Процес розлучення, коли один з подружжя закордоном

Знахожусь закордоном, дружина в Україні, маємо спільну квартиру.
Як має відбуватися процес розлучення, поділ майна чи потрібно повертатися в Україну ?
20.11.2023 10:28 263

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
246 отзывов (245 +) (1 -)
Консультации: 793
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання щодо розлучення потрібно звернути увагу на наявність взаємної згоди на розірвання шлюбу та наявність у шлюбі спільних дітей. Загалом є 2 способи розірвати шлюб: у РАЦСі або в суді.

Якщо між подружжям є згода на розлучення та у шлюбі немає дітей, то можна розлучитися через органи ДРАЦС. За процедурою, якщо один із подружжя перебуває за кордоном, то він має надати нотаріально засвідчену заяву, яка подається одночасно із заявою чоловіка або дружини, що перебуває в Україні. Нотаріально засвідчити таку заяву можна у нотаріуса за місцем перебування або ж в українській консульській установі, після чого цю заяву необхідно апостилювати. Для цього можна звернутися до найближчого українського консульства у країні перебування. Тобто, у цьому варіанті Ви звертаєтесь до консульства, складаєте заяву про розірвання шлюбу, надсилаєте її дружині в України. Дружина отримує цю заяву, робить нотаріальний переклад заяви, якщо первісно заява була викладена іноземною мовою. 

Отже, з вашого боку, якщо будете розлучатися таким чином, потрібні: нотаріально завірена заява з апостилем та оригінал свідоцтва про шлюб, якщо у дружини немає другого примірника. Дружина зі свого боку бере зазначені документи, свій паспорт та оригінал свідоцтва про шлюб і звертається до органу ДРАЦС за місцем проживання.

Після прийняття ваших заяв у РАЦС необхідно направити згоду на розірвання шлюбу без вашої участі. Така згода має бути також нотаріальною, з апостилем та перекладом. Після отримання всіх документів орган ДРАЦС має зареєструвати розірвання шлюбу через місяць.

Якщо дружина заперечує проти розлучення або у Вас є у шлюбі неповнолітні діти, то розлучення в такому випадку відбувається виключно в судовому порядку. Позовна заява про розірвання шлюбу може бути подана до суду на території України як від вашого імені, так і від імені дружини (це немає принципового значення, якщо Ви обидва маєте намір розірвати шлюб). Якщо заяву про розірвання шлюбу будете подавати Ви, то це можна зробити в онлайн-режимі через систему "Електронний суд" https://id.court.gov.ua/  або за допомогою адвоката в Україні, який складе та направить позовну заяву до суду. Ті самі дії може зробити і дружина. Судове засідання про розірвання шлюбу може відбуватися без вашої особистої участі, тобто приїжджати в Україну не потрібно. В цьому випадку Ви можете подати до суду клопотання про розгляд справи без вашої участі або ж уповноважити свого представника в Україні зробити це замість Вас.  Також є варіант бути присутнім на судових засіданням  в режимі відеоконфернції. Відеоконфернція  відбувається через систему EasyCon, тому учаснику справи, який бажає взяти участь у судовому засіданні онлайн, потрібно зареєструватися в цій системі за допомогою електронного цифрового підпису.

Після розгляду справи суд ухвалює рішення про розірвання шлюбу. Дане рішення суду набирає законної сили протягом 30 днів з моменту оголошення.

Стосовно вашого питання щодо поділу майна можемо повідомити наступне

Якщо майнового спору між подружжям немає, то розподіл майна можна здійснити у добровільному порядку. Добровільний порядок поділу майна подружжя застосовується у випадку, якщо чоловік та дружина дійшли взаємної згоди щодо поділу спільного майна. Тобто, подружжям було визначено яким чином між ними розподіляються частки у спільному майні та узгоджено можливі грошові компенсації при поділі. При цьому варіанті укладається договір про поділ майна подружжя. Він може бути укладений як під час існування шлюбу, так і після його розірвання. Такий договір укладається при особистій участі обох сторін. Але, якщо Ви не плануєте повертатися в Україну, то від вашого імені в України може діяти представник за довіреністю. 

Якщо між подружжям є майновий спір або варіант добровільного поділу майна Вам не підходить, то це питання вирішується в судовому порядку. Заявити вимогу про поділ майна можна одночасно з розірванням шлюбу, тобто подати до суду позов про розірвання шлюбу та поділ майна, або подавати позови окремо один від одного. Якщо заявляти дві вимоги в одному позові, то розлучення в цьому випадку буде тривати довше. Якщо подавати окремо два позови, то розлучать Вас швидко, а потім вже буде вирішуватися питання поділу майна. 

До розірвання шлюбу кожен із подружжя може вимагати поділу спільного майна у будь-який час. Позовна давність до таких вимог не застосовується. А вже після розірвання шлюбу застосовується позовна давність у три роки. 

Позов також можна подати через "Електронний суд" або через представника в України. Розгляд справи про поділ майна також може відбуватися без вашої особистої участі, за участю представника від вашого імені або за вашою участю в режимі відеоконфернції. 

Позовна заява про поділ майна повинна містити:

1) найменування суду, до якого подається заява;

2) ім’я позивача і відповідача, а також ім’я представника позивача, якщо позовна заява подається представником, їх місце проживання (перебування) або місцезнаходження, поштовий індекс, номери засобів зв’язку, якщо такі відомі;

3) зміст позовних вимог;

4) ціну позову;

5) виклад обставин, якими позивач обґрунтовує свої вимоги;

6) зазначення доказів, що підтверджують кожну обставину;

7) перелік документів, що додаються до заяви.

Позовна заява підписується позивачем або його представником із зазначенням дати її подання.

До позовної заяви додається документ, що підтверджує сплату судового збору.

Після розгляду справи суд приймає рішення про поділ майна. Після набрання законної сили копія рішення суду надсилається або надається особисто сторонам по справі. 

Якщо позови Ви будете подавати через електронний суд, то усі процесуальні документи, в тому числі рішення суду, будуть відображатися у вашому кабінеті. 

Якщо у Вас є уточнюючі питання можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram