Повістка та ТЦК

Доброго дня
1. Чи мають право саджати в авто представники ТЦК та везти у військомат. Та що в цьому випадку треба робити
2. Які моЇ дії при зустрічі представників ТЦК - що я маю робити щоб уникнути отримання повістки
3. Реєстрація за пропискою в одному місті - живу в іншому де безпечніше. Що можна сказати при зустрічі. "Приїхав до рідних, завтра уїзджаю" чи що

В мене дитина 1 рік. Я єдиний хто заробляє в сімʼї. Забезпечую себе, дружину, дитину, мати дружини. Живемо разом. Рідні батьки в ДНР на окупованій теріторії, багато років не бачив. Тесть був фронті, вже отримав інвалідність.
02.09.2023 10:24 2045

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
249 отзывов (248 +) (1 -)
Консультации: 804
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Відповідаємо на ваші питання:

1. Чи мають право саджати в авто представники ТЦК та везти у військомат. Та що в цьому випадку треба робити - представники ТЦК та СП не мають права затримувати, саджати в авто і примусово везти до територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки чоловіків  при першому врученні повістки. Такими повноваженнями ТЦК не наділений. Винятком є лише ситуація, коли чоловік неодноразово не з’являється до ТЦК за повісткою, і ТЦК  подає спеціальне повідомлення до органів національної поліції. На підставі цього поліція може затримати та доставити людину до ТЦК. Отже, чинним законодавством не передбачено можливості співробітникам ТЦК або будь-яким іншим особам після вручення повістки примусово відвозити до центрів комплектування або будь-яким іншим способом супроводжувати чоловіка до ТЦК. Усі повноваження співробітників ТЦК завершуються на тому, щоб вручити повістку. Якщо представники ТЦК при вручені повістки (якщо це було перше вручення і чоловік раніше не отримував та не ігнорував виклики) вчиняють неправомірні примусові дії стосовно військовозобов’язаного, то треба викликати поліцію на місце, де відбуваються ці дії, та телефонувати до ДБР (Державне бюро розслідування). 

2. Які моЇ дії при зустрічі представників ТЦК - що я маю робити щоб уникнути отримання повістки - якщо повістка оформлена належним чином та її вручення відбувається без порушень, то уникнути отримання повістки без шкоди для себе та негативних наслідків не вийде. Якщо Ви не розписалися про отримання повістки, міра відповідальності за неявку мінімальна. Якщо ж Ви отримали повістку, але не з’явилися, в такому випадку передбачена для початку адміністративна відповідальність. Відповідно до пункту 3 статті 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», громадяни України під час мобілізації зобов’язані з’являтися за викликом до ТЦК та СП для уточнення їх облікових даних та визначення їх призначення на особливий період. Тож повістку може отримати будь-який чоловік віком від 18 до 60 років. Головне, на що треба звернути увагу - заповнення повістки. Повістка повинна містити за порядком військового обліку (Постанова Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів») наступне:

- назву «ПОВІСТКА»;

– ПІБ військовозобов’язаного;

– адресу місця реєстрації або місця фактичного проживання військовозобов’язаного;

– номер повістки;

– номер і дату розпорядження ТЦК та СП про необхідність явки військовозобов’язаного;

– дату, час і адресу ТЦК та СП для явки військовозобов’язаного;

– найменування посади та ініціали (ініціал власного імені) і прізвище керівника ТЦК та СП, який видав повістку;

– підпис керівника ТЦК та СП, що видав повістку;

– дату видачі повістки;

– мокру печатку ТЦК та СП, посадова особа якої видала повістку.

Отже, для відмови в отриманні повістки Ви повинні мати конкретні і поважні причини, а саме:

- якщо у документі вказані неправильні дані отримувача (повістка може бути адресована комусь іншому);
- повістку вручає не уповноважена для цього особа;
- немає печатки /підпису комісара ТЦК та СП.
У такому разі співробітник ТЦК та СП повинен скласти акт про відмову від отримання повістки у присутності свідків.Після фіксації Вашої відмови від отримання повістки та складання акту, справа передається на розгляд керівникам ТЦК та СП, який в результаті може стягнути штраф за порушення правил військового обліку.

3. Реєстрація за пропискою в одному місті - живу в іншому де безпечніше. Що можна сказати при зустрічі. "Приїхав до рідних, завтра уїзджаю" чи що - за загальними нормами, якщо Ви переїхали на тимчасове проживання до іншого міста, необхідно отримати статус ВПО та встати на військовий облік за фактичним місцем проживання. Якщо Ви не реєструвалися за фактичним місцем проживання, Ви можете при зустрічі з ТЦК повідомити, що перебуваєте у місті тимчасово (приїхав до рідних, завтра уїзджаю, завтра відвідаю свій ТЦК та інше), але ТЦК має право вручити повістку не за місцем прописки. Якщо повістка вручається не за місцем прописки та не за місцем перебування на військовому обліку, то у повістці зазначається про явку до відповідного територіального центру за місцем фактичного знаходження.  Ви можете отримати повістку і поїхати до свого ТЦК за місцем реєстрації і там пройти відповідні оновлення даних, або встати на військовий облік там, де наразі проживаєте. Якщо ТЦК, після того, як Ви скажете, що приїхали до рідних (що фактично не проживаєте тут), не буде нічого вручати, а лише повідомить про необхідність явки до військомату за місцем прописки, то в цьому випадку жодних наслідків не буде. 

Окремо зазначаємо, що перелік осіб, які не підлягають мобілізації та мають право на відстрочку, визначено статтею 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію». Зокрема, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи за умови, що такі особи з інвалідністю не мають інших працездатних осіб, зобов’язаних відповідно до закону їх утримувати. 

Тобто, якщо батько дружини (ваш тесть) має інвалідність 1 чи 2 групи і при цьому у нього відсутні інші працездатні члени родини, то Ви маєте право на відстрочку та не підлягаєте мобілізації. 

Обов'язок утримувати непрацездатну особу або особу з інвалідністю з числа найближчих родичів покладається на дітей, на другого з подружжя особи з інвалідністю та на її батьків.

Отже, якщо у вашого тестя немає більше інших повнолітніх працездатних дітей, його дружина є непрацездатною (наприклад, має інвалідність або є пенсіонером), то окрім Вас в нього більше немає інших працездатних осіб, яки б могли його утримувати. Ваша дружина до досягнення дитиною трирічного віку є непрацездатною особою. 

Таким чином, Ви будете мати право на відстрочку, якщо зазначені підстави підпадають під ваш випадок. Для отримання відстрочки необхідно звернутися до ТЦК із заявою про надання відстрочки та додати до заяви документи, які підтверджують це право - документи по інвалідності тестя, документи, які підтверджують родинні (сімейні) зв’язки,  документи, які підтверджують відсутність інших осіб. Також, у разі вручення повістки, Ви маєте право подати до ТЦК заяву про відстрочку. Краще це зробити до відвідування ТЦК. Тобто, до зазначеної дати Ви можете направити до ТЦК заяву та додані до неї документи поштою рекомендованим листом з описом вкладення, а при явці до ТЦК мати при собі інший примірник заяви та оригінали необхідних документів та вирішити питання по триманню відстрочки. 

Якщо є додаткові питання, напишіть на ел.пошту

pravoizachita@gmail.com

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram