Декларування податків ФОП

Є відкритий ФОП категорії 3 для надання послуг компанії А, бухгалтер компанії веде ФОП.
Якщо я хочу працювати на компанію Б за договором-офертою, чи потрібно цей дохід теж декларувати за ФОП?
Те ж питання про роботу за фрілансом - чи потрібно і цей дохід декларувати за ФОП ?

25.06.2023 13:35 449

Консультация исполнителя

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
На портале: 5 лет
59 отзывов (59 +) (0 -)
Консультации: 213
Топ 3 специализации:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

       Вітаю!

     Ви можете обирати: або працювати на іншу компанию Б за трудовим договором, тоді ця інша компанія виступатиме Вашим податковим агентом та сплачуватиме з Вашої зарплати 18% ПДФО, 1,5% військового збору та 22% ЄСВ, або надавати цій компанії послуги в якості ФОП, тоді ці доходи потрібно зазначати в обліку та декларації ФОП та сплачувати з них 5% єдиний податок. 

     Що стосується фрілансу, то, як правило, фрілансери реєструються ФОПами 3 групи. Якщо ж припустити, що фрілансер надаватиме послуги в якості звичайної фізособи, не ФОП, то такі доходи в податковим агентом оподатковуватимуться так само, як і в попередньому випадку, а якщо замовником буде фізособа або нерезидент, то такі доходи декларуються самостійно іх отримувачем у річній податковій декларації про майновий стан та доходи фізособи та оподатковуються 18% ПДФО та 1,5% військового збору.

     Якщо Ви оберете надавати послуги компанії Б та/або за фрілансом у якості ФОПа, то потрібно не тільки сповістити про це замовника (що Ви надаєте послуги в якості ФОП) та враховувати ці доходи у щоквартальній декларації ФОП, а виконати ще 2 обов'язкові для уього умови:

1) ці доходи обов'язково повинні відповідати видам діяльності Вашого ФОП, які за наявності ЕЦП можна подивитись у електронному кабінеті платника податків: https://cabinet.tax.gov.ua/ якщо потрібного виду діяльності нема, то додати через Дію; повний перелік КВЕДів завжди тут: http://kved.ukrstat.gov.ua/KVED2010/kv10_i.html

2) ці доходи обов'язково повинні бути отримані на Ваш підприємницький банківський рахунок, зареєстрований у податковій, цей рахунок Ви також можете побачити в електронному кабінеті платника податків.

     Також бажано попередньо ознайомитись із главою Податкового кодексу, яка регулює Вашу систему оподаткування, дозволену та заборонену діяльність на цій системі оподаткування, ліміти доходів, та багато іншого, щоб у майбутньому не стикнутись із несподіванками. Ця інформація завжди знаходиться тут: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2755-17/conv#n6944

     З повагою, Ігор Бутник.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram