Відстрочка по навчанню із новим законом

Добрий день,

Хотів би запитати щодо змін до «закону про мобілізацію», а саме пункту який стосується студентів «які здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом)».

Відповідно, виникли наступні запитання:

1. Чи є здобуття диплому магістра підставою для відстрочки при наявності диплому спеціаліста за цією спеціальністю (чому так, або ні)? Чи є рівень магістра формально вищим за спеціаліста?

2. Чи є здобуття диплому магістра підставою для відстрочки при наявності диплому бакалавра за цією спеціальністю, а також одночасно при наявності диплому бакалавра+спеціаліста за іншою спеціальністю (чому так, або ні)?

3. Чи є здобуття диплому бакалавра підставою для відстрочки при наявності диплому бакалавра+спеціаліста за іншою спеціальністю (чому так, або ні)?

4. Чи є якісь вікові обмеження для студентів на отримання відстрочки згідно із новим проектом закону?
30.12.2023 16:52 1105

Консультация исполнителя

Богдан Пересада
Адвокат Київ
На портале: 2 года
301 отзыв (300 +) (1 -)
Консультации: 997
Топ 3 специализации:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго вечора.

 

Перш за все, зверну вашу увагу на те, що на даний момент часу це всього навсього лише внесений законопроект.

 

Я маю дуже великий сумнів, що його приймуть саме у такій редакції.

 

Посилання на сам законопроект на сайті Верховної Ради України: https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/43451 .

 

Що стосується студентів, законопроект містить наступне положення:

«здобувачі професійної (професійно-технічної), фахової передвищої та вищої освіти, які навчаються за денною a6o дуальною формами здобуття освіти i здобувають рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом), а також докторанти, які навчаються за денною a6o дуальною формами здобуття освіти».

 

Що стосується понять «спеціаліст» та «магістр».

Відповідно до підпунктів 1, 2 пункту другого Прикінцевих та перехідних положень Закону України «Про вищу освіту»:

«1) освітня діяльність за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста, що провадиться закладами вищої освіти і започаткована до набрання чинності цим Законом, продовжується у межах строку навчання за певною освітньо-професійною програмою з видачею державного документа про вищу освіту встановленого зразка - диплома спеціаліста. Останній прийом на здобуття освітньо-кваліфікаційного рівня спеціаліста проводиться у 2016 році;

2) вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста (повна вища освіта) після набрання чинності цим Законом прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра».

Таким чином, вища освіта за освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліста прирівнюється до вищої освіти ступеня магістра.

 

  1. Чи є здобуття диплому магістра підставою для відстрочки при наявності диплому спеціаліста за цією спеціальністю (чому так, або ні)? Чи є рівень магістра формально вищим за спеціаліста?

 

Рівень «магістра» не є вищим за рівень «спеціаліста», вони є однаковими відповідно до положень Закону України «Про вищу освіту». Таким чином, здобуття диплому магістра за спеціальністю, за якою є диплом спеціаліста, не надасть права на відстрочку, оскільки не дотримується вимога «здобувати рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом)».

За логікою цього законопроекту для отримання відстрочки потрібно здобувати вищий рівень освіти – третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень:  доктор філософії/доктор мистецтва (навчання в аспірантурі).

 

  1. Чи є здобуття диплому магістра підставою для відстрочки при наявності диплому бакалавра за цією спеціальністю, а також одночасно при наявності диплому бакалавра+спеціаліста за іншою спеціальністю (чому так, або ні)?

 

На мою думку, в такому випадку, згідно нового законопроекту, право на відстрочку не буде, оскільки не дотримується вимога «здобувати рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом)». Тобто, маючи дипломи бакалавра+спеціаліста (який прирівнюється до магістра), особа йде здобувати ступень магістра (після бакалавра) за іншою спеціальністю, й відповідно, право на відстрочку не буде.

За логікою цього законопроекту для отримання відстрочки потрібно здобувати вищий рівень освіти – третій (освітньо-науковий/освітньо-творчий) рівень: доктор філософії/доктор мистецтва (навчання в аспірантурі).

 

  1. Чи є здобуття диплому бакалавра підставою для відстрочки при наявності диплому бакалавра+спеціаліста за іншою спеціальністю (чому так, або ні)?

 

На мою думку, в такому випадку, згідно нового законопроекту, права на відстрочку не буде, оскільки для відстрочки потрібно «здобувати рівень освіти, що є вищим за раніше здобутий за однією спеціальністю (фахом)». Тобто, якщо просто знову піти на бакалавра, маючи при цьому бакалавра+спеціаліста за іншою спеціальністю, то права на відстрочку не буде.

 

  1. Чи є якісь вікові обмеження для студентів на отримання відстрочки згідно із новим проектом закону?

 

Ні, новий законопроект, на момент його подачі, не містить вікових обмежень для студентів.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram