сплати ЄСВ по працівнику з інвалідностю та вплив її на розмір пенсії

Працівник підприємства, який має стаж 7 років, отримав інвалідність 3гр. за загальним захворюванням, отримує пенсію та продовжує працювати. Чи має сенс нараховувати йому ЄСВ - 22%, а не 8,14% для отримання надалі більшого розміру пенсії. Що враховувається на розмір пенсіі сумма ЄСВ чи розмір самої виплати?
Якщо я продовжу нараховувати 22 відсотка, буде це більше для нарахованної потім пенсіі ніж скажемо сплачувати 8,14 % та підняти саму ЗП на руки.
Який алгоритм дій при нарахуваннях, якщо зважитись на 8,14 - треба спочатку у податковій всі документи на інваліда зареєструвати та взяти якусь довідку а потім вже перераховувати по 8,14. Тому що у банку не пропустять платіж з меншим нарахуванням ЄСВ..
01.07.2023 15:34 594

Консультация исполнителя

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
На портале: 5 лет
59 отзывов (59 +) (0 -)
Консультации: 213
Топ 3 специализации:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

     Вітаю!

    Оскільки для розрахунку пенсії враховується не сама сума ЄСВ, а сума доходу, з якого сплачено ЄСВ, то продовжувати сплачувати ЄСВ 22% нема сенсу, краще сплачувати ЄСВ 8,41%, а на відповідний відсоток підвищити заробітну плату.

    Підтвердженням встановлення працівнику інвалідності та підставою для застосування єдиного внеску у розмірі 8,41% відповідно до п.п. 5 п. 2 розд. III Інструкції про порядок нарахування і сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, затвердженої наказом Міністерства фінансів України від 20.04.2015 № 449 , є завірена копія довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії про встановлення групи інвалідності (МСЕК). Завірення копії довідки МСЕК здійснюється безпосередньо роботодавцем. Нарахування єдиного внеску в розмірі 8,41% здійснюється з дати встановлення групи інвалідності (але не раніше одержання завіреної копії довідки до акта огляду в медико-соціальній експертній комісії) та закінчується датою припинення інвалідності.

    Якщо працівник надав роботодавцю копію довідки МСЕК про встановлення групи інвалідності не з першого робочого дня місяця, то ЄСВ слід нараховувати:

до дня одержання копії довідки МСЕК - у розмірі 22 %;

з дня одержання копії довідки МСЕК - у розмірі 8,41 %.

    Згідно з п.3 Порядку прийняття надавачами платіжних послуг на виконання платіжних інструкцій на виплату заробітної плати, затв. Наказом Міністерства фінансів України 16 вересня 2022 року № 291, якщо у платіжних інструкціях про перерахування коштів для сплати сум єдиного внеску або в підтвердженні (квитанції) про позитивний результат обробки повідомлення про спрямування коштів з єдиного рахунку на небюджетний рахунок сума єдиного внеску менша ніж 22 відсотки суми коштів для виплати заробітної плати, то обслуговуючі надавачі платіжних послуг приймають від платників єдиного внеску грошові чеки та/або платіжні інструкції на видачу (перерахування) коштів для виплати заробітної плати разом з довідкою-розрахунком в електронній формі або оригіналом довідки-розрахунку у паперовій формі, погодженою з контролюючим органом за місцем взяття на облік платника єдиного внеску.

    Ви можете обирати, отримувати довідку-розрахунок у паперовій чи у електронній формі. Довідка-розрахунок у паперовій формі складається платником єдиного внеску у трьох примірниках за формою згідно з додатком 1 до Порядку. Довідка-розрахунок в електронній формі надається платником єдиного внеску до обслуговуючого надавача платіжних послуг з дотриманням Закону України «Про електронні довірчі послуги», Закону України «Про електронні документи та електронний документообіг».  Контролюючі органи невідкладно погоджують довідку-розрахунок в електронній або паперовій формі, надану платником єдиного внеску. 

    А далі - Податковий розрахунок сум доходу, нарахованого (сплаченого) на користь платників податків - фізичних осіб, і сум утриманого з них податку, а також сум нарахованого єдиного внеску.

    Для відображення доходу працівника з інвалідністю в Д1 передбачені спеціальні правила. А саме у рядках із доходами такого працівника у графі 08 код категорії застрахованої особи (далі — КЗО) передбачені спеціальні позначки:

— «2» — якщо працівнику з інвалідністю нарахована зарплата;

— «66» — якщо працівнику з інвалідністю, якого призвано (прийнято) на військову службу, нараховано середній заробіток (ставка ЄСВ — 8,41 %);

— «36» — якщо хворів працівник з інвалідністю;

— «43» — якщо у відпустку у зв’язку з вагітністю та пологами йде працівниця з інвалідністю.

  Роботодавець має відображати у дотабличній частині Податкового розрахунку, зокрема у рядку 101 «Середньооблікова кількість штатних працівників за звітний період, осіб» і 102 «працівників, яким відповідно до чинного законодавства встановлено інвалідність, осіб».

    За показниками рядків 101 і 102 Податкового розрахунку робиться автоматична перевірка виконання нормативу працевлаштування осіб з інвалідністю, яка проводиться ПФУ спільно із Фондом захисту осіб з інвалідністю. Якщо за підсумками автоматичного розрахунку норматив не виконано, роботодавцю надходить повідомлення про штраф.

    Для відображення доходу осіб з інвалідністю, який є базою для нарахування ЄСВ (ставка 8,41 %), у табличній частині Податкового розрахунку виділено окремий рядок (рядок 2.2). Відповідно і ЄСВ, що розрахований за пільговою ставкою з цього доходу, також маємо зазначати окремо — у рядку 3.2.

    При автоматичному заповненні Податкового розрахунку дані підтягуються із Д1. Тому перевіряйте правильність заповнення рядків із базою нарахування внеску за пільговою ставкою і ЄСВ на неї.

З повагою, Ігор Бутник.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram