Чи можна змінити війс обліковий документ за дорученням іншій особі, чи обов`язково проходити для цього ВЛК?

Чи можна змінитивійс обліковий документ за дорученням іншій особі, чи обов`язково проходити для цього ВЛК?
На роботі дають бронь, але чоловік не може її отримати з 2-х причин.
1. навчається у ВНЗ до лютого
2. не актуальний ВОС
У воєнкоматі кажуть для зміни ВОС треба пройти ВЛК обов`язково. По старій спеціальності у нього був Кухар.
Але до воєнкомату йти не хоче.Чи можна змінити ВОС за дорученням іншій особі, чи обов`язково проходити для цього ВЛК?

14.11.2023 13:49 444

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
247 отзывов (246 +) (1 -)
Консультации: 796
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Зазнечене Вами питання регулюється, зокрема,  Законом України "Про військовий обов'язок і військову службу", Порядком організації та ведення військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів, який затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 30 грудня 2022 р. N 1487 та Порядком видачі, зберігання та знищення військових квитків (Наказ Міністерства оборони України від 10.04.2017 № 206).

ВОС визначають відповідно до офіційного переліку, затвердженого наказом Міністерства оборони України від 7 вересня 2020 року №317. Працівники територіального центру комплектування визначають  належність до військово-облікової спеціальності, враховуючи наявний дипломом у військовозобов'язанного, записи у трудовій книжці або досвід роботи та за КВЕД фізичної особи-підприємця. Також береться до уваги цивільна спеціальність військовозобов’язаного.

Відповідно до Порядку організації та ведення військового обліку військовозобов'язані повинні оновлювати свої військово-облікові дані. Ступень придатності до військової служби також є обліковими даними військовозобов'язаного та повинні знаходитися в особовій справі.

Загалом висновок ВЛК  дійсний 12 місяців. Під час воєнного стану  медкомісію проходять навіть ті, хто пройшов її планово незадовго до мобілізації. Тобто, при будь якому зверненні до ТЦК, коли будуть оновлюватися військово-облікові дані, в тому числі і військова спеціальність, військовозобов’язаний повинен пройти ВЛК. 

Що стосується  питання щодо звернення до ТЦК іншою особою за дорученням, то зазначеними вище нормативно-правовими актами не передбачено отримання військово-облікового документа іншою особою, крім військовозобов'язанного. Усі питання, що стосуються військового обліку, отримання та оформлення документів, вирішуються виключно при особистому зверненні військовозобов'язанного. Тобто, будь-яка інша особа за дорученням не може здійснити отримання військово-облікового документа, тим паче змінити ВОС. Усі зазначені дії повинні проводитися особисто військовозобов'язанним при особистому відвідуванні ТЦК. Дії щодо направлення на проходження ВЛК з боку ТЦК цілком правомірні. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram