Догляд за бабусею по маминій лінії, відстрочка від мобілізаціії.

Я оформив догляд за бабусею по маминій лінії, є висновок ЛКК згідно з яким вона потребує постійного стороннього догляду терміном на один рік, також є Акт проведення обстеження сім`ї згідно з яким я проживаю з неї та надаю соціальні послуги з догляду на непрофесійний основі, отримав його у соцзахисті.
Чи достатньо цих документів для отримання відстрочки від мобілізації?
Якщо ні, що не потрібно?
Якщо так, як це зробити правильно?

25.06.2023 16:13 1252

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 5 лет
165 отзывов (165 +) (0 -)
Консультации: 559
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня!

1) Чи достатньо цих документів для отримання відстрочки від мобілізації? - спочатку наведу законодавчу базу по даному питанню.

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text):

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації

Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю I групи; особи, зайняті постійним доглядом за особою з інвалідністю II групи або за особою, яка за висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребує постійного догляду, у разі відсутності інших осіб, які можуть здійснювати такий догляд;

{Частину першу статті 23 доповнено новим абзацом згідно із Законом № 1357-IX від 30.03.2021; в редакції Закону № 2122-IX від 15.03.2022}

ПРАВИЛА військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1487-2022-%D0%...):

1. Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

1) перебувати на військовому обліку:

8) особисто повідомляти в семиденний строк органам, в яких вони перебувають на військовому обліку, про зміну персональних даних, зазначених у статті 7 Закону України “Про Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів”, а також надавати зазначеним органам документи, що підтверджують право на відстрочку від призову на військову службу під час мобілізації з підстав, визначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію”;

ВИСНОВКИ: якщо в Акті, виданому соцзахистом, вказано, що лише Ви проживаєте з бабусею (тобто, вдвох) та доглядаєте за нею, то вказаних документів буде достатньо для отримання відстрочки. Також знадобляться копії паспортів та вашого військового квитка/тимчасового посвідчення військовозобов'язаного. Ну і звичайно потрібно подавати письмову заяву на відстрочку.

2) Якщо так, як це зробити правильно? - Ви не зобов'язані самостійно йти до військкомату та доводити своє право на відстрочку від мобілізації. Оскільки обов'язкова явка до ТЦК (військкомату) лише по врученій під особистий підпис повістці, в якій мають бути вказані причини виклику та строки явки.

У разі вручення повістки потрібно буде явитися до військкомату на вказану у ній дату та подати заяву про надання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації + висновок ВЛК + Акт + паспорти + військово-обліковий документ. Заява подається в оригіналі, додатки до неї - у звичайних копіях (без нотаріального посвідчення). При цьому, при поданні разом із собою потрібно мати оригінали всіх документів.

Заява готується в 2-х примірниках (на вашому примірнику повинні поставити дату отримання та реєстраційний індекс).

Якщо не захочуть приймати заяву на відстрочку або говоритимуть, що приймуть лише після проходження ВЛК, то можна посилатися на наступне:

Закон України "Про звернення громадян" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/393/96-%D0%B2%D1%80#Text):

Стаття 7. Заборона відмови в прийнятті та розгляді звернення

Звернення, оформлені належним чином і подані у встановленому порядку, підлягають обов'язковому прийняттю та розгляду.

Також згідно абзацу 15 пункту 2 ІНСТРУКЦІЇ з діловодства за зверненнями громадян в органах державної влади і місцевого самоврядування, об'єднаннях громадян, на підприємствах, в установах, організаціях незалежно від форм власності, в засобах масової інформації, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України від 14 квітня 1997 р. № 348 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/348-97-%D0%BF#Text):

"2. На вимогу громадянина, який подав звернення до організації, на першому аркуші копії звернення проставляється штамп із зазначенням найменування організації, дати надходження та вхідного номера звернення. Така копія повертається громадянинові."

Буду вдячня за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram