Мій брат українець і вже давно має інше громадянство

Чи може він без проблем заїхати в Україну і повернутися назад?

25.07.2023 10:59 481

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
245 отзывов (244 +) (1 -)
Консультации: 789
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання повідомляємо наступне

Відповідно до статті 4 Конституції України, в Україні існує єдине громадянство, але в Україні немає абсолютної заборони для громадян мати громадянство іншої держави. Статтею 2 Закону України "Про громадянство України" передбачено: "Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України.

Втрата громадянства України відбувається не автоматично з набуттям громадянства іншої держави, а виключно з дня видачі Указу Президента України про припинення громадянства щодо певної особи.

Навіть якщо громадянин України набув громадянство іншої держави або держав, то не позбавляється при цьому українського громадянства і в правових відносинах з Україною надалі визнається лише громадянином України.

Отже, для України людина залишається громадянином України до того часу, поки вона самостійно не відмовиться від нього. Для іншої іноземної держави громадянин залишається її громаданином, якщо законодавство країни дозволяє та приймає подвійне громадянство.

Таким чином, якщо ваш брат припинив громадянство України відповідно до вимог законодавства, він може заїхати та виїхати з України без проблем. 

Якщо ваш брат на сьогодні має громадянство України, то він може безперешкодно заїхати в Україну, але виїхати з країни можна у разі наявності підстав для зняття обмежень на виїзд громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. 

Виїзд за межі України регулюється Правилами перетину державного кордону громадянами України (постанова КМУ від 27 січня 1995 р. № 57).

Відповідно до зазначених правил, виїхати за кордон під час дії військового стану можуть чоловіки, які, зокрема:

- не перебувають на військовому обліку у зв’язку з непридатністю до служби за станом здоров’я,

- які є особами з інвалідністю;

- які мають дружину або одного зі своїх батьків чи батьків дружини з числа осіб з інвалідністю;

- які мають хвору дитину;

- які здійснюють догляд за особами, які його потребують.

З повним переликом підстав для виїзду за кордон можна ознайомитися за посиланням https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-%D0%BF#top

Окрім цього, виїхати можуть громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які постійно проживають за кордоном  за наявності відповідних відміток в паспортному документі, згідно ст. 4 ЗУ «Про порядок виїзду з України і в’їзду гр. України»,  якими можуть бути:

- для осіб які виїжджають вперше – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання;

- для осіб, які постійно проживають за кордоном – штамп про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та відмітка (штамп) про взяття на постійний консульський облік у закордонній дипломатичній установі України або перебування такого громадянина на постійному консульському обліку підтверджується довідкою про перебування на консульському обліку, яка формується з використанням засобів відомчої інформаційної системи Міністерства закордонних справу України.

Отже, якщо ваш брат оформлював виїзд за кордон на постійне місце проживання та має у паспорті відповідну відмітку, то він після повернення в Україну зможе виїхати за кордон. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram