Відстрочка від мобілізації аспіранта

Чи дає відстрочку від мобілізації аспірантура, яка є неакредетованою (освітній заклад не має акредетації на цей освітній рівень)?
14.09.2023 12:06 428

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
150 отзывов (150 +) (0 -)
Консультации: 763

Вітаю!

ЗАТВЕРДЖЕНО
постановою Кабінету Міністрів України
від 23 березня 2016 р. № 261
(в редакції постанови Кабінету Міністрів України
від 19 травня 2023 р. № 502)

ПОРЯДОК
підготовки здобувачів вищої освіти ступеня доктора філософії та доктора наук у закладах вищої освіти (наукових установах)

2. Терміни, що вживаються у цьому Порядку, мають таке значення:

аспірантура - система організаційно-освітньо-наукового забезпечення підготовки здобувачів ступеня доктора філософії на третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти у закладі вищої освіти/науковій установі (далі - заклад) з метою оволодіння ними освітньо-науковою програмою;

освітньо-наукова програма на третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти - єдиний комплекс освітніх (навчальних дисциплін, індивідуальних завдань, практик, контрольних заходів тощо) та наукових (проведення наукового дослідження, написання наукових публікацій, виступи на конференціях тощо) компонентів, спрямованих на досягнення передбачених такою програмою результатів навчання, підготовки та публічного захисту дисертації, що дає право на отримання визначеної кваліфікації;

5. Провадження освітньої діяльності на третьому (освітньо-науковому) рівні вищої освіти здійснюється закладами на підставі отриманої ліцензії. 

14. Вступ до закладу з метою підготовки в аспірантурі (ад’юнктурі) здійснюється на конкурсній основі відповідно до цього Порядку, Умов прийому на навчання до закладів вищої освіти, затверджених МОН, та правил прийому до відповідного закладу, затверджених вченою радою цього закладу.

Наведення у правилах прийому переліку акредитованих та неакредитованих освітньо-наукових програм є обов’язковим. Атестація здобувача ступеня доктора філософії можлива лише за акредитованою освітньо-науковою програмою.

ххххххх

Акредита́ція освітньої програми — процедура, в результаті якої офіційно підтверджується відповідність якості освітніх послуг, що надаються вишем за розробленою ним програмою, чинним державним вимогам, освітнім стандартам.

Акредитацію освітніх програм провадить Національне агентство із забезпечення якості вищої освіти — колегіальний орган, уповноважений на реалізацію державної політики у сфері забезпечення якості вищої освіти. Рішення щодо акредитації освітньої програми ухвалюється за результатами акредитаційної експертизи та на підставі експертного висновку. Сертифікат про первинну акредитацію освітньої програми видається строком на 5 років, при другій та наступних акредитаціях — строком на 10 років.

Акредитація освітніх програм регулюється Законом України «Про вищу освіту» :

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1556-18#n400

Стаття 25. Акредитація освітньої програми

1. Заклад вищої освіти, який бажає акредитувати освітню програму, подає до Національного агентства із забезпечення якості вищої освіти письмову заяву та документи, що підтверджують відповідність його освітньої програми та освітньої діяльності за такою програмою вимогам та критеріям, встановленим Положенням про акредитацію освітніх програм.

хххххххх

ЗАТВЕРДЖЕНО
Наказ Міністерства освіти
і науки України
11 липня 2019 року № 977

ПОЛОЖЕННЯ
про акредитацію освітніх програм, за якими здійснюється підготовка здобувачів вищої освіти

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z0880-19#n14

3. Акредитація є добровільною і проводиться з ініціативи закладу вищої освіти.

ВИСНОВОК:

1. ЯКЩО ВНЗ НЕ МАЄ ЛІЦЕНЗІЇ НА ПРОВАДЖЕННЯ  освітньої діяльності на третьому (освітньо-науковому) рівні, то Ви не будете мати права на відстрочку від мобілізації. 

2. ЯКЩО ВНЗ НЕ МАЄ АКРЕДИТАЦІЇ ОСВІТНЬОЇ ПРОГРАМИ - ТО АСПІРАНТ БУДЕ МАТИ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ,  ТАК ЯК АКРЕДИТАЦІЯ НЕ ОБОВ'ЯЗКОВА.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram