Спільне користування квартирою, якщо є 2 власники

Вітаю. Я власник 3/4 двокімнатної квартири. чи може вимагати ключі від квартири та кімнати власник, частка власності якого 1/4 загальної площі квартири? та чи може він подати позов, що я неправомірно користуюся його квадратними метрами, якщо я відмовляюся йому відправити ключі поштою? сам же він не приїжджав.

23.06.2023 15:27 481

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 4 года
133 отзывы (133 +) (0 -)
Консультации: 459
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

чи може вимагати ключі від квартири та кімнати власник, частка власності якого 1/4 загальної площі квартири? - я так розумію, у даному випадку квартира знаходиться у спільній частковій власності (без поділу часток у натурі). Тобто, кожному співвласнику належить не частка у спільному майні, а частка у праві власності на це майно.

Незрозуміло чому у другого співвласника взагалі немає ключей. Він їх загубив, чи Ви поміняли замки у вхідних дверях..?

Звичайно ключі від вхідних дверей у квартиру надати Ви повинні, а от від кімнати - залежить від того, які саме домовленості були у вас щодо володіння та користування цією кімнатою. Якщо погодили, що кімнатою володієте та користуєтеся саме Ви, то ключі від неї надавати Ви не повинні.

Відповідно до статті 356 ЦК України власність двох чи більше осіб із визначенням часток кожного з них у праві власності є спільною частковою власністю.

Відповідно до статті 358 ЦК України право спільної часткової власності здійснюється співвласниками за їхньою згодою. Співвласники можуть домовитися про порядок володіння та користування майном, що є їхньою спільною частковою власністю. Кожен із співвласників має право на надання йому у володіння та користування тієї частини спільного майна в натурі, яка відповідає його частці у праві спільної часткової власності. У разі неможливості цього він має право вимагати від інших співвласників, які володіють і користуються спільним майном, відповідної матеріальної компенсації.

та чи може він подати позов, що я неправомірно користуюся його квадратними метрами, якщо я відмовляюся йому відправити ключі поштою? - відправляти ключі Ви не зобов'язані. На мою думку, підстав для позову немає. Інша справа, якби другий співвласник проживав у цій квартирі. Тоді у разі спору щодо порядку користування квартирою, яка належить вам обом на праві спільної часткової власності, він міг би подати відповідний позов до суду.

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram