Розділ майна

Чоловік з дружиною придбали квартиру у шлюбі, частину грошей на придбання квартири дала мати чоловіка,продавши свою власну квартиру( в цій квартирі проживали її син і невістка, а мати була власником квартири, син з невісткою робили ремонт і зробили пристройку збільшивши квартиру). Чоловік з дружиною розлучилися, дружина подала на частку і отримала 1/2квартири, рішення ще не вступило в дію, чи має мати право отримати частку квартири, якщо подасть до суду, квартира була продана багато років тому і ті що придбали квартиру зараз закордоном і зв`язку з ними немає, як доказати, що були вкладені гроші матері і вона має право на частину квартири, свого житла вона не має, проживає в будинку сина( в селі)
03.11.2023 11:30 332

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 9 месяцев
41 отзыв (39 +) (2 -)
Консультации: 186
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ч. 1 ст. 57 Сімейного Кодексу України, Особистою приватною власністю дружини, чоловіка є:

 

1) майно, набуте нею, ним до шлюбу;

2) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але на підставі договору дарування або в порядку спадкування;

3) майно, набуте нею, ним за час шлюбу, але за кошти, які належали їй, йому особисто;

4) житло, набуте нею, ним за час шлюбу внаслідок його приватизації відповідно до Закону України "Про приватизацію державного житлового фонду";

 

5) земельна ділянка, набута нею, ним за час шлюбу внаслідок приватизації земельної ділянки, що перебувала у її, його користуванні, або одержана внаслідок приватизації земельних ділянок державних і комунальних сільськогосподарських підприємств, установ та організацій, або одержана із земель державної і комунальної власності в межах норм безоплатної приватизації, визначених Земельним кодексом України.

 

Якщо у придбання майна вкладені крім спільних коштів і кошти, що належали одному з подружжя, то частка у цьому майні, відповідно до розміру внеску, є його особистою приватною власністю.

 

У даному випадку важливим є проміжок часу між продажем квартири матір’ю та купівлею квартири подружжям. Також важливим є, хто саме є сторонами договору купівлі-продажу нової квартири (виключно син чи і син, і невістка). Також важливим є те, якою саме є ціна продажу квартири матір’ю та ціна купівлі квартири подружжям.

 

Знайти доказову базу у такій справі, враховуючи, що події відбувались багато років тому і ніяк не були оформлені надзвичайно складно. Тим не менш, я би радив відновити інформацію про рівень доходів подружжя і якщо виявиться, що подружжя не мало іншого джерела доходу, окрім проданої матір’ю квартири, існує шанс на позитивне рішення суду в цій справі.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Оксана
    Оксана
    2 года
    Консультация № 51026
    Розділ майна

    Дякую за консультацію, все зрозуміло

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram