виїзд за кордон

Чи може чоловік з жінкою(шлюб зареєстрований) і тещею(інвалідом 2 групи -шизофренія) або без них виїхати за кордон ?У тещі батьків,чоловіка та інших дітей нема.Він працює один і фактично утримує і тещу і свою матір( бо після тривалого лікування багато ускладнень).
У 2022 р. він був мобілізований. У лютому 2023 р. був звільнений по ст.26 ( на той момент у його рідної матері була 2 група інвалідності з онко ( після перекомісії в 2023 р. у неї вже 3 група)
Якщо можна виїхати -то які треба документи та куди звертатися ?

18.12.2023 10:24 485

Консультация исполнителя

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
На портале: 5 лет
245 отзывов (244 +) (1 -)
Консультации: 789
Топ 3 специализации:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня! 

Питання перетину кордону під час дії воєнного стану регулюється Правилами перетинання державного кордону громадянами України, які затверджені Постановою КМУ від 27 січня 1995 р. № 57.

Відповідно до зазначених Правил, під час дії правового режиму воєнного стану можуть виїхати за кордон військовозобов’язані, які мають одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи і супроводжують одного із таких батьків для виїзду за межі України за наявності відповідних документів.

Для перетину кордону необхідно мати наступні документи (нотаріально засвідчені копії):

- документи по інвалідності тещі (посвідчення по інвалідності. Довідка МСЕК не є підтверджуючим документом);

- документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про народження дружини та свідоцтво про шлюб); 

- документи, що підтверджують спільне проживання.Якщо прописка однакова, то треба мати Витяг про реєстрацію місця проживання, де зазначена адреса. Якщо адреса реєстрації різна, то потрібно мати акт встановлення факту здійснення догляду за тещею. Зазначений акт видається органом місцевого самоврядування (виконком). Для його отримання потрібно звернутися із заявою та до заяви додати документи по інвалідності тещі. Комісія за місцем проживання складає акт та надає його Вам. У виконкомі знають про складання цих актів для виїзду за кордон, тому складнощів в його отримані не повинно бути.

Отже, у вашому випадку чоловік має право виїхати за кордон як супроводжуюча особа тещі з інвалідністю 2 групи.

Для виїзду за кордон наявність або відсутність інших родичів у тещі немає значення. Відсутність інших осіб потрібно доводити у разі отримання відстрочки від призову під час мобілізації. Тобто, у вашому випадку не потрібно. 

Жодних інших документах або дозволів від ТЦК отримувати для виїзду також не потрібно.

Що стосується виїзду за кордон без тещі, тобто без особи з інвалідністю, яку потрібно супроводжувати, то це можливо у подальшому, у наступний раз та при умові, що теща стане за кордон на консульський облік. Тобто, перший раз потрібно виїхати разом, стати на консульський облік, а потім чоловік може вже самостійно перетинати кордон при наявності усіх зазначених вище документів плюс довідка з консульської установи про те, що теща перебуває на консульському обліку. Разом з дружиною виїжджати або без неї немає значення, головне мати документи, які підтверджують родство, та присутність тещі.

Якщо у Вас є уточнюючі або додаткові питання можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram