ТЦК намагається мобілізувати заброніованого працівника

Я заброньований працівник згідно наказу Мінекономіки №2280 від 20 квітня 2023р. В мене була довідка замість військового квитка в якій стояв штамп що я знятий з обліку з 2002 року. Я пішов з броньою до ТЦК щоб отримати військовий квиток,мене відправили на ВЛК. Після проходження ВЛК ТЦК відмовляється визнавати мою бронь аргументуючи це тим що до 20 квітня я не стояв на військовому обліку і виписали мені повістку на відправлення.Хочя в інших ТЦК людей з такими самими обставинами не намагалися мобілізувати визнаючі законність бронювання.Чи законні дії мого ТЦК?
08.07.2023 08:26 2530

Консультация исполнителя

Галина Токмач
Юрист Мирноград
На портале: 4 года
134 отзывы (134 +) (0 -)
Консультации: 467
Топ 3 специализации:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Чи законні дії мого ТЦК? - ні, незаконні. ТЦКСП/військкомат не має права анулювати вашу бронь та відстрочку від мобілізації, це не входить до його повноважень. Враховуючи наявність рішення Мінекономіки про бронювання (наказ № 2280 від 20 квітня 2023 року), у Вас повинен бути витяг з цього наказу, завірений підписом вашого роботодавця. Саме ці два документи підтверджують ваше бронювання та надання відстрочки від мобілізації.

Те, що Ви до 20 квітня 2023 року не стояли на військовому обліку, ніяк не впливає на чинність бронювання. Оскільки подані вашим підприємством списки військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, були погоджені Генеральним штабом Збройних Сил. 

Відповідно до абзацу другого частини першої статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані:

" заброньовані на період мобілізації та на воєнний час за органами державної влади, іншими державними органами, органами місцевого самоврядування, а також за підприємствами, установами і організаціями в порядку, встановленому Кабінетом Міністрів України;".

Отже, Ви не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації. Тому повістка на відправлення видана Вам безпідставно, з порушенням норм чинного законодавства.

Відповідно до статті 19 Конституції України правовий порядок в Україні ґрунтується на засадах, відповідно до яких ніхто не може бути примушений робити те, що не передбачено законодавством.Органи державної влади та органи місцевого самоврядування, їх посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачені Конституцією та законами України. При цьому статтею 60 Конституції України передбачено, що ніхто не зобов'язаний виконувати явно злочинні розпорядження чи накази.

Враховуючи зазначене, можете не являтися по цій повістці. Така неявка не буде вважатися ухиленням від мобілізації, адже Ви маєте відстрочку по бронюванню. Тому кримінальна відповідальність Вам не загрожуватиме.

Раджу Вам звернутися зі скаргою на гарячу лінію Міністерства оборони 0 800 500 442, а також подати на ім'я керівника військкомату заяву/скаргу (під реєстрацію її вручення на вашому примірнику або відправити поштою рекомендованим листом із описом вкладення та повідомленням про вручення) про порушення з боку службовців ТЦКСП статті 19 Конституції України, абзацу другого частини першої статті 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" та Порядку бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану, затвердженоого постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 76 , що відповідно до цієї ж ст.19 Конституції Ви не можете бути примушені до виконання незаконної повістки, що в діях службовців ТЦКСП мають місце ознаки кримінальних дій, передбачених статті 426-1 КК України (перевищення військовою службовою особою влади чи службових повноважень), відповідно на підставі статті 60 Конституції України Ви не зобов'язані виконувати повістку як явний злочинний наказ; викласти клопотання про скасування повістки, про внесення відомостей про Ваше бронювання та відстрочку до Реєстру призовників, військовозобов'язаних та резервістів; викласти попередження про звернення до поліції та спеціалізованої прокуратури у військовій сфері з підстав наведеної статтею 426-1 КК України. До заяви/скарги додайте копії наказу № 2280 від 20 квітня 2023 року та витягу з нього.

ПОРЯДОК бронювання військовозобов’язаних за списком військовозобов’язаних під час дії воєнного стану (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/76-2023-%D0%BF...):

2. Бронювання військовозобов’язаних, зазначених у пункті 1 цього Порядку, здійснюється згідно з рішенням Мінекономіки за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час (далі - список), погодженими Генеральним штабом Збройних Сил (військовозобов’язаних, які перебувають на військовому обліку в СБУ, Службі зовнішньої розвідки, - за списками, погодженими СБУ, Службою зовнішньої розвідки).

Заброньованим військовозобов’язаним надається відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації (далі - відстрочка).

9. З метою погодження списки, подані відповідно до пунктів 4-8 цього Порядку, розглядаються щодо повноти заповнення та наявності обґрунтувань Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) у строк не більше ніж 10 робочих днів з дня їх отримання.

Генеральний штаб Збройних Сил (СБУ, Служба зовнішньої розвідки) подає погоджені відповідно до абзацу першого цього пункту списки до Мінекономіки.

10. За результатами перевірки списків, поданих відповідно до пункту 9 цього Порядку, щодо повноти їх заповнення, наявності обґрунтувань та погодження Генеральним штабом Збройних Сил (СБУ, Службою зовнішньої розвідки) Мінекономіки приймає у строк не більше ніж п’ять робочих днів з дня отримання зазначених списків рішення про бронювання військовозобов’язаних.

11. З метою оформлення військовозобов’язаним відстрочок Мінекономіки надсилає рішення про бронювання військовозобов’язаних органам державної влади, іншим державним органам, якими подано списки, а також Генеральному штабу Збройних Сил (СБУ, Службі зовнішньої розвідки).

Орган державної влади, інший державний орган, орган місцевого самоврядування, підприємство, установа і організація видає військовозобов’язаному витяг із зазначеного рішення за формою згідно з додатком 3.

Витяг, завірений підписом керівника та печаткою (у разі її наявності) відповідного органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи чи організації, є документом, що підтверджує надання військовозобов’язаному відстрочки.

12. Надана відстрочка підлягає анулюванню у разі:

1) закінчення строку її дії;

2) завершення підприємством, установою, організацією виконання мобілізаційного завдання (замовлення) або його скасування;

3) завершення підприємством, установою, організацією виробництва товарів, виконання робіт і надання послуг для забезпечення потреб Збройних Сил, інших військових формувань;

4) позбавлення підприємства, установи і організації статусу критично важливих для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період органом, який прийняв рішення про визначення таких підприємств, установ і організацій критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період;

5) ліквідації органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації;

6) звільнення військовозобов’язаного з органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації.

У випадках, зазначених у підпунктах 2-6 цього пункту, анулювання відстрочки здійснюється за рішенням Мінекономіки на підставі обґрунтованого подання органу державної влади, іншого державного органу, органу місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації. Відповідно до зазначеного рішення органи державної влади, інші державні органи, органи місцевого самоврядування, підприємства, установи і організації у п’ятиденний строк з дня його прийняття вилучають у військовозобов’язаного витяг, виданий відповідно до пункту 11 цього Порядку, та надсилають його до територіального центру комплектування та соціальної підтримки, де військовозобов’язаний перебуває на військовому обліку (відповідного підрозділу Центрального управління та/або регіонального органу СБУ, відповідного підрозділу Служби зовнішньої розвідки), з відміткою у відомості видачі бланків спеціального військового обліку (додаток 4).

Якщо буде потрібна допомога, можете звертатися з прямим питанням або писати на пошту Alexlawyer@i.ua

Буду вдячна за ваш відгук, всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram