Пільги по інвалідності

Доброго дня. Я інвалід армії другої групи. Чи маю я пільги при продажу земельної ділянки (майна), при покупці та оформленні автомобіля?

09.08.2023 14:51 507

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
147 отзывов (147 +) (0 -)
Консультации: 744

Вітаю!

1.

Таких понять, термінів як "інвалід армії" або "інвалід Збройних Сил" в законодавчих актах України не існує. Відповідно до статті 20 Закону України "Про пенсійне забезпечення осіб, звільнених з військової служби, та деяких інших осіб" залежно від причини інвалідності інваліди з числа військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ поділяються на такі категорії:

а) інваліди війни – при настанні інвалідності внаслідок поранення, контузії, каліцтва, захворювання, одержаних під час захисту Батьківщини, виконання обов’язків військової служби (службових обов’язків) чи пов’язаних з перебуванням на фронті, у партизанських загонах і з’єднаннях, підпільних організаціях і групах та інших формуваннях, визнаних такими законодавством України, в районі воєнних дій, на прифронтових дільницях залізниць, на спорудженні оборонних рубежів, військово-морських баз та аеродромів у період громадянської та Великої Вітчизняної воєн або з участю у бойових діях у мирний час, а також інші особи, визначені у статті 7 Закону України "Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту";

б) інші інваліди з числа військовослужбовців, осіб начальницького і рядового складу органів внутрішніх справ – при настанні інвалідності внаслідок каліцтва, одержаного в результаті нещасного випадку, не пов’язаного з виконанням обов’язків військової служби (службових обов’язків), або внаслідок захворювання, пов’язаного з проходженням служби.

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2262-12#Text

2.

З ПРИВОДУ НЕРУХОМОСТІ - Є ЄДИНІ ДЛЯ ВСІХ ГРОМАДЯН УКРАЇНИ НОРМИ ОПОДАТКУВАННЯ (ДИВ. ТАБЛИЦЮ):

https://protocol.ua/ua/noveli_v_opodatkuvanni_prodagu_obminu_ob_ektiv_neruhomosti_tablitsya_npu/?utm_source=newsletter&utm_medium=email

хххххххх

Є ПІЛЬГИ ПРИ ВЧИНЕННІ НОТАРІАЛЬНИХ ДІЙ ДЕРЖАВНИМИ НОТАРІУСАМИ:

Якщо ви звернулися для вчинення нотаріальної дії до державного нотаріуса – ви будете мати певні пільги з оплати державного мита: від сплати державного мита звільняються інваліди Великої Вітчизняної  війни та сім'ї воїнів (партизанів), які загинули чи пропали безвісти, і прирівняні до них у встановленому порядку особи; інваліди I та II груп.

Вказана категорія осіб також звільняється від оплати за додаткові послуги правового характеру, які не пов'язані із нотаріальними діями, які вчиняються, а також технічного характеру.

У свою чергу приватні нотаріуси за вчинення нотаріальних дій справляють плату, розмір якої визначається за домовленістю між нотаріусом та фізичною особою.

Оплата додаткових послуг правового характеру, що надаються приватними нотаріусами і не належать до нотаріальної дії,яка вчиняється, провадиться за домовленістю сторін.

Більш детальна інформація щодо суми, яку необхідно буде сплатити за вчинену нотаріальну дію, та інших додаткових платежів може бути надана безпосередньо державним чи приватним нотаріусом за умови надання документів, які необхідні для вчинення відповідної нотаріальної дії.

Водночас зазначаємо, що на підтвердження суми, яку особа має сплатити нотаріусу,  на вимогу такої особи нотаріус повинен видати письмову довідку про розмір плати за вчинення відповідної нотаріальної дії, яка визначена державним нотаріусом або щодо якої було досягнуто домовленості між приватним нотаріусом та особами, які звернулися для вчинення відповідної нотаріальної дії, з посиланням на чинне законодавство.

Така довідка має бути підписана нотаріусом та скріплена його печаткою.

хххххххх

Статтею 13.2. Закону про обов’язкову автоцивільної відповідальності передбачено, що інваліди ІІ групи мають право на отримання знижки в розмірі половини вартості оформленого поліса.

ОСЦПВ для інвалідів 2 групи та інших, прирівняних до даної категорії пільговиків осіб, поширюється виключно на випадки, коли за кермом авто знаходиться пільговик. Також дане авто не повинно використовуватися в комерційних цілях (таксі, здача в оренду і т.д.).

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram