Будівельна ліцензія для фоп

Чи потрібна ліцензія на виконання будівельних робіт по реконструкції школи (а саме, посилення даху металевими конструкціями) підрядник має ліцензії. А я на субпідряді

12.09.2023 16:50 386

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
147 отзывов (146 +) (1 -)
Консультации: 736

Вітаю!

Основний закон, який встановлює виключний перелік видів господарської діяльності, що підлягають ліцензуванню, — Закон України «Про ліцензування видів господарської діяльності».

Пунктом 9 частини 1 статті 7 Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» встановлено, що ліцензуванню підлягає будівництво об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, за переліком видів робіт, що визначається Кабінетом Міністрів України, з урахуванням особливостей, визначених Законом України «Про регулювання містобудівної діяльності».

Так, відповідно до статті371 Закону України «Про регулювання містобудівної діяльності» господарська діяльність з будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними наслідками (СС3), підлягає ліцензуванню за переліком видів робіт, що визначається Кабінетом Міністрів України, відповідно до Закону України «Про ліцензування видів господарської діяльності» з урахуванням особливостей, визначених цим Законом.

Крім того, відповідно до Закону України «Про архітектурну діяльність» замовники та підрядники під час будівництва зобов’язані доручати виконання будівництва об’єктів, що за класом наслідків (відповідальності) належать до об’єктів із середніми (СС2) та значними (СС3) наслідками, суб’єктам господарювання, які мають відповідну ліцензію.

Додатково звертаємо увагу, що всі об’єкти поділяються за такими класами наслідків (відповідальності) (Рисунок):

  • незначні наслідки — СС1;
  • середні наслідки — СС2;
  • значні наслідки — СС3.

Щодо ліцензування будівельної діяльності, ще до початку воєнного стану існувала правова прогалина.  Оскільки дане питання регулювалося Постановою КМУ від 30.06.2016 р. № 256, яка втратила чинність з реформою у сфері містобудівної діяльності 18.03.2020 року. Саме цей нормативно-правовий акт визначав порядок ліцензування такої діяльності.

Тобто, з березня 2020 року практично стало неможливим отримання ліцензії на будівельну діяльність. Єдиним варіантом залишалося придбання готової компанії із ліцензією, виданою попередньо строково (які стали безстроковими).

З введенням на всій території України воєнного стану, було прийнято Постанову КМУ «Деякі питання забезпечення провадження господарської діяльності в умовах воєнного стану» від 18.03.2022 № 314. Відтак, ліцензування будівельної діяльності отримало нове регулювання – можливість подання  декларації про провадження господарської діяльності.

Законодавчими положеннями передбачено, що невідкладно, але не пізніше трьох місяців після припинення чи скасування воєнного стану такі декларації необхідно замінити (обміняти) на ліцензії, без зупинення (припинення) їх діяльності.

Така декларація подається до уповноваженого органу (Міністерства економіки України) двома шляхами:

– в електронній формі — через портал ДІЯ;

– у паперовій формі — через ЦНАП.

Після подання такої заяви потреби очікувати відповіді про її розгляд – нема. Оскільки це суто декларативний метод, тобто після подачі такої заяви (декларації) можна приступати до виконання діяльності.

Важливим є те, що при поданні такої декларації необхідно правильно її заповнити. Вірно зазначити вид господарської діяльності.

Якщо подавати її через портал ДІЯ – можна обрати виконання будівельної діяльності за класом наслідків СС2 чи СС3, а також щодо обох разом.

У разі допущення помилок при заповненні декларації – вони можуть слугувати в майбутньому підставою питань з боку органу ліцензування чи дозвільного органу.

Звертаємо Вашу увагу на те, що такий вид ліцензування як декларація – є тимчасовим.  Після завершення воєнного стану  необхідно буде звернутися до ДІАМ (чи іншого відповідального органу у разі його створення) та отримати постійну ліцензію.

Сама процедура такої заміни декларацій на ліцензії на разі не розроблена. Однак, законодавство передбачає створення механізму регулювання даного питання.

СКОРІШЕ ЗА ВСЕ РЕКОНСТРУКЦІЯ ДАХУ ШКОЛИ ЗА НАСЛІДКАМИ НЕ НИЖЧЕ СС2.

ТОМУ СУБПІДРЯДНИК ПОВИНЕН МАТИ ЛІЦЕНЗІЮ - ЗАРАЗ ВИСТАЧАЄ ДЕКЛАРАЦІЇ.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram