Відстрочка від мобілізації

У звязку із прийняттям закону 9342 висловіть свою думку з приводу моїх запитань:
1) Чи маю я право на відстрочку:
-Батько- пенсіонер, 1 група інвалідності, потребує сторонньої допомоги згідно довідки МСЕК. Пенсія біля 5000грн.
- мати - пенсіонер (65р)- пенсія біля 2800грн. зараз знаходиться на амбулаторному лікуванні з приводу перелому хребта( показана тривала реабілітація). По паспорту з батьком не прописана по одній адресі
- брат: військовослужбовець ЗСУ( не мобілізований, контрактник)
Всі члени сімї мають різну прописку в різних містах згідно паспорту.
Чи мають право мене мобілізувати і фактично залишити на призволяще моїх батьків?
2) Маю обмежену придатність по ст.38 «б». Чи я маю право у випадку мобілізації проходити службу в тилу
3) Я лікар ВОС 902007( лікар нефролог, працюю у відділенні діалізу) Чи можуть мене призвати по іншій ВОС? ( цікавить як по іншій лікарській спеціальності, так і по кардинально іншій ВОС яка наприклад не стосується лікарської діяльності)
Дайте будь ласка консультацію по цих 3 х пунктах
04.07.2023 09:36 682

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
147 отзывов (147 +) (0 -)
Консультации: 744

Вітаю!

1.

ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ, ЯК ЄДИНА ОСОБА, КОТРА МОЖЕ ЗДІЙСНЮВАТИ ПОСТІЙНИЙ ДОГЛЯД ЗА БАТЬКОМ (ІНВАЛІДОМ І ГРУПИ).

ДОКУМЕНТИ ДЛЯ ТЦКСП:

  • ЗАЯВА НА ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. 
  • СВІДОЦТВО ПРО НАРОДЖЕННЯ. 
  • ДОКУМЕНТИ ЩО ПІДТВЕРДЖУЮТЬ ІНВАЛІДНІСТЬ БАТЬКА. 
  • ПЕНСІЙНЕ ПОСВІДЧЕННЯ МАТЕРІ. 
  • ДОВІДКА З ВІЙСЬКОВОЇ ЧАСТИНИ, ПРО ТЕ ЩО БРАТ ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ. 

2.

ВАМ ПОТРІБНО БУДЕ ЗНОВУ ПРОЙТИ ВІЙСЬКОВО-ЛІКАРСЬКУ КОМІСІЮ І ТІЛЬКИ ЯКЩО ВОНА ПІДТВЕДІТЬ ПІНКТ "б", ВИ БУДЕТЕ ВИЗНАНІ ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНИМ.

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ НЕ МОЖЕ ОБИРАТИ СОБІ МІСЦЕ СЛУЖБИ.

Обмежена придатність означає, що особа не може служити в мирний період, проте це не дає відстрочення у разі воєнного стану. Служба обмежено придатних не може проходити в бойових частинах.

Тобто обмежено придатні особи у воєнний час підлягають мобілізації, хоча їх і не відправляють безпосередньо на лінію бойових зіткнень.

Під час воєнного стану обмежено придатних осіб можуть мобілізувати, але є певні обмеження щодо проходження військової служби.

Згідно з наказом Міністерства оборони України №402, обмежено придатні громадяни України не можуть служити у:

  • високомобільних десантних військах,
  • плавскладах,
  • морській піхоті,
  • спецспорудах.

Громадяни зі статусом "обмежено придатний" можуть залучатися до служби в частинах, підрозділах забезпечення, у військових комісаріатах ТЦК, в установах, організаціях, навчальних закладах.

В постанові ВЛК, якою було встановлено обмежену придатність, повинно бути чітко зазначено: які види служби, які посади протипоказані такому військовослужбовцю з урахуванням стану його здоров’я.

Посада та вид служби повинен бути пов’язаним з діяльністю саме забезпечення військової частини. Тобто не може бути посада стрілок, гранатометник тощо.

Якщо хоч одна з вищеназваних не виконується ― військовозобов'язаний може подати письмовий рапорт на ім'я командира частини, та просити перевести його на посаду, яка відповідає стану його здоров’я.

У разі ігнорування рапорту ― можна звертатися на гарячу лінію Міноборони: тел.: 0−800−500−42 для реєстрації скарги. Також можна написати скаргу в ОК, або одразу в Міністерство оборони України.

Військовозобов’язаних призивають на військову службу за військово-обліковими спеціальностями  (ВОС). Їх визначають відповідно до офіційного переліку, затвердженого наказом Міністерства оборони України 07 вересня 2020 року №317.
Перекваліфікаціявідбувається, якщо є потреба у фахівцях інших дефіцитних спеціальностей.
Загалом чіткого й загального для всіх алгоритму дій немає, усе залежить від конкретної ситуації
Чинним законодавством України не передбачено, що призвати на службу у воєнний час можуть тільки за отриманою Вами військовою спеціальністю, тому Вас можуть мобілізувати за будь-якою спеціальністю без отримання Вашої згоди.  
Крім того, згідно згідно п.5 ст. 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію":
5. Призов громадян на військову службу під час мобілізації або залучення їх до виконання обов’язків за посадами, передбаченими штатами воєнного часу, здійснюють територіальні центри комплектування та соціальної підтримки за сприяння місцевих органів виконавчої влади або командири військових частин (військовозобов’язаних, резервістів Служби безпеки України - Центральне управління або регіональні органи Служби безпеки України, військовозобов’язаних, резервістів Служби зовнішньої розвідки України - відповідний підрозділ Служби зовнішньої розвідки України, військовозобов’язаних Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту - відповідні органи управління центрального органу виконавчої влади, що реалізує державну політику у сфері цивільного захисту).
ххххх
Тобто, перелік посад та необхідних спеціальностей визначається ТЦКСП за потребами воєнного часу
Загалом чіткого й загального для всіх алгоритму дій немає, усе залежить від конкретної ситуації. 
ситуації. 
Офіційно людина не може обирати спеціальність, і те, чим вона займатиметься, залежить від її навичок, військових потреб і рішення командира.
Важливо інше - ПРИЗНАЧЕННЯ НА ПОСАДУ.
 
Відповідно до Положення про проходження служби громадянами України в ЗСУ призначення на посади відпубавється відповідно до розділу "Види посад та вимоги при призначенні на посаду" п 82- 100.
ОСОБЛИВО зверніть увагу на 83.
83. Військовослужбовці призначаються на посади і переміщуються по службі за основною або спорідненою спеціальністю з урахуванням досвіду служби. У разі коли є потреба призначення військовослужбовців на посади за новою спеціальністю, їх призначенню на ці посади має передувати відповідна підготовка (перепідготовка). Для доукомплектування Збройних Сил України в умовах особливого періоду військовослужбовці можуть призначатися на посади, передбачені штатами воєнного часу, за новою спеціальністю з урахуванням набутого досвіду.
ЯКЩО ПІСЛЯ ПРИЗОВУ, ВИ БУДЕТЕ ВВАЖАТИ ЩО ВАШІ ПРАВА ПОРУШЕНІ  - ПОДАВАЙТЕ РАПОРТ.
ЯКЩО КОМАНДУВАННЯ НЕ БУДЕ РЕАГУВАТИ НА ВАШ РАПОРТ - 
ТО В ТАКОМУ РАЗІ ТРЕБА КЕРУВАТИСЯ РОЗДІЛОМ V ДИСЦИПЛІНАРНОГО СТАТУТУ ЗС УКРАЇНИ.
ЗАКОН УКРАЇНИ
РОЗДІЛ V.
110. Усі військовослужбовці мають право надсилати заяви чи скарги або особисто звертатися до посадових осіб, органів військового управління, органів управління Служби правопорядку, органів, які проводять досудове слідство, та інших державних органів у разі:
прийняття незаконних рішень, дій (бездіяльності) стосовно них командирами (начальниками) або іншими військовослужбовцями, порушення їх прав, законних інтересів та свобод;
незаконного покладення на них обов’язків або незаконного притягнення до відповідальності.
111. Заява чи скарга з інших питань службової діяльності подається безпосередньому командирові (начальникові) тієї особи, дії якої він оскаржує, а в разі, якщо особи, які подають скаргу, не знають, з чиєї вини порушені їх права, заява чи скарга подається в порядку підпорядкованості. У такому самому порядку подаються пропозиції.
НИЖЧЕ НАВЕДЕНО КУДИ СКАРЖИТИСЯ:
http://vyhovna-robota.blogspot.com/p/blog-page_24.html
Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram