Дострокове звільнення від покарання

Доброго дня
Жінці присудили 1 рік умовно , кримінальна стаття 190,ч.3
Минуло 6 міс, стоїть на обліку в центрі пробації , щомісяця відмічається. 3 місяці назад народила третю дитину, і також має вже двоє дітей віком 10 і 2 роки.
Чи може вона податись на дострокове звільнення від покарання або на амністію ?
08.08.2023 17:04 353

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 9 месяцев
42 отзывы (40 +) (2 -)
Консультации: 190
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Доброго дня!

Особу засуджено за ч. 3 ст. 190 КК України.

Відповідно до ч. 3 ст. 190 КК України,  Шахрайство, вчинене у великих розмірах, або шляхом незаконних операцій з використанням електронно-обчислювальної техніки, -

карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років.

Відповідно до ч. 5 ст. 12 КК України, Тяжким злочином є передбачене цим Кодексом діяння (дія чи бездіяльність), за вчинення якого передбачене основне покарання у виді штрафу в розмірі не більше двадцяти п’яти тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або позбавлення волі на строк не більше десяти років.

Отже, особу засуджено за вчинення тяжкого злочину.

Відповідно до ст. 75 ККУ, якщо суд, крім випадків засудження за корупційне кримінальне правопорушення, кримінальне правопорушення, пов’язане з корупцією, кримінальне правопорушення, передбачене статтями 403, 405, 407, 408, 429 цього Кодексу, вчинене в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту особами, які керували транспортними засобами у стані алкогольного, наркотичного чи іншого сп’яніння або перебували під впливом лікарських препаратів, що знижують увагу та швидкість реакції, катування, передбачене частиною третьою статті 127 цього Кодексу, при призначенні покарання у виді виправних робіт, службового обмеження для військовослужбовців, обмеження волі, а також позбавлення волі на строк не більше п'яти років, враховуючи тяжкість кримінального правопорушення, особу винного та інші обставини справи, дійде висновку про можливість виправлення засудженого без відбування покарання, він може прийняти рішення про звільнення від відбування покарання з випробуванням.

Іспитовий строк встановлюється судом тривалістю від одного року до трьох років.

У даному випадку, суд встановив іспитовий строк тривалістю 1 рік.

  1. Щодо можливості дострокового звільнення від покарання

Відповідно до ч. 1 ст. 81 КК України, До осіб, що відбувають покарання у виді виправних робіт, службових обмежень для військовослужбовців, обмеження волі, тримання в дисциплінарному батальйоні військовослужбовців або позбавлення волі, може бути застосоване умовно-дострокове звільнення від відбування покарання. Особу може бути умовно-достроково звільнено повністю або частково і від відбування додаткового покарання.

Однак, в даному випадку особа вже звільнена від покарання з іспитовим строком на підставі ст. 75 ККУ, тому підстави для повторного звільнення особи від покарання відсутні.

При цьому, чинним законодавством не передбачена можливість скорочення встановленого іспитового строку.

Отже, дострокове звільнення від покарання неможливе.

 

  1. Щодо можливості амністії

Відповідно до ч. 2 ст 86 КК України, Законом про амністію особи, визнані винними у вчиненні кримінального правопорушення обвинувальним вироком суду, або кримінальні справи стосовно яких розглянуті судами, але вироки стосовно цих осіб не набрали законної сили, можуть бути повністю або частково звільнені від відбування покарання

Разом з тим, останній закон про амністію (законопроект № 5249-1 від 16.03.2021) був ухвалений у першому читанні 17.02.2022 р., після чого його розгляд не відбувався.

Таким чином, наразі відсутній акт про амністію, який міг би бути застосований у Вашому випадку.

Отже, правові підстави для скасування іспитового строку або застосування акту про амністію відсутні.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram