Цільові внески

Доброго дня) я маю 8,4 соток в садівництві Лісовод Полтавської обл. Плачу встановлені членські внески вчасно, але наше правління приймає неправомірні рішення. Вважає що в мене 2 ділянки і я повинна оплачувати наприклад: ремонт бочки 800 грн, а з мене вимагають 1600 грн і це при тому, що я не користуюся поливом- лише вода зі скважини на моїй ділянці, благоустрій кооперативу 100 грн, а мені виставляють 200 і т. д. Як мені на законних піставах довести , що я не повинна сплачувати подвійну оплату і взагалі ці збори коштів не є законними, бо збирають їх лише готівкою, щоб ніде не світити!!! ??????

01.11.2023 12:28 249

Консультация исполнителя

Неля Романенко
Юрист
На портале: 9 месяцев
52 отзывы (52 +) (0 -)
Консультации: 144
Топ 3 специализации:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

Якщо у Вас оформлена належним чином земельна ділянка у приватну власність, то будь-якого впливу сторонні особи або організації на Вас не будуть мати.

Але, питання стосовно кооперативу. Всі подібні організації в Україні, особливо які були засновані дуже давно, як правило, діють на підставі застарілих документів і не зовсім законно.

Уся діяльність кооперативу регулюється статутом і актами, яке приймає правління. Вони мають бути оформлені у письмовому виді.

Саме головне - статут. Ви, як член кооперативу, маєте право з ним ознайомитись, зняти копії. Статут є, так би мовити, конституцією кооперативу. Всі рішення правління мають прийматися у передбачений статутом спосіб, статут повністю регулює діяльність кооперативу.

З приводу збору коштів - Ви можете затребувати квитанцію про оплату, яка повинна відповідати вимогам розрахункового документу. Для того, щоб будь-яка юридична особа мала можливість у своїй діяльності використовувати готівку, має вестись суворий бухгалтерський облік та існувати каса (питання вже до податківців), яку звісно у Вашому кооперативі не створено. 

З приводу того, що у Вас одна земельна ділянка, а не дві - це теж залежить від документів на землю. Навіть якщо у Вас юридично 2 земельної ділянки, треба дивитись як це питання регулюється статутом - якщо ніяк, то членство у будь-якому кооперативі є особисте, а не подвійне.

Тим більше з приводу бочки на полив, то за принципом справедливості, Ви взагалі не маєте здавати на неї кошти, бо у Вас окремий полив і Ви нею не користуєтесь.

Крім того, всі кошти мають витрачатись виключно на діяльність кооперативу, має бути звітність. А з цим завжди проблеми у будь-якому кооперативі :) 

Можна вдатись до скарг - податкової, реєстраційної служби, але думаю ще зарано.

У разі виникнення додаткових запитань - прошу звертатись телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук! Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram