Відстрочка від служби в армії

Доброго дня, чи надає відстрочку від служби в армії навчання в перед вищому навчальному закладі (коледж), якщо раніше вже отримав рівень баколавра та тобі виповнилося 25 років. Дякую.
05.09.2023 10:39 552

Консультация исполнителя

Іванна Гречко
Адвокат
На портале: 2 года
66 отзывов (65 +) (1 -)
Консультации: 233

Відповідно до абз. 2 ч. 3 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (в чинній на цей час редакції) призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

Отже, Ви, як студент коледжу, маєте право на відстрочку від призову, не зважаючи на вік, оскільки на сьогодні чинним законодавством України не встановлені обмеження по віку чи по кількості вже отриманих освіт для здобуття нової освіти.

Разом з тим, до Верховної Ради внесений законопроект № 9672 від 04.09.2023 про внесення змін до ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», яким пропонується, зокрема, абзац другий частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» викласти в такій редакції: призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також: «здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які за денною або дуальною формами здобуття освіти здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий рівень освіти у послідовності, визначеній Законом України «Про освіту», якщо навчання було розпочато не пізніше року досягнення здобувачем освіти 30-річного віку, а також докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти». 

Якщо вказаний Законопроект буде прийнятий, то він набере чинності з дня, наступного за днем його офіційного опублікування.

Тобто, на сьогодні Ви маєте право на відстрочку від мобілізації на підставі ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», але після внесення вказаних вище змін до зазначеної статті таке право втратиться.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся: +380672910959.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram