Я отримую подарунки та грошові перекази, тому боюсь можливих маніпуляцій

Особа часто робить мені подарунки, грошові перекази і тд. Як мені юридично вберегтися від можливих майбутніх звинувачень? Отримати якусь розписку чи скріншотів з чату буде достатньо?
08.11.2023 15:47 264

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 8 месяцев
40 отзывов (38 +) (2 -)
Консультации: 175
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Про які саме звинувачення йде мова? Якщо Ви хвилюєтесь щодо податків, то подарунки також є предметом оподаткування. Пунктом 174.3 ст. 174 Податкового кодексу України визначено, що особами, відповідальними за сплату (перерахування) податку до бюджету, є обдаровувані. Одержувачі подарунка першого та другого ступенів споріднення податок на доходи фізичних осіб не сплачують. До першого ступеня споріднення віднесені діти, у тому числі усиновлені, чоловік/дружина, батьки дарувальника. Другий ступінь споріднення утворюють рідні брати та сестри, дід і баба за материнською та батьківською лініями. Родичі третього та подальшого ступенів споріднення мають заплатити 5% податку на доходи фізичних осіб за подарунок.

Неродичі сплачують 18% ПДФО. Якщо мова йде про подарунки та перекази вартістю до 400 000 грн (нижня межа фінансового моніторингу), то ймовірність, що до Вас виникнуть питання з боку податкових органів мінімальна.

Якщо Вас хвилює, чи не заявить сама особа, що це був не подарунок, а щось інше (наприклад, позика) – краще всього зробити договір дарування на досить коштовні речі, а у випадку грошових переказів вказувати відповідне призначення переказу (наприклад: «подарунок» «подарунок для ПІБ», тощо). Цього буде більш ніж достатньо для доведення того, що вказаний правочин є саме подарунком.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram