Переоформлення права участі в інвестиційному договорі

Доброго дня. Ми з чоловіком вклалися в новобудову. Це було зроблено через заключення договору відступлення прав на імʼя батька чоловіка. Зараз ми б хотіли переоформити ці права на імʼя моє або чоловіка. При цьому в договорі на відступлення є такий пункт, що новий інвестор (тобто батько чоловіка) може передавати третій стороні свої права на власний розсуд але за умови попереднього письмового погодження у замовника тобто Київський мʼясопереробний завод (який замовляє новобудову у Київміськбуду), та сплати йому 1000 грн.
Питання: як краще це зробити? Не впевнена що є можливість якось зараз звʼязатися з замовником для отримання згоди. Чи можливо краще це зробити шляхом оформлення договору дарування?
Ускладнюючим фактом також є те, що ми та батько чоловіка зараз знаходяться закордоном. Чи можливо це зробити за межами України в умовах воєнного стану? І якщо так, то як, який алгоритм та куди звертатись?

02.10.2023 17:21 355

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 8 месяцев
40 отзывов (38 +) (2 -)
Консультации: 175
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ч. 1 ст. 512 Цивільного Кодексу України, кредитор у зобов'язанні може бути замінений іншою особою внаслідок:

1) передання ним своїх прав іншій особі за правочином (відступлення права вимоги);

Відповідно до ч. 1 ст. 513 ЦКУ, Правочин щодо заміни кредитора у зобов'язанні вчиняється у такій самій формі, що і правочин, на підставі якого виникло зобов'язання, право вимоги за яким передається новому кредиторові.

Відповідно до ст. 516 ЦКУ, Заміна кредитора у зобов'язанні здійснюється без згоди боржника, якщо інше не встановлено договором або законом.

Якщо боржником у Вашому зобов’язанні є саме Київський мʼясопереробний завод, то звертатись треба до нього для отримання згоди.

Відповідно до ч. 2 ст. 718 ЦКУ, Дарунком можуть бути майнові права, якими дарувальник володіє або які можуть виникнути у нього в майбутньому.

Таким чином, виходом з ситуації є дарування майнових прав на об’єкт нерухомості, який буде створений в майбутньому.

Порядок вчинення нотаріальних дій консулом визначається статтею 38 Закону про Нотаріат України, статтею 44 Консульського Статуту України, Положенням про порядок учинення нотаріальних дій в дипломатичних представництвах та консульських установах України та іншими актами законодавства України.

Відповідно, ви можете вчинити вказану дію в консульстві України, для чого Вам потрібно звернутись до консульства.  Варто зазначити, що для боржника (м'ясопереробного заводу) у такому випадку не зміниться кредитор (ним залишиться батько чоловіка), але у батька виникне зобов’язання перед Вами подарувати Вам об’єкт нерухомості, коли він буде побудований.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram