Чи зберігається оплата платі вчителя при зміні предмету викладання

За дипломом учитель хімії пропрацювала на посаді вихователя групи продовженого дня в закладі загальної середньої освіти 30 років. Атестована як вихователь вищої категорії та звання старший вихователь. З 01.04.23 призначена вчителем хімії з навчальним навантаженням 5 годин. В квітні та травні пройдені курси підвищення кваліфікації з даного предмету тривалюстю 15 та 30 годин. Чи зберігається атестація при оплаті праці, так як платять по спеціалісту? Якими нормами закону це регулюється? Якщо оплата мала б йти згідно вищої категорії то яким нормативним документом варто апелювати?

14.08.2023 09:52 517

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 9 месяцев
52 отзывы (52 +) (0 -)
Консультации: 142
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

За педпрацівниками, які переходять на роботу з одного навчального закладу до іншого, а також на інші педагогічні посади у цьому самому закладі, зберігають присвоєні кваліфікаційні категорії (тарифні розряди) та педагогічні звання до наступної атестації (п. 3.27 Типового положення про атестацію педагогічних працівників, затвердженого наказом МОН від 06.10.2010 р. № 930, далі - Типове положення). Вказану норму застосовують також при довантаженні працівника годинами на іншій посаді.

Саме до компетенції керівника закладу загальної середньої освіти належить право встановлювати посадовий оклад працівнику при прийомі його на роботу, при переведенні з однієї посади на іншу, а також при довантаженні годинами на іншій посаді.

Підвищують ставки зарплати за звання, присвоєні за наслідками атестації, лише за період роботи на посадах, на яких були присвоєні відповідні звання (п. 24 Інструкції № 102). При переході працівника з одного закладу до іншого на однакові посади або на посади, які відповідають профілю предмета, дисципліни, що викладається, доплату за звання зберігають до чергової атестації.

У МОН у листі від 19.10.2020 р. № 4/3537-20 звернули увагу, що Типове положення не змінило порядок виплати вчителям підвищених посадових окладів (ставок зарплати) за педагогічні звання та не містить норми, яка давала б підстави для відмови вчителю у нарахуванні доплат за педагогічне звання.

Педагогічне звання, присвоєне вчителю, який викладає кілька навчальних дисциплін, поширюється на все навчальне навантаження. 

В основу нарахування заробітної плати освітян, які працюють у бюджетних установах, на сьогодні покладена так звана єдина тарифна сітка (ЄТС). Для педпрацівників це визначено до сих пір ще постановою Кабміну від 20.01.2021 р. № 29 «Деякі питання оплати праці працівників установ, закладів та організацій окремих галузей бюджетної сфери».

ЄТС визначена постановою Кабміну від  30.08.2002 р. № 1298. Вона являє собою сукупність тарифних коефіцієнтів, які застосовуються до посадового окладу 1-го тарифного розряду. Це загальний підхід до зарплати більшості бюджетників. Всього розрядів 25 і кожному з них відповідає свій тарифний коефіцієнт, відповідно і свій посадовий оклад. Якщо робота, яку виконує працівник, більш кваліфікована, то вищим є і його розряд, і посадовий оклад. 

Якщо у Вас виникнуть додаткові запитання або Ви будете потребувати уточнення певною інформації - прошу зверніться до мене у телеграм t.me/romparts

Буду вдячна за відгук!

Гарного Вам дня!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram