Відстрочка по сімейним обставинам

Добрий день. У мене теща і тесть інваліди другої групи одночасно.
Я, здається, єдиний чоловік який може ними опікуватись, але у них є ще дочки окрім моєї дружини.
Питання:
Потрібна консультація чи можу мати я відстрочку від мобілізації при прийнятті нового закону?
І які документи чи дії потрібні від мене, щоб це правильно оформити
29.06.2023 14:24 967

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
739 отзывов (738 +) (1 -)
Консультации: 1866
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Зараз багато людей начиталися повідомлень в ЗМІ про внесення змін до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Начебто завдяки вказаним змінам відстрочку можна буде оформити лише в тому випадку, якщо в родині не має інших людей, зобов’язаних утримувати особу з інвалідністю. Йдеться про законопроєкт № 9342, що схвалений 28 червня.

Ось одне із таких повідомлень:

https://mil.in.ua/uk/news/rada-zvuzyla-mozhlyvosti-vidstrochky-vid-mobilizatsiyi/

Зрозуміло, що такі зміни унеможливлять відстрочку для досить великого кола осіб. Але спочатку давайте звернемось до першоджерела (офіційний сайт Верховної Ради України): https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1801500

Закон № 9342 вносить зміни до деяких законів, в тому числі і до Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". Але зверніть увагу: зміни вносяться тільки до статті 22, в той час як перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". 

Таким чином, аналізуючи закон № 9342, бачимо що цим законом не внесено жодних змін: ані до статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", якою регламентується всі випадки для відстрочки від мобілізації, ані до статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", якою регламентуються всі можливі варіанти для звільнення з військової служби.

Тобто вказаний акон № 9342 жодним чином не звужує коло осіб, які не підлягають мобілізації.

Також доцільно оглянути пояснювальну записку до цього закону: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/pubFile/1801506

в розділі "Обґрунтування необхідності прийняття акту" вказано: "постало питання щодо удосконалення механізму виплати додаткової винагороди під час дії воєнного стану, порядку використання військовослужбовцями щорічної відпустки під час дії воєнного стану, а також запровадження обов’язкового направлення громадян України, призваних на військову службу на курс базової військової підготовки".

в розділі "Мета і завдання законопроекту" зазначено: "Метою законопроекту є законодавче врегулювання питань виплати щомісячної додаткової винагороди під час дії воєнного стану
військовослужбовцям, а також військовослужбовцям строкової військової служби, курсантам вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки".

"Також завданням законопроекту є запровадження обов’язкового направлення громадян України, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які раніше не проходили військову в Збройних Силах України та/або службу в інших військових формуванням та правоохоронних органах, на курс базової військової підготовки".

При цьому ані в пояснювальній записці, ані в самому тексті закону- немає норм, які б стосувалися питань відстрочки від мобілізації.

Тому на даний момент немає жодних підстав для хвилювання. Нічого не змінилося. А всі подібні повідомлення в ЗМІ - мабуть просто від бажання бути першими, хто донесе до населення таку цікаву новину. При цьому журналісти та редактори видань навіть не намагаються перевірити факти, почитати закон на сайті ВРУ тощо. 

Щодо документів для відстрочки. Вам необхідно прийти до свого ТЦК з таким пакетом документів:

- паспорт;
- ідентифікаційний код;
- військово-обліковий документ (військовий квиток або тимчасове посвідчення);
- ваше свідоцтво про шлюб;
- свідоцтво про народження вашої дружини;
- документ що підтверджує інвалідність тещі або тестя (пенсійне посвідчення та довідка МСЕК).

Ще раз підкреслюю: на даний час законодавство не вимагає надавати докази, що окрім вас немає інших осіб, які б могли доглядати за особами з інвалідністю. Наявність дочки (сестра вашої дружини) ніяк не впливає на можливість отримати відстрочку.

Але також слід розуміти, що можливо такі зміни будуть внесені в майбутньому, адже як кажуть "диму без вогню не буває", і такі плітки не могли виникнути на порожньому місці. В такому разі звернетеся до мене, я підкажу що треба зробити.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

П.С. В коментарях Ви надали посилання на текст законопроєкту, який відрізняється від попереднього.

Наразі дійсно є декілька варіантів цього закону. Ось наприклад, повідомлення про прийняття цього закону: https://www.rada.gov.ua/news/razom/238197.html - і там нічого не вказано про зміни в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Який з цих варіантів вірний - можна буде зрозуміти тільки після його оприлюднення на сайті ВРУ https://www.rada.gov.ua

Окрім цього, вчора тільки проголосували в другому читанні. Піля цього закон підписано Головою Верховної Ради та передано на підпис Президенту України. У Президента є 15 днів на його підписання. Після підписання Президентом закон буде опубліковано в офіційних друкованих виданнях, і після цього закон набере чинності та з'явиться на сайті Верховної Ради.

Тому якщо все ж таки виявиться, що вірний саме ваш варіант - маякнете мені на пошту, я поясню що робити. А поки що аналізуючи сайт ВРУ, я не впевнений що саме ваш варіант був проголосований вчора.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram