Зняття з військового обліку, порушення строків

Доброго дня!
Питання стосується Закону України "Про військовий обов`язок і військову службу".

"Призовники, військовозобов’язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку."

Чим загрожує порушення цієї умови, а саме, якщо знятися з військового обліку для виїзду на ПМП за кордон за рішенням ДМС, а з заявою про зняття з реєстрації проживання звернутися через кілька тижнів після цього. При цьому є відстрочка від мобілізації.
Чи можуть в такій ситуації відмовити від зняття з реєстрації місця проживання?
18.11.2023 19:40 371

Консультация исполнителя

Андрій Топчій
Юрист
На портале: 9 месяцев
40 отзывов (38 +) (2 -)
Консультации: 178
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Відповідно до статті 37 п. 3 ЗУ «Про військовий обов'язок і військову службу» призовники, військовозобов'язані та резервісти після прибуття до нового місця проживання зобов'язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

Відповідно до п. 1 Правил військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, Призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні:

  • перебувати на військовому обліку: у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців - за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України;

В данному випадку, Вас може бути притягнуто до адміністративної відповідальності за порушення п. 1 Правил військового обліку, п. 3 ст. 37 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» за несвоєчасне вибуття з місця проживання, а також за несвоєчасну постановку на військовий облік за місцем консульського обліку.

Порушення призовниками, військовозобов’язаними, резервістами правил військового обліку, вчинене в особливий період - тягнуть за собою накладення штрафу від п’ятдесяти до ста неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (від 850 до 1700 грн) – ч. 2 ст. 210 КУпАП.

При цьому, такої підстави для відмови від зняття з реєстрації місця проживання нема. Головне, щоб Ви були зняті з обліку у відповідному ТЦК.



Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram