Бронювання працівників, ФОП

Добрий день! Я ФОП та маю свій кабінет сімейного лікаря (це первинна медико-санітарна допомога), чи маю я право бронювати своїх працівників, та себе? Якщо так – то яка процедура, якщо ні – то чому, адже центри первинної медико-санітарної допомоги (ті самі сімейні лікарі) бронювали своїх працівників. Потрібна максимально розгорнута відповідь. Дякую.
26.10.2023 12:20 393

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
742 отзывы (741 +) (1 -)
Консультации: 1935
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Так, згідно до переліку  об’єктів до критичної інфраструктури згідно до Постанови КМУ від 9 жовтня 2020 р. № 1109 (див. за посиланням: Деякі питання об'єктів критично... | від 09.10.2020 № 1109 (rada.gov.ua) до таких об'єктів відноситься: забезпечення надання екстреної медичної допомоги, забезпечення надання первинної медичної допомоги, забезпечення надання вторинної (спеціалізованої) медичної допомоги, забезпечення надання третинної (високоспеціалізованої) медичної допомоги, забезпечення надання паліативної медичної допомоги, забезпечення надання реабілітації у сфері охорони здоров’я.

Тобто, працівники медичної сфери, зокрама що забезпечують надання первинної мед допомоги підлягають бронюванню. 

Проте, на жаль, в Вашому випадку проблемою є саме в тому, що діючим профільним законодавством не передбачений порядок бронювання ФОПами ( фізичними особами-підприємцями) своїх працівників. Тобто, проблема саме в організаційно-правовій формі здійснення Вашої діяльності.

Так, згідно до ст. 24 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" (див. за посиланням:Про мобілізаційну підготовк... | від 21.10.1993 № 3543-XII (rada.gov.ua) Бронювання військовозобов’язаних, які перебувають у запасі, здійснюється в мирний та у воєнний час з метою забезпечення функціонування органів державної влади, інших державних органів, органів місцевого самоврядування, а також підприємств, установ і організацій в особливий період

Згідно до ст. 25 цього ж Закону:

Бронюванню підлягають військовозобов’язані, які працюють:

-в органах державної влади, інших державних органах, органах місцевого самоврядування, у разі якщо це необхідно для забезпечення функціонування зазначених органів;

-на підприємствах, в установах і організаціях, яким встановлено мобілізаційні завдання (замовлення), у разі якщо це необхідно для виконання встановлених мобілізаційних завдань (замовлень);

- на підприємствах, в установах і організаціях, які здійснюють виробництво товарів, виконання робіт і надання послуг, необхідних для забезпечення потреб Збройних Сил України, інших військових формувань;

- на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період. Критерії та порядок, за якими здійснюється визначення підприємств, установ і організацій, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період, встановлюються Кабінетом Міністрів України.

Порядок бронювання  працівників регулюється Постановою КМУ від 27 січня 2023 р. № 76 (див. за посиланням: Деякі питання реалізації положень... | від 27.01.2023 № 76 (rada.gov.ua), згідно до якого цей Порядок визначає механізм бронювання під час дії воєнного стану військовозобов’язаних за списками військовозобов’язаних, які пропонуються до бронювання на період мобілізації та на воєнний час, які працюють: на підприємствах, в установах і організаціях, які є критично важливими для функціонування економіки та забезпечення життєдіяльності населення в особливий період.

Тобто, працівники медичної сфери підлягають бронюванню, але при умові працевлаштування таких працівників  на підприємствах, установах та організаціях (які утворені відповідно в формі юридичної особи, а не ФОП).

На жаль, для ФОПів порядку бронювання своїх працівників профільним законодавством не передбачено. 

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram