідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про державну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю», в яких зазначено групу та причину інвалідності;
  • довідки для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, за формою, затвердженою Мінсоцполітики.

ххххххххх

Если Вы являетесь родственником инвалида 1 и 2 группы, т.е. его родителем, супругом, ребенком или супругом ребенка, то согласно положений Правил выезда Вам для выезда за границу необходимо иметь Ваш паспорт, удостоверение или документ об инвалидности лица 1 и 2 группы, которого Вы сопровождаете, и документы, подтверждающие родственные связи Вас с инвалидом.

Однако, не все так просто. И органы Госпогранслужбы упорно не замечают нормы Правил выезда в случае выезда инвалида с родственниками и трактуют данную статью на свой манер.

Помимо вышеперечисленных документов согласно Правил выезда Госпогранслужба будет при пересечении границы с инвалидом 1 и 2 группы будет у Вас требовать еще и свидетельство или справку о получении Вами компенсации (помощи или надбавки) за то, что Вы досматриваете инвалида. И тут сразу возникает проблема. Данную справку о компенсации не так просто получить. Ее дают социальные службы только после того, как Вас назначат ответственным за уход за инвалидом. Для этого нужно пройти непростую процедуру. И социальные службы часто в этом назначении препятствуют и пытаются назначить для ухода какого-то постороннего социального работника, но не близкого родственника.

Также для инвалидов 2 группы еще часто требуют справку о том, что они нуждаются в постоянном уходе, чего также действующий закон не требует. Но органы Госпогранслужбы хотят.

ххххххх

ОФІЦІЙНЕ ПОВІДОМЛЕННЯ ПРИКОРДОННОЇ СЛУЖБИ УКРАЇНИ ВІД 25.07.2022 РОКУ.

https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-ko...

НИЖЧЕ ЇХ ТРАКТУВАННЯ «Правила перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

Виїзд чоловіка, який супроводжує особу з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи, а також

Виїзд чоловіків, для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми:

Супровід інваліда можливий тільки 1 раз на період дії воєнного або надзвичайного стану.

Виїзд чоловіків, для догляду за хворими батьками, дружиною, дітьми не можливий без хворого.

Порядок встановлено: Пункт 2-1 «Правил перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

Зазначена норма поширюється на військовозобов’язаних, які перетинають державний кордон на виїзд з України, лише для супроводу осіб з інвалідністю І чи ІІ групи та осіб, які потребують постійного догляду.

хххххххххххххх

КОНСТИТУЦИЯ УКРАИНЫ :

Стаття 19. Правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.

Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України.

ххх

Тих вимог які висуває прикордонна служба України, немає в жодному НОРМАТИВНОМУ АКТІ.

Іноді роз'яснення Адміністрації Державної прикордонної служби України щодо категорій громадян, яким дозволено перетинати кордон в умовах воєнного стану, не співпадають з переліком категорій, що визначені у Правилах перетинання державного кордону.

Звертаю увагу, що голова Адміністрації Держприкордонслужби не наділений повноваженнями видавати листи з роз'ясненнями нормативних актів Кабінету Міністрів України, оскільки Положенням про Адміністрацію Державної прикордонної служби України, затвердженим постановою Кабінету Міністрів України від 16 жовтня 2014 р. № 533, це не передбачено.

Ви можете на кордоні отримати відмову в перетині кордону, а потім його оскаржити.

ххх

ЗАТВЕРДЖЕНО

постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 1995 р. N 57 (у редакції постанови Кабінету Міністрів України від 25 серпня 2010 р. N 724) ( 724-2010-п )

ПРАВИЛА

перетинання державного кордону громадянами України

2. Перетинання громадянами України (далі - громадяни)

державного кордону здійснюється в пунктах пропуску через державний кордон та пунктах контролю (далі - пункти пропуску), якщо інше не передбачено законом, за одним з таких документів, що дають право на виїзд з України і в'їзд в Україну:

1) паспорт громадянина України для виїзду за кордон;

У випадках, визначених законодавством, для перетинання державного кордону громадяни крім паспортних документів повинні мати також підтверджуючі документи.

хххххххх

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про прикордонний контроль

Стаття 3. Правовi засади здiйснення прикордонного контролю

1. Пiд час прикордонного контролю посадовi та службовi особи Державної прикордонної служби України здiйснюють свої повноваження в межах, передбачених Конституцiєю України, цим Законом, Законом України "Про Державну прикордонну службу України", iншими актами законодавства України, а також мiжнародними договорами України.

Якщо мiжнародним договором, згоду на обов'язковiсть якого надано Верховною Радою України, встановлено iншi правила, нiж тi, що встановленi цим Законом, то застосовуються правила мiжнародного договору.

Стаття 14. Порядок вiдмови у перетинаннi державного кордону iноземцям, особам без громадянства та громадянам України

1. Iноземцю або особi без громадянства, якi не вiдповiдають однiй чи кiльком умовам перетинання державного кордону на в'їзд в Україну або на виїзд з України, зазначеним у частинах першiй, третiй статтi 8 цього Закону, а також громадянину України, якому вiдмовлено у пропуску через державний кордон при виїздi з України у зв'язку з вiдсутнiстю документiв, необхiдних для в'їзду до держави прямування, транзиту, в передбачених законодавством випадках або у зв'язку з наявнiстю однiєї з пiдстав для тимчасового обмеження його у правi виїзду за кордон, визначених статтею 6 Закону України "Про порядок виїзду з України i в'їзду в Україну громадян України", вiдмовляється у перетинаннi державного кордону лише за обґрунтованим рiшенням уповноваженої службової особи пiдроздiлу охорони державного кордону iз зазначенням причин вiдмови. Уповноважена службова особа пiдроздiлу охорони державного кордону про прийняте рiшення доповiдає начальнику органу охорони державного кордону. Таке рiшення набирає чинностi невiдкладно. Рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону оформляється у двох примiрниках. Один примiрник рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону видається особi, яка пiдтверджує своїм пiдписом на кожному примiрнику факт отримання такого рiшення. У разi вiдмови особи пiдписати рiшення про це складається акт.

2. Форма рiшення про вiдмову у перетинаннi державного кордону встановлюється спецiально уповноваженим центральним органом виконавчої влади у справах охорони державного кордону.

3. Особа, якiй вiдмовлено у перетинаннi державного кордону, має право оскаржити вiдповiдне рiшення згiдно iз Законом України "Про звернення громадян" або до суду. Оскарження зазначеного рiшення не зупиняє його дiї. Оскаржене рiшення може бути скасовано чи змiнено начальником органу охорони державного кордону або скасовано та визнано нечинним судом.

ПЕРВОНАЧАЛЬНО (ПОСЛЕ ОТКАЗА) ОБРАЩАЙТЕСЬ К НАЧАЛЬНИКУ ПОГРАНОТРЯДА, А ПОСЛЕ ЕГО ОТКАЗА ИДИТЕ В СУД.

Вимоги до звернень:

З А К О Н У К Р А Ї Н И

Про звернення громадян

від 2 жовтня 1996 року

(Витяг)

Стаття 5. Вимоги до звернення

Звернення адресуються органам державної влади і органам місцевого самоврядування, підприємствам, установам, організаціям незалежно від форми власності, об'єднанням громадян або посадовим особам, до повноважень яких належить вирішення порушених у зверненнях питань.

Звернення може бути подано окремою особою (індивідуальне) або групою осіб (колективне).

Особливою формою колективного звернення громадян до Президента України, Верховної Ради України, Кабінету Міністрів України, органу місцевого самоврядування є електронна петиція, яка подається та розглядається в порядку, передбаченому статтею 23-1 цього Закону.

Звернення може бути усним чи письмовим.

Усне звернення викладається громадянином на особистому прийомі або за допомогою засобів телефонного зв'язку через визначені контактні центри, телефонні "гарячі лінії" та записується (реєструється) посадовою особою.

Письмове звернення надсилається поштою або передається громадянином до відповідного органу, установи особисто чи через уповноважену ним особу, повноваження якої оформлені відповідно до законодавства. Письмове звернення також може бути надіслане з використанням мережі Інтернет, засобів електронного зв'язку (електронне звернення).

У зверненні має бути зазначено прізвище, ім'я, по батькові, місце проживання громадянина, викладено суть порушеного питання, зауваження, пропозиції, заяви чи скарги, прохання чи вимоги. Письмове звернення повинно бути підписано заявником (заявниками) із зазначенням дати. В електронному зверненні також має бути зазначено електронну поштову адресу, на яку заявнику може бути надіслано відповідь, або відомості про інші засоби зв'язку з ним. Застосування електронного цифрового підпису при надсиланні електронного звернення не вимагається.

Звернення, оформлене без дотримання зазначених вимог, повертається заявнику з відповідними роз'ясненнями не пізніш як через десять днів від дня його надходження, крім випадків, передбачених частиною першою статті 7 цього Закону.

ЗРАЗОК ОСКАРЖЕННЯ

НАЧАЛЬНИКУ __ ПРИКОРДОННОГО ЗАГОНУ

Державної прикордонної служби України

від___

(П.І.Б., громадянство, дата народження,

реквізити паспортного документу)

___

___

___

___

(адреса проживання)

Заява

Прошу Вас скасувати рішення від __.__.2023 року про відмову мені в перетині державного кордону.

Прошу Вас надати інформацію про можливе існування відносно мене тимчасового обмеження на право виїзду за межі України.

Додаток на ___ аркушах.

1. ___

(ксерокопія документа, який посвідчує особу)

2.

___ ___

(дата) (підпис)

Хххх

Статьей 55 Конституции Украины каждому предоставляется право на обжалование решений, действий либо бездеятельности органов государственной власти. Рассмотрение дел об обжаловании незаконных решений осуществляется по правилам, установленным Кодексом административного судопроизводства Украины (КАСУ).

При зверненні до адміністративного суду краще скористатися послугами адвоката на місці.

Відмова в перетині кордону територіально підсудна суду, який знаходиться там, де пункт пропуску.

ВИСНОВКИ:

1. ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ ТА НА ПЕРЕТИН КОРДОНУ. 

2. В ВАШОМУ ВИПАДКУ ДО ТЦКСП (ВІЙСЬКОМАТ) ЙТИ НЕ ПОТРІБНО.

3. В РАЗІ ВІДМОВИ В ПЕРЕТИНІ КОРДОНУ  -  ОСКАРЖУЙТЕ ЦЕ РІШЕННЯ. 

2.

ЯКЩО ВИ ОФІЦІЙНО ПЕРЕТНУЛИ КОРДОН, ЯК СУПРОВОДЖУЮЧА ОСОБА,  А ПОТІМ НЕ ПОВЕРНУЛИСЯ РАЗОМ З ІНВАЛІДОМ, ТО ЗАКОНОДАВСТВО УКРАЇНИ НЕ ПЕРЕДБАЧАЄ ЗА ЦЕ АДМІНІСТРАТИВНОЇ АБО КРИМІНАЛЬНОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ.

НА КОРДОНІ НІЯКИХ ЗАХОДІВ ДО ВАС ПРИЙНЯТО НЕ БУДЕ - НЕМАЄ ЗА ЩО.

КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ:

Стаття 33.

Кожному, хто на законних підставах перебуває на території України, гарантується свобода пересування, вільний вибір місця проживання, право вільно залишати територію України, за винятком обмежень, які встановлюються законом.

Громадянин України не може бути позбавлений права в будь-який час повернутися в Україну.

ххх

ЗАКОН УКРАЇНИ

Про порядок виїзду з України і в'їзду в Україну громадян України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3857-12

Стаття 1. Право громадян України на виїзд з України і в'їзд в Україну

Громадянин України ні за яких підстав не може бути обмежений у праві на в'їзд в Україну.

ххх

ПОСТАНОВА КАБІНЕТУ МІНІСТРІВ УКРАЇНИ

від 27.01.1995 року # 57

Правила перетинання державного кордону України громадянами України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#t...

7. Громадяни в'їздять в Україну без будь-яких обмежень.

ВИСНОВКИ:

1. ЦЕ ВСЕ ЩО Є В ЗАКОНОДАВСТВІ УКРАЇНИ ПО ПИТАННЮ В'ЇЗДУ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ В УКРАЇНУ.

ЦЕ АБСОЛЮТНЕ ПРАВО, ПЕРЕДБАЧЕНЕ КОНСТИТУЦІЄЮ УКРАЇНИ.

2. ВИ МАЄТЕ ПРАВО БЕЗПЕРЕШКОДНО ПОВЕРНУТИСЬ В УКРАЇНУ.

3. ЯКЩО ВИ ЗАКОННО ПЕРЕТНУЛИ КОРДОН, ЯК СУПРОВОДЖУЮЧА ОСОБА ІНВАЛІДА , А ПІСЛЯ ОКРЕМО ВІД НЬОГО ПОВЕРНУЛИСЯ В УКРАЇНУ, ТО НІЯКОЇ ВІДПОВІДАЛЬНОСТІ ЗА ЦЕ ЗАКОНОДАВСТВОМ УКРАЇНИ НЕ ПЕРЕДБАЧЕНО.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram