Відсрочка від моболізації церез інавалідність батьків.

Мене цікавлять опії що до відсрочки від мобілізації які можуть буду для мене відкриті як за поточним законодавством так і за законопроектом від 25-го грудня, та основні етапи рішення цього питання.

Поточні данні: Мати має 2 группу інвалідності, працює, офіціальне працевлаштування. В нас прописка по спільній адресі. А також в мати окрім мене є ще одна повнолітня дитина(моя сестра), яка має іншу прописку. 

02.01.2024 15:04 559

Консультация исполнителя

Андрій Межирицький
Адвокат
На портале: 2 года
97 отзывов (97 +) (0 -)
Консультации: 248
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

З юридичної точки зору у Вашому випадку наразі немає права на відсрочку, адже у особи з інвалідністю - Вашої матері, є інша працездатна особа, яка зобов’язана відповідно до закону її утримувати. Закон, а саме стаття 202 Сімейногок кодексу покладає обов'язок по утриманню батьків на їх повнолітніх та працездатних дітей. Отже, якщо Ваша сестра старша за 18 років,  не має інвалідності, то вона зобов'язана утримувати свою матір і різне місце проживання, відсутність заробітку та інши фактори на цей обов'язок жодним чином не впливають.

Інша справа яка інформація про склад Вашої сім'ї наявна в ТЦК. Адже все, що Ви зможете надати це довідку про склад сім'ї, де будуть зазначені Ви та Ваша мати. Робити запити до органів РАГС, щодо сімейного стану Вашої мами та наявності в неї інших дітей, ТЦК не уповноважені, зобов'язати Вас надавати такі відомості вони теж не мають права. Так що, якщо у Вашій особовій справі немає відомостей про матір та сестру, то цілком можливо така інформація буде недоступна працівникам ТЦК. Але скоріш за все в ТЦК будуть вимагати надати довідку РАЦС про відсутність у Вашої мами інших осіб які за законом зобов'язані її утримувати (чоловік, інші діти). Відразу скажу, що таких довідок не існує і це питання вже вирішене на рівні Міністерства юстиції, яке своїм листом "Щодо видачі витягів з Державного реєстру актів цивільного стану громадян" № 112984/19.3.2/11-23 від 25.08.2023, чітко вказало, що довідок і витягів про відсутність інших родичів не існує.

Потрібно повідомити співробітнику ТЦК про роз'яснення Міністерства юстиції України про те, що таких довідок не існує. Можливо, подіє. Ну а якщо не подіє, то прийти в РАЦС і вимагати письмову відповідь про те, що вони таких довідок не дають саме для Вас. А потім принести цю відповідь у ТЦК. Потрібно розуміти, що співробітники РАЦСу не будуть горіти бажанням давати Вам цю письмову відповідь. Потрібно написати їм письмовий запит із проханням видати Вам цей витяг або довідку і в разі відмови відповісти на нього письмово. За Законом України "Про звернення громадян" РАЦС зобов'язаний Вам відповісти.

Якщо ж після надання такої відповіда РАЦСу працівники ТЦК все одно будуть наполягати, що мають сумнів, чи немає у Вас інших родичів, то Ви повідомляєте, що обов'язок доводити їхню наявність покладено на них як на орган державної влади. І Ви не зобов'язані доводити їх відсутність. Також при спробі вручення повістки на відправлення в такому разі потрібно відмовлятися від її підпису. Вимагати скласти акт відмови від підпису. За нею не з'являтися. І йти до суду її оскаржувати. Або займатися кримінальною справою про ухилення від мобілізації, якщо вона буде заведена.

Положення закону про відсутність інших осіб зобов'язаних здійснювати утримання відносно нове (існує менше ніж півроку), тому судової практики наразі мало. Але вже перша почала з'являтися. І вона на користь військовозобов'язаних.

Чернівецький окружний адміністративний суд у рішенні у справі № 600/5410/23-а від 11.09.2023р., з яким Ви можете ознайомитися за посиланням: https://reyestr.court.gov.ua/Review/113367266, суд критично поставився до позиції ТЦК та СП, щодо того, що з наданого ним переліку документів точно сказати, чи є інші родичі, неможливо. І зобов'язав ТЦК і СП прийняти рішення про надання відстрочки від мобілізації військовозобов'язаному.

Що стосується законопроекту який був оприлюднений 25 грудня, то з одного боку запропонована редакція частини 11 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію" більш лояльна та зрозуміла для застосування, адже для отримання відсрочки достатньо заяви особи з інвалідністю, яка може бути як письмовою на ім'я керівника ТЦК так і нотаріально завіреною, з іншого боку чомусь в цій правовій конструкції з'явився термін "догляд" (раніше було "утримання"), що може викликати певні маніпуляції з боку працвників ТЦК, адже необхідність "догляд" потребує закріплення у відповідних довідках МСЕК або ЛКК.\, чого наразі немає в цій частині статті 23. Проте, сподіваюсь, що цю колізію буде вирішено під час розгляду законопроекту або в ході його практичного застосування.

Отже, підсумовуючи, станом на сьогодні юридичних підства для отримання відсрочки Ви не маєте, проте ТЦК будк дуже складно це довести. Тому за сприятливих обставин і наполегливості з Вашого боку, відсрочку Ви скоріш за все отримаєте. В разі ж прийняття нової редакції Закону, у отримати відсрочку буде набагато простіше , головне, Ви будете мати на неї повне право.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном 050-301-67-55 (будь-який месенджер).

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram