Проходження ВЛК в ТЦК

Вітаю. Маю проблеми з хребтом, 15.08.2023 зроблена хірургічна операція по видаленню міжхребцевої грижі L5-S1, діаметр якої досягав 8мм.
На даний час маю такий висновок нейрохірурга: вертеброгенна цервікалгія, радикулопатія S1 правобічно, статико-динамічні порушення функції хребта 2-3 ступеня, спондильоз.
Чи можу я бути придатним до військової служби?

04.12.2023 23:10 585

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
750 отзывов (749 +) (1 -)
Консультации: 1900
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Ступінь придатності до військової служби визначається за допомогою порівняння існуючих проблем зі здоров'ям з Розкладом хвороб Наказу № 402.

1. Цервікалгія, радикулопатія - це стаття 23 Розкладу хвороб.

Відкриваємо "Пояснення до застосування Розкладу хвороб":

До пункту «а» статті 23 належать радикулопатії з частими (більше двох разів на рік) рецидивами і тривалим перебігом, що супроводжуються тяжким та стійким больовим синдромом з вираженими руховими та вегетативно-трофічними порушеннями, які вимагають довготривалого лікування.

До пункту «б» статті 23 належать хронічні радикулопатії з рецидивами.

До пункту «в» статті 23 належать хвороби периферичних нервів та сплетінь з незначними загостреннями без тенденції до наростання розладів.

До пункту «г» статті 23 належать дорсалгія, цервікалгія, торакалгія, люмбалгія без радикулопатії.

З ваших слів я не бачу ні больового синдрому, ні рецидивів радикулопатії, тому скоріше за все, на підставі діагнозу "радикулопатія" вас визнають придатним. Те ж саме і по відношенню до цервікалгії: придатний до служби.

2. Статико-динамічні порушення функції хребта - це зміщення, деформація іпорушеннявзаємодії між хребцевих кістками, що виникає із-за грижі міжхребцевих дисків. Вам видаляли грижі, тобто зафіксовані статико-динамічні порушення функції хребта якраз і є наслідком гриж. Сама по собі дана проблема не являється підставою для застосування Розкладу хвороб - тут важливі наслідки та супітні захворювання, такі як остеохондроз та спондильоз.

Остеохондроз у вас не зафіксовано, отже залишається:

3. Спондильоз. Це стаття 64.

Відкриваємо "Пояснення до застосування Розкладу хвороб":

до пункту «а» належать:
- деформуючий спондильоз, що супроводжується функціональною нестабільністю II-III стадій (зміщення тіл хребців більше 3 мм під час функціональних проб);
- деформуючий спондильоз, що супроводжується глибокими пара- та тетрапарезами з порушеннями функцій сфінктерів, із синдромом бокового аміотрофічного склерозу, а також поліомієлітичним, каудальним, судинним, компресійним, вираженим больовим синдромом та статокоординаторними порушеннями після тривалого (не менше 3 місяців) стаціонарного лікування без стійкого клінічного ефекту.

до пункту «б» належать:
- поширений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців у кожному з відділів хребта) деформуючий спондильоз II ступеня.

до пункту «в» належать:
- обмежений (ураження трьох та більше міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючий спондильоз

до пункту «г» належать:
- ізольовані явища (ураження не більше двох міжхребцевих дисків або тіл хребців в одному або двох відділах хребта) деформуючого спондильозу (у тому числі поодинокі грижі Шморля та протрузії міжхребцевих дисків) без порушень функцій.

З ваших слів, я не вбачаю підстав для застосування статті 64-а (непридатний до служби), та статті 64-б (обмежено придатний). Тому ВЛК скоріше за все визначить статтю 64-в, або статтю 64-г, що в обох випадках означатиме висновок "придатний до служби".

В той же час, вам необхідно зрозуміти, що юрист - це не лікар. В юристів немає медичної освіти. Тому я виписав основні статті з Розкладу хвороб та їх тлумачення в "Поясненнях до застосування Розкладу хвороб", які можна використати при ваших захворюваннях, і тепер ваше завдання - звернутися до лікарів: вертебролога, невропатолога, нейрохірурга, - та дізнатися в них, чи відповідає ваш діагноз тому визначенню, яке надано в Розкладі хвороб?

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram