Відстрочка від мобілізації, якщо мати інвалід 2 групи, але є батько

Доброго дня, таке питання:
чи маю я право на відстрочку від мобілізації, якщо мати інвалід 2 групи, прописані разом,
я єдина дитина в сімї, але є батько 56 років, живе і прописаний окремо, не працює,
ми з мамою прописані в одній квартирі, і в іншому місті. Батьки не розведені

бо згідно з останніми правками не до кінця зрозуміло
Дякую

18.07.2023 18:24 1362

Консультация исполнителя

Андрій Межирицький
Адвокат
На портале: 2 года
95 отзывов (95 +) (0 -)
Консультации: 242
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Згідно з останніми змінами у законодавстві про мобілзацію право на відсрочку у зв'язу із наявністю одного з батків - інваліда І чи ІІ групи виникає лише в разі відсутності інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати.

Коло таких осіб, на яких покладається обов'язок утримання, визначається Сімейним кодексом України. Це дружина/чоловік (стаття 75 Кодексу), за певних обставин батьки (стаття 198 Кодексу) та повнолітні донька/син (стаття 202 Кодексу).

Отже, в Вашому випадку обов'язок утримання покладається на двох осіб - Вас та Вашого батька. При цьому факт різного місяця проживання не надає Вам переваги та не звільняє Вашого батька від виконання свого обов'язку. Отже, за рівних умов перевагу в отриманні відсрочки скоріш за все нададуть Вашому батьку як особі, яка за віком та станом здоров'я  скоріш а все має обмеження по проходженню військової служби.

Інша справа, яка інформація наявна в ТЦК, щодо складу Вашої сім'ї. Адже все, що Ви зможете надати це довідку про склад сім'ї, де будуть зазначені Ви та Ваша мати. Робити запити до органів РАГС, щодо сімейного стану Вашої матері, ТЦК не уповноважені, зобов'язати Вас надавати такі відомості вони теж не мають права. Так що, якщо у Вашій особовій справі немає відомостей про батька, то цілком можливо така інформація буде недоступна працівникам ТЦК.

Інша справа, які документи та докази будуть вимагати працівники ТЦК для підтвердження права на відсрочку... Але наразі це питання відкрите і його вирішить тільки практика яка найближчим часом почне формуватись.

В будь-якому випадку, якщо Ваша мати має інвалідність, Ви проживаєте разом з нею та здійснюєте догляд, то звернітся до медичної установи для отримання висновку про необхідність стороннього догляду для Вашої мами, а потім до органів соціальної слжуби для встановлення факту здійснення догляду саме Вами і надання Вам відповідного Акту. Тоді, за будь-якої інформації, що буде наявна в ТЦК про склад Вашої родини, права на відсрочку отримаєте саме Ви.

Якщо залишились питання, звертайтеся за телефоном 050-301-67-55 (будь-який мессенджер).

Сподіваюсь інформація буде корисною для Вас. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram