Переведення в частину спеціального призначення

Добрий день. Я мобілізований, проходжу службу в одній з частин Національної гвардії (не спец. призначення). Найближчим часом хочуть перевести без моєї згоди в частину спеціального призначення. Маю довідку ВЛК з висновком "придатний" за статтями розкладу хвороб 62-в та 64-в.
Але, якщо я правильно зрозумів, то відповідно до наказу 402 таблиці додаткових вимог "Б" я непридатний до служби в частинах Національної гвардії спеціального призначення.
Який механізм скасування переведення?
Чи вже після переведення потрібно вирішувати цю ситуацію?
15.12.2023 13:47 356

Консультация исполнителя

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
На портале: 3 года
150 отзывов (150 +) (0 -)
Консультации: 752

Вітаю!

ВИ МОЖЕТЕ ЗВЕРНУТИСЬ ДО КОМАНДУВАННЯ З РАПОРТОМ ПРО ВАШЕ МЕДИЧНЕ ОБСТЕЖЕННЯ, З МЕТОЮ ВИЗНАЧЕННЯ ВАШОЇ ПРИДАТНОСТІ ДО ВІЙСЬКОВОЇ СЛУЖБИ.
ЯКЩО ВИ НЕ ЗГІДНІ З РІШЕННЯМ ВЛК, ВИ МАЄТЕ ПРАВО ЙОГО ОСКАРЖУВАТИ В АДМІНІСТРАТИВНОМУ АБО СУДОВОМУ ПОРЯДКУ. 
ВАШІ ХВОРОБИ В ПЕРЕЛІКУ Є, АЛЕ СТУПІНЬ РОЗЛАДУ ФУНКЦІЙ ВАШОГО ОРГАНІЗМУ МОЖЕ ВСТАНОВИТИ ТІЛЬКИ ЛІКАР-ФАХІВЕЦЬ. 

ВИ НЕ МОЖЕТЕ ВІДМОВИТИСЯ ВИКОНУВАТИ НАКАЗ - ЗА ЦЕ ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ. 

ВІЙСЬКОВОСЛУЖБОВЕЦЬ НЕ МОЖЕ ОБИРАТИ СОБІ МІСЦЕ СЛУЖБИ. 

ЯКЩО ВИ ВВАЖАЄТЕ ЩО ВАШІ ПРАВА ПОРУШЕНІ  - ВИ МАЄТЕ ПРАВО НА ОСКАРЖЕННЯ РІШЕНЬ КОМАНДУВАННЯ.

ЗА НЕ ВИКОНАННЯ НАКАЗУ:

Стаття 402. Непокора

Кримінальний кодекс України ()

1. Непокора, тобто відкрита відмова виконати наказ начальника, а також інше умисне невиконання наказу -

карається службовим обмеженням на строк до двох років або триманням у дисциплінарному батальйоні на строк до двох років, або позбавленням волі на строк до трьох років.

2. Те саме діяння, якщо воно вчинено групою осіб або спричинило тяжкі наслідки, -

карається позбавленням волі на строк від трьох до семи років.

3. Непокора, вчинена в умовах особливого періоду, крім воєнного стану, -

карається позбавленням волі на строк від п’яти до семи років.

4. Непокора, вчинена в умовах воєнного стану чи в бойовій обстановці, -

карається позбавленням волі на строк від п’яти до десяти років.

Примітка. Під бойовою обстановкою в розділі XIX цього Кодексу слід розуміти обстановку наступального, оборонного чи іншого загальновійськового, танкового, протиповітряного, повітряного, морського тощо бою, тобто безпосереднього застосування військової зброї і техніки стосовно військового супротивника або військовим супротивником. Обстановка бою, в якому бере участь військове з’єднання, частина (корабель) або підрозділ, розпочинається і закінчується з наказу про вступ у бій (припинення бою) або з фактичного початку (завершення) бою.

ДИСЦИПЛІНАРНИЙ СТАТУТ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ

 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/551-14#Text​):

Дія цього Статуту поширюється на військовослужбовців Служби зовнішньої розвідки України, Служби безпеки України, Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України, Національної гвардії України, Державної прикордонної служби України, Державної спеціальної служби транспорту, Управління державної охорони України, інших утворених відповідно до законів України військових формувань, органів спеціального призначення з правоохоронними функціями.

РОЗДІЛ I
ЗАГАЛЬНІ ПОЛОЖЕННЯ

1. Військова дисципліна - це бездоганне і неухильне додержання всіма військовослужбовцями порядку і правил, встановлених статутами Збройних Сил України та іншим законодавством України.

3. Військова дисципліна досягається шляхом:

виховання високих бойових і морально-психологічних якостей військовослужбовців на національно-історичних традиціях українського народу та традиціях Збройних Сил України, патріотизму, свідомого ставлення до виконання військового обов’язку, вірності Військовій присязі;

особистої відповідальності кожного військовослужбовця за дотримання Конституції та законів України, Військової присяги, виконання своїх обов’язків, вимог статутів Збройних Сил України;

формування правової культури військовослужбовців;

умілого поєднання повсякденної вимогливості командирів і начальників (далі - командири) до підлеглих без приниження їх особистої гідності, з дотриманням прав і свобод, постійної турботи про них та правильного застосування засобів переконання, примусу й громадського впливу колективу;

зразкового виконання командирами військового обов'язку, їх справедливого ставлення до підлеглих;

підтримання у військових з’єднаннях, частинах (підрозділах), закладах та установах необхідних матеріально-побутових умов, статутного порядку;

своєчасного і повного постачання військовослужбовців встановленими видами забезпечення;

чіткої організації і повного залучення особового складу до бойового навчання.

4. Військова дисципліна зобов’язує кожного військовослужбовця:

додержуватися Конституції та законів України, Військової присяги, неухильно виконувати вимоги статутів Збройних Сил України, накази командирів;

Кримінальний кодекс України

1. Дія або бездіяльність особи, що заподіяла шкоду правоохоронюваним інтересам, визнається правомірною, якщо вона була вчинена з метою виконання законного наказу або розпорядження.

2. Наказ або розпорядження є законними, якщо вони віддані відповідною особою в належному порядку та в межах її повноважень і за змістом не суперечать чинному законодавству та не пов'язані з порушенням конституційних прав та свобод людини і громадянина.

3. Не підлягає кримінальній відповідальності особа, яка відмовилася виконувати явно кримінально протиправний наказ або розпорядження.

4. Особа, що виконала явно кримінально протиправний наказ або розпорядження, за діяння, вчинені з метою виконання такого наказу або розпорядження, підлягає кримінальній відповідальності на загальних підставах.

5. Якщо особа не усвідомлювала і не могла усвідомлювати кримінально протиправного характеру наказу чи розпорядження, то за діяння, вчинене з метою виконання такого наказу чи розпорядження, відповідальності підлягає тільки особа, що віддала кримінально протиправний наказ чи розпорядження.

ЗВЕРНІТЬСЯ ЗА ДОПОМОГОЮ ДО ВОЛОНТЕРСКОГО РУХУ "АДВОКАТИ ЗСУ":

https://armyinform.com.ua/2022/05/17/general-valer...

ххххххххх

Указ Президента України від 10 грудня 2008 року № 1153

"Про Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України"

Відповідно до Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" постановляю:

3. Поширити дію Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого цим Указом, та статті 2 цього Указу на військовослужбовців Національної гвардії України та Державної спеціальної служби транспорту.

ПОЛОЖЕННЯ...

82. Призначення військовослужбовців на посади здійснюється:

2) на рівнозначні посади:

за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

3) на нижчі посади:

за станом здоров'я - на підставі висновку (постанови) військово-лікарської комісії;

112. Військовослужбовець може бути переміщений на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення, а також якщо з урахуванням вчиненого правопорушення військовослужбовець, якому призначено покарання у виді службового обмеження для військовослужбовців, не може бути залишений на посаді, пов'язаній із керівництвом підлеглими особами.

Військовослужбовець, який проходить військову службу за призовом, переміщується у зв'язку із службовою необхідністю та за станом здоров'я на нове місце військової служби без його згоди.

113. Переміщення військовослужбовця за станом здоров'я або за станом здоров'я членів його сім'ї здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку.

Тобто  згідно Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого указом Президента України від 10 грудня 2008 року №1153/2008 під час дії особливого періоду та/або правового режиму воєнного стану, можливе переміщення військовослужбовця без його згоди, у тому числі і на нижчестоящі посади.

Випадки, коли згода військовослужбовця на переміщення потрібна:

· неможливість проходження військовослужбовцем військової служби у місцевості, до якої його переміщують, що підтверджено висновком (постановою) військово – лікарської комісії;

· потреба у догляді за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) або особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визначені опікунами та мешкають окремо від сім’ї військовослужбовця, відповідно до документів, які це підтверджують.

ххххххххх
Згідно Наказу МВС України 285 - 2017 року:
"При здійсненні військово-лікарської експертизи щодо військовослужбовців НГУ, резервістів, кандидатів на військову службу за контрактом, кандидатів на навчання у ВВНЗ М(ВЛ)К керуються Положенням про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженим наказом Міністра оборони України від 14 серпня 2008 року № 402, зареєстрованим у Міністерстві юстиції України 17 листопада 2008 року за № 1109/15800."

ЗАТВЕРДЖЕНО

Наказ

Міністра оборони України14.08.2008 № 402

ПОЛОЖЕННЯ

про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text

20.3. При медичному огляді військовослужбовців та інших контингентів ВЛК приймаються постанови такого змісту:

г) "Обмежено придатний до військової служби"

Одночасно з постановою ВЛК в індивідуальному порядку з урахуванням військової спеціальності, займаної посади, віку, роботи, що фактично виконується, пристосованості до неї того, хто пройшов медичний огляд, у постанові у довільній формі вказується, які види служби та роботи протипоказані цій особі. Особи, визнані обмежено придатними до військової служби, - непридатні до служби у високомобільних десантних військах, плавскладі, морській піхоті, спецспорудах. Військовослужбовці, визнані обмежено придатними до військової служби, придатні до служби у частинах (підрозділах) забезпечення, військових комісаріатах, установах, організаціях, навчальних закладах.

ТОБТО ЩОБ ВАС НЕ ПЕРЕВОДИЛИ ДО ЧАСТИНИ СПЕЦПРИЗНАЧЕННЯ, ВАС ВЛК ПОВИННА БУЛА ВИЗНАТИ " ОБМЕЖЕНО ПРИДАТНИМ".

Згідно статей 62"б" та 64"б" непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

Згідно статей 62"в" та 64"в" придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально.

Якщо Ви  вважаєте, що рішення ВЛК не відповідає дійсному стану Вашого організму, Вам потрібно звернутись до командира з рапортом про медичне обстеження, або оскаржити рішення ВЛК. 

Постанова ВЛК регіонів може бути оскаржена у ЦВЛК або у судовому порядку  (підпункт 2.4.10 пункту 2.4 глави 2 розділу I Положення).
Постанови ЦВЛК можуть бути оскаржені в судовому порядку (п.п. 2.3.5 п. 2.3 глави 2 розділу І Положення).

Досудовий порядок оскарження

Відповідно до абзацу 3 пункту 2.12 наказу Міноборони № 402 визначено, що у спірних питаннях, пов'язаних із незгодою призовника з висновками лікарів, які залучаються до медичного огляду призовників, питаннях контролю за об'єктивністю висновків лікарів за рішенням штатної ВЛК призовник може бути направлений на контрольне обстеження у військовий лікувальний заклад. Для перегляду рішення особі необхідно подати у ВЛК вищого рівня ,а саме:

  • постанови ВЛК районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки можна оскаржити до ВЛК області або м. Києва;
  • перегляд постанов, підпорядкованих ВЛК (ВЛК областей), мають право здійснювати ВЛК регіонів;
  • постанови будь-яких ВЛК має право переглядати Центральна ВЛК.

ЦВЛК є органом військового управління, який здійснює керівництво ВЛК регіонів у Збройних Силах України та є керівним органом із військово-лікарської експертизи в Збройних Силах України.

За наслідками розгляду заяви може бути прийняте рішення про проведення повторного або контрольного медичного огляду з метою остаточного вирішення питання щодо придатності до військової служби.

У випадку позасудового порядку оскарження постанови ВЛК необхідно підготувати відповідну заяву про перегляд такої постанови. До такої заяви потрібно додати всі необхідні документи видані військово-лікарською комісією. Для оскарження рішення ВЛК мають бути чіткі підстави, наприклад, непомічена хвороба, помилка ВЛК.

Судовий порядок оскарження

Оскарження рішення ВЛК в суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

  •  у разі попереднього застосування досудового порядку, який починає свій перебіг із дня вручення відповідного рішення за результатами розгляду заяви щодо оскарження постанови;
  •  із дня, коли особа дізналася про порушення своїх прав, тобто з дня винесення відповідної постанови ВЛК.

 Судовий збір за подання заяви до суду фізичною особою - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У 2023 році це 1073,6 грн.

Вимоги до заяви та необхідні додатки подаються з урахуванням вимог статті 160 і 161 КАС. 

Судовий порядок оскарження

Оскарження рішення ВЛК в суді здійснюється в порядку адміністративного судочинства відповідно до вимог Кодексу адміністративного судочинства України.

Строки оскарження:

  • 3 місяці у разі попереднього застосування досудового порядку, який починає свій перебіг із дня вручення відповідного рішення за результатами розгляду заяви щодо оскарження постанови;
  • 6 місяців із дня, коли особа дізналася про порушення своїх прав, тобто з дня винесення відповідної постанови ВЛК.

 Судовий збір за подання заяви до суду фізичною особою - 0,4 розміру прожиткового мінімуму для працездатних осіб. У 2023 році це 1073,6 грн.

Вимоги до заяви та необхідні додатки подаються з урахуванням вимог статті 160 і 161 КАС. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram