Повернення в Україну військовозабов'язаних

Доброго дня! Людина була військовослужбовцем за призовом під час мобілізації, офіцер. Звільнився з лав ЗСУ через наявність тещі з інвалідністю 2 групи і виїхав закордон супроводжуючи дружину з інвалідністю 3 групи. Дружина повернулась в Україну і невдовзі розлучилась по довіренності. Якщо людина буде повертатись в Україну, яка буде відповідальність за невчасне повернення, наслідки? Чи є відстрочка 6 місяців, після звільнення з військової служби?

07.08.2023 05:42 473

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 10 месяцев
55 отзывов (55 +) (0 -)
Консультации: 158
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

На даний час будь-якої юридичної відповідальності (адміністративна, кримінальна та ін.) за не повернення в Україну з інвалідом, з яким виїзжав, або повернення в Україну без цієї особи, не встановлено. Більш того, якщо така відповідальність і буде встановлена у майбутньому - закон не має зворотньої сили в даному випадку, а отже не зможе бути застосований.

Відповідно до останнього абзацу статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" не підлягають призову на військову службу під час часткової мобілізації протягом шести місяців з дня звільнення з військової служби військовозобов’язані з числа громадян, які проходили військову службу за призовом під час мобілізації та були звільнені зі служби у запас (крім військовослужбовців, зарахованих на службу у військовому оперативному резерві першої черги). Такі особи у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їх згодою.

Таким чином, вказана норма розповсюджується на період часткової мобілізації, але на даний час в Україні введений воєнний стан.

Однак, звертаю Вашу увагу, що частими є випадки, коли ТЦК та СП (військомати) застосовують вказану норму зараз. При цьому документів про відстрочку не надають, однак звільненого військовослужбовця повторно не призивають та в усному порядку посилаються на вказану норму законодавства як на підставу не призову такого військовозобов'язаного.

У разі, якщо Ви будете мати додаткові запитання - прошу звернутись до мене t.me/romparts

Буду вдячна за відгук! Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram