Осарження штрафу ( ч.1 ст.121 КУПАП)

Доброго дня, хочу звернутись до Вас за консультацією та можливою допомогою у вирішенні спору.
Вчора ввечір мені винесли постанову за ч.1 ст. 121, за керування тз, в якому не світив правий задній габарит в темну пору ( було 18.50 ). Річ у тім, що я виїхала з роботи ще у світлий час доби, в 18.00, і навіть не здогадувалась про те , що там перегоріла лампочка, та і на вулиці ще не було на стільки темно, тільки вечоріло. Також, самостійно замінити її на місці не могла, оскільки по-перше геть в цьому не розуміюсь, по-друге в мене не було з собою лампочок .
В мене перші права (видані на 2 роки) і це мій перший штраф, чи є шанси на його оскарження?
19.10.2023 09:38 291

Консультация исполнителя

Андрій Межирицький
Адвокат
На портале: 2 года
97 отзывов (97 +) (0 -)
Консультации: 247
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Якщо видійсно управляли таранспортним засобом, що мав несправності зовнішніх світлових приладів, з якими відповідно до встановлених правил експлуатація його забороняється то склад адміністративного правопорушення присутній, адже  Кодекс про адміністративні правопорушення визначає його як протиправну, винну (умисну або необережну) дію чи бездіяльність, яка посягає на громадський порядок, власність, права і свободи громадян, на встановлений порядок управління і за яку законом передбачено адміністративну відповідальність. Отже, незалежно від Вашого ставлення до обставин порушення, можливості чи неможливості його уникнути, Ви повинні нести відповідальность, в даному випадку, за технічний стан транспортного засобу, яким керували.

Щодо можливості оскарження постанови про накладення штрафу, то тут все залежить від наявності або відсутності доказів вчинення Вами адміністративного правопорушення. Сама по собі поставнова таким доказом не являється, навіть за наявнсті на ній Вашого підпису. Повинні бути інші докази і в данному випадку це може бути лише відозапис камери спостереження на автомобілі патрульної поліції, що Вам зупинив. В разі оскарження Вами постанови до суду, лише такий доказ зможе однозначно свідчити про наявність порушення. З практики патрульна поліція зазвичай не займається відстоюванням своїх постанов в судах та не надає відеодоказів під час розгляду справи.

Отже якщо вирішите оскаржувати постанову про накладення штарфу до суду, вирішальним буде саме цей доказ. Якщо патрульна поліція надасть його, то справу буде вирішено не на Вашу користь, якщо не надасть - штраф буде скасовано.

Щодо самого порушення, то відповідно до Правил дорожнього руху (пункт 31.4.3) забороняється експлуатація транспортних засіобів якщо:

a)

кількість, тип, колір, розміщення і режим роботи зовнішніх світлових приладів не відповідають вимогам конструкції транспортного засобу;

б)

порушено регулювання фар;

в)

не горить лампа лівої фари в режимі ближнього світла;

г)

на світлових приладах немає розсіювачів або використовуються розсіювачі й лампи, що не відповідають типу даного світлового приладу;

ґ)

на розсіювачах світлових приладів нанесено тонування або покриття, що зменшує їх прозорість чи світлопропускання.

щ Тобто з того, що Ви зазначили в питанні, а саме неспарвність заднього правого габариту, не повинно бути пдставою для притгянення Вас до відповідальності. Але більш детально з цього приводу можна буде проконсультувати тільки після ознайомлення з постановою.

Є ще деякі моменти, на які слід вважати під час вирішення питання чи звертатись до суду з оскарженням. Розмір штрафу, що до Вас застосований складає 340 грн. За існуючою наразі судовою практикою під час звернення до суду Ви будете повинні сплатити судовий збір в розмірі 536,80 грн. Також потрібно буде оплатити послуги адвоката, який складе позовну заяву (це ще 1000-2000 грн.) або спробувати скласти її самостійно, користуючись інформацією з Інтернету. Також зважайте на те, що строк подання скарги становить 10 календарних днів з ати складення постанови.

Відповідно до Правил дорожнього руху обмін посвідчення водія, виданого особі вперше, після закінчення строку його дії проводиться без складення іспитів за умови вчинення особою протягом двох років з дня видачі такого посвідчення не більше двох адміністративних правопорушень у сфері забезпечення безпеки дорожнього руху.

Отже, якщо до закінчення строку дії Вашого посвідчення водія залишилось небагато часу, можливо й не варто перейматись цим питанням.

Якщо залишились питання звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який месенджер).

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram