Суд без місця реєстрації (прописки)

Вітаю. Мені оголосили підозру по ст. 309 ККУ п.1, затримали з канабісом, вину визнав, чекаю суд, більше не вживаю. Я виписався в 18 році і ніде не прописався, зараз можу прописатися знову туди, звідки виписався, знаю що повинен сплатити штраф. Питання в наступному - чи може суд пройти без прописки чи будуть проблеми? Я вказував теперішнє місце проживання і останнє місце прописки в документах. Знаю, що зараз реєстрація проходить тільки через ТЦК і СП, чи можу я зробити довіреність, щоб мене прописав адвокат чи нотаріус чи на час судового провадження мене точно не мобілізують і можу піти самостійно в ТЦК і СП?
19.11.2023 14:07 295

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
245 отзывов (244 +) (1 -)
Консультации: 789
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання щодо відсутності реєстрації місця проживання при розгляді справи в суді можемо повідомити, що відсутність у підозрюваного/підсудного прописки не впливає на притягнення до кримінальної відповідальності за вчинення кримінального правопорушення. Суд може пройти без наявності у Вас прописки при зазначені фактичного місця проживання. Відповідальність за проживання без реєстрації місця проживання передбачена ст. 197 Кодексу України про адміністративні правопорушення. Якщо таке правопорушення вчинене вперше, то воно тягне за собою лише попередження, якщо ж повторно (тобто особою, яку протягом року вже притягали до відповідальності за це), – законом передбачено накладення штрафу. Отже, в межах кримінального провадження відсутність прописки немає ніякого значення для розгляду справи. Також в межах кримінального провадження не розглядається питання притягнення до адміністративної відповідальності за проживання без прописки. 

Стосовно вашого питання щодо реєстрації місця проживання зараз, повідомляємо наступне

Реєстрація місця проживання здійснюється за заявою, поданою в паперовій формі до органу реєстрації або через центр надання адміністративних послуг (ЦНАП) за адресою житла будь-якої форми власності. Реєстрація місця проживання особи, зміна її місця проживання може бути здійснена за зверненням її законного представника або представника, що діє на підставі довіреності, посвідченої у встановленому законом порядку.

Для реєстрації місця проживання особа або її законний представник подають наступні документи:

- заяву за встановленою формою ;

- паспортний документ;

- документи, що підтверджують право на проживання, згода власника житла;

- документ, що підтверджує сплату адміністративного збору;

- військово-обліковий документ з наявною позначкою військового комісаріату відповідно про зняття з військового обліку або про перебування на військовому обліку за місцем проживання або перебування;

У разі подання заяви представником особи, крім зазначених документів, додатково подається документ, що підтверджує повноваження особи як представника. 

Отже, Ви можете зробити довіреність на представника ваших інтересів (це не обов'язково має бути адвокат. будь-яка людина за довіреністю може це зробити. Нотаріус не займається питаннями представництва).

Що стосується ТЦК - відповідно до статті 37 п. 3 ЗУ «Про військовий обов’язок і військову службу» призовники та військовозобов’язані після прибуття до нового місця проживання зобов’язані в семиденний строк стати на військовий облік та не раніше ніж за три дні до вибуття з місця проживання знятися із зазначеного обліку.

Згідно зі ст. 38 п. 2 абзац 1 цього Закону органи виконавчої влади, що здійснюють реєстрацію місця проживання чи перебування осіб зобов’язані здійснювати реєстрацію за місцем проживання призовників, військовозобов’язаних та резервістів лише в разі наявності в їхніх військово-облікових документах позначок військових комісаріатів відповідно про зняття з військового обліку або про перебування на військовому обліку за місцем проживання або перебування.

Отже, якщо Ви маєте військовий квиток з відміткою про перебування на військовому обліку у ТЦК за вашою територіальністю, тобто за адресою майбутньої прописки, то Вам не потрібно додатково звертатися до ТЦК.

Якщо у Вас немає у військовому документі відмітки про перебування на військовому обліку у ТЦК за адресою прописки, то в цьому випадку потрібно буде звертатися до військомату, оновлювати дані та вставати на військовий облік. При цьому, усі питання, пов'язані з військовим обліком та отриманням відповідних документів в ТЦК, вирішуються особисто військовозобов'язаним. Тобто, адвокату або іншій уповноваженій особі документи з ТЦК щодо Вас не нададуть. У ТЦК все вирішувати потрібно Вам особисто, в органі реєстрації місця проживання можна за допомогою представника. Потрібно Вам звертатися зараз до ТЦК чи ні залежить від наявних відміток у вашому обліковому документі. 

Стосовно вашого питання щодо відстрочки від призову під час мобілізації у зв'язку з наявністю статусу підозрюваного/обвинуваченого/підсудного та наявністю відкритого судового провадження, повідомляємо наступне

Підстави для надання відстрочки під час мобілізації зазначені у статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Наявність судового провадження у кримінальному процесі не є підставою для відстрочки від мобілізації, оскільки не вказаний серед підстав для звільнення від призову під час мобілізації у статті 23 Закону. 

Якщо обвинувачений був мобілізований, то судове провадження в кримінальній справі зупиняється відповідно до підп. 12 п. 1 якого ч. 1 ст. 335 КПК - "у разі, якщо обвинувачений ухилився від явки до суду або захворів на психічну чи іншу тяжку тривалу хворобу, яка виключає його участь у судовому провадженні, або був призваний для проходження військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період, суд зупиняє судове провадження стосовно такого обвинуваченого до його розшуку, видужання або звільнення з військової служби і продовжує судове провадження стосовно інших обвинувачених, якщо воно здійснюється щодо декількох осіб.

Отже, під час судового провадження Вас можуть мобілізувати, а провадження у справі зупинити.

Якщо у Вас є уточнюючі питання можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram