Мобілізація, бронювання, відсрочка

Доброго дня
Мені 26 повних років, наразі працюю в критично важливій організації відправляв документи для бронювання на що отримав відповідь що бронювання можливе з 27 років, але не так давно був прийнятий закон про зниження граничного віку до 25 років, постає питання чи можуть примусово мобілізувати в 26 років. З вересня планую вступати на спеціалізацію за фахом терапевтична стоматологія, чи дає відсрочка данний вид навчання, форма денна. Якщо мобілізують то куди з таким станом здоров`я, фото тимчасового посвідчення прикріпляю.

25.07.2023 10:49 699

Консультация исполнителя

Доброго дня.

По суті заданих питань.

Мені 26 повних років, наразі працюю в критично важливій організації відправляв документи для бронювання на що отримав відповідь що бронювання можливе з 27 років, але не так давно був прийнятий закон про зниження граничного віку до 25 років, постає питання чи можуть примусово мобілізувати в 26 років.

Згідно ст. ст.25 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють:

1) в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;

2) на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

3) на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань;

4) на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов'язаних за списками військовозобов'язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час органами державної влади, іншими державними органами, а також підприємствами, установами, організаціями, які задовольняють потреби Збройних Сил, інших військових формувань, населення, визначений Порядоком бронювання військовозобов'язаних за списком військовозобов'язаних під час дії воєнного стану(https://www.kmu.gov.ua/npas/deiaki-pytannia-realizatsii-polozhen-zakonu-ukrainy-pro-mobilizatsiinu-pidhotovku-ta-mobilizatsiiu-t270123), затверджений постановою Кабінету Міністрів України від 27 січня 2023 року № 76 (далі - Порядок).

Відповідно до ч.9 ст.1 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text) щодо військового обов'язку громадяни України поділяються на такі категорії:

  • допризовники - особи, які підлягають приписці до призовних дільниць;
  • призовники - особи, приписані до призовних дільниць;
  • військовослужбовці - особи, які проходять військову службу;
  • військовозобов'язані - особи, які перебувають у запасі для комплектування Збройних Сил України та інших військових формувань на особливий період, а також для виконання робіт із забезпечення оборони держави;
  • резервісти - особи, які проходять службу у військовому резерві Збройних Сил України, інших військових формувань і призначені для їх комплектування у мирний час та в особливий період.

Ураховуючи все вищевикладене,  бронювання здійснюється щодо осіб, які є військовозобов'язаними, тобто не є призовниками.

Слід зазначити, що вік не єдина обставина для визнання призовника військозобовʼязаним( на військовий облік військовозобов'язаних підлягають особи: які визнані особами з інвалідністю або за станом здоров'я непридатними до військової служби в мирний час;які до дня відправлення на строкову військову службу досягли 27-річного віку;які виконали обов’язки служби у військовому резерві протягом строків першого та другого контрактів;які до набуття громадянства України пройшли військову службу в інших державах;які були засуджені за вчинення кримінального правопорушення до позбавлення волі, обмеження волі, у тому числі із звільненням від відбування покарання;яким після закінчення закладів вищої освіти присвоєно військові (спеціальні) звання офіцерського (начальницького) складу;звільнені з військової служби в запас;які припинили альтернативну (невійськову) службу в разі закінчення строку її проходження або достроково відповідно до Закону України "Про альтернативну (невійськову) службу).

Відповідно до ст.15 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"(в редакції, що діє станом на сьогодні)( https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), на строкову військову службу призиваються придатні для цього за станом здоров'я громадяни України чоловічої статі, яким до дня відправлення у військові частини виповнилося 18 років, та старші особи, які не досягли 27-річного віку і не мають права на звільнення або відстрочку від призову на строкову військову службу (далі - громадяни призовного віку).

Верховна рада України 30.05.2023 року прийняла Проект Закону про внесення змін до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу"№ 9281 від 09.05.2023(https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/41904?fbclid=IwAR0bKyYQYxJ24d-_oAsrGkOalSLmLe6th2D-BGk2SoEwpIc6fU4TxI5Eps0) яким у тексті Закону України "Про військовий обов’язок і військову службу" (Відомості Верховної Ради України, 2006 р., No 38, ст. 324 із наступними змінами) цифри і слова "27-річного віку" замінити цифрами і словами "25-річного віку".

Однак вищенаведений закон був переданий 05.06.2023 року на підпис Президенту, але Президент закон не підписав та відповідно він не опублікований та не набрав чинності.Таким чином, після набрання законом чинності Вас повинні зняті з обліки призовників, поставити на облік військовозобовязаних. Відповідно Ви зможете подати документи на бронювання повторно, та з цих підстав Вам вже не відмовлять, але станом на сьогодні Ви є призовником(якщо відсутні інші підстави для взяття на облік військовозобовʼязаних(наведено вище)) та не підлягаєте мобілізації.
Після прийняття вищенаведеного закону, якщо буде здійснена постановка на облік, як військовозобовязаного та в Вас буде відсутня підстава для звільнення від мобілізації відповідно до ст.23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", то Вас після проходження медичного огляду ВЛК, можуть мобілізувати, оскільки мобілізації підлягають військовозобовʼязані особи від 18 до 60 років.

З вересня планую вступати на спеціалізацію за фахом терапевтична стоматологія, чи дає відсрочка данний вид навчання, форма денна.

Відповідно до абз.2 ч.3 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;

Відповідно до ст.1 ЗУ «Про освіту», здобувачі освіти – вихованці, учні, студенти, курсанти, слухачі, стажери, аспіранти (ад'юнкти), інші особи, які здобувають освіту за будь-яким видом та формою здобуття освіти.

Таким чином, Ви звільняєтесь від мобілізації, якщо Ви вже навчаєтесь(зараховані, є студентом) у закладі вищої(або професійної (професійно-технічної) або фахової передвищої) освіти на денній формі навчання, та на підтвердження цього достатньо додати довідку про зарахування на навчання у відповідний навчальний заклад на денну форму. Достатньо довідки, але, якщо довідку не отримали, тоді надати договір(контракт про навчання) та/або студенстський квиток.

Також, Вас звільняє не відстрочка від ТЦКСП(військкомату), а саме факт навчання на денній формі,але Ви не зазначили в який саме заклад, оскільки звільнняє від мобілізації навчання у закладах вищої(або професійної (професійно-технічної) або фахової передвищої) освіти.

Слід зазначити, що намір вступу або складання вступних іспитів не є підтвердженням зарахування на навчання, відповідно не надає право на звільнення від мобілізації та не буде враховано ТЦКСП(військкоматом). 

Якщо мобілізують то куди з таким станом здоров`я, фото тимчасового посвідчення прикріпляю.

На жаль до питання не надано документів, але Ви можете відправити їх на електрону пошту lexfirmgp@gmail.com або мессенджери -0951856806.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram