Відмітка у РТЦК для перетину кордону для звільненого у запас

Доброго дня. Був мобілізований на Закарпатті у березні 2022 р. Наприкінці травня 2022 р. вперше пройшов ВЛК, визнано «обмежено придатний у військовий час», відмітку про це у військовому квитку ставити командування відмовилось. Звільнений у запас 30.08.2023 («через сімейні обставини або інші поважні причини у зв`язку перебуванням на утримання військовослужбовця трьох і більше дітей віком до 18 років». Не маю посвідчення багатодітного батька - рідний син від першого шлюбу проживає із своєю мамою за кордоном, у теперішньої дружини двоє дочок від її першого шлюбу, проживаємо сімʼєю. На звільнення подавав безліч підтверджуючих документів, навіть намагався вирішити факт утримання через суд, але марно). Після звільнення відразу став на облік у РТЦК по місцю прописки, там мені внесли записи про ВЛК що проходив у 2022 р. У моєму військовому квитку (нового зразку, зелений) вказано:
1. Сторінка 3. Пункт 7 - військову присягу прийняв, дата, в/ч.
2. Сторінка 4. Пункт 9 - дата і підстава призову
3. Сторінка 4. Пункт 10 - дата і підстава звільнення в запас (30.08.2023)
4. Сторінка 6. Пункт 13 - без дати вказано що визнаний придатним до військової служби закарпатським РТЦК у березні 2022р.
5. Сторінка 6. Пункт 14 - РТЦК по місцю прописки вказано що 13.06.2022 р комісією ВЛК визнано «обмежено придатним до в/c» і вказано «підлягає повторному огляду 2027р.»
6. Сторінка 8. Пункт 17. Проходежння військової служби - в/ч, ВОС, дата зарахування, дата виключення
7. Сторінка 22. Пункт VI «Відмітки про військовий облік» вказано що взятий на військовий облік РТЦК по місцю прописки 31.08.23

У вересні та грудні 2023 на кілька тижнів виїжджав потягом за кордон до сімʼї, проблем із виїздом не було (возив із собою весь комплект документів що подавав на звільнення у бригаду + «витяг з наказу про звільнення» + нотаріально засвідчені копії свідоцтв про народження дітей, довідку про спільне проживання і свідоцтво про одруження + військовий квиток).

Я планую у лютому цього року ще раз виїхати за кордон щоб побачити свою сімʼю, то ж є такі питання:
1. Чи повинен Я у березні (чи раніше) зʼявитися до РТЦК по місцю прописки щоб поставити якісь відмітки, продовження звільнення у запас, то що. Якщо «так» -
1.1 Які документи Я маю надати, якщо в мене не помінялись жодні сімейні обставини?
1.2 Чи можуть мене відправити на повторе ВЛК щоб потягнути час (враховуючи Пункт 5 вище, про наступне проходження ВЛК у 2027 р.)?
1.3 Які саме документи мені може видати РТЦК що підтверджують що мені продовжено перебування у запасі?
2. Коли Я буду перетинати кордон у лютому чи є право(причини, обовʼязки) у прикордонників вимагати від мене будь які ще додаткові документи, ніж ті що подавались раніше, або довідки від РТЦК або вимагати якісь нові записи у військовому квитку?

02.01.2024 19:41 474

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 4 года
799 отзывов (798 +) (1 -)
Консультации: 2038
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

1.  У вас немає обов'язку повторно з'являтися до свого ТЦК.  Явитись в військкомат щоб отримати запис про "продовження звільнення у запас" - це щось із розряду фантастики:)

1.1 - тут Ви самі відповіли на своє питання. Ви зараз звільнені в запас, але все рівно перебуваєте в статусі військовозобов'язаного. Таким чином, у відповідності до норм дючого законодавства, Ви зобов'язані прийти до ТЦК в разі зміни облікових даних - одруження/розлучення, зміна місця проживання, народження дитини, закінчення дії відстрочки (наприклад, хтось із дітей досяг повноліття). Немає змін - немає і обов'язку приходити в ТЦК.

1.2 - в любому випадку, ваша теперішня відстрочка не пов'язана з непридатністю до військової служби. Тобто яким би не був висновок ВЛК, все рівно Ви не підлягаєте мобілізації як батько що утримує трьох неповнолітніх дітей. В той же час, навіть якщо до 2027 року жодна дитина ще не досягне повноліття, то вам прийдеться явитися в ТЦК і пройти медогляд (ВЛК) - адже не зважаючи на відстрочку, Ви залишаєтесь військовозобов'язаним і повинні виконувати всі законні вимоги працівників ТЦК.

1.3 - цей термін не продовжується. Навіть при втраті підстав для відстрочки (як я вже писав, наприклад, хтось із дітей досяг повноліття) - Ви так само продовжите перебувати в запасі, допоки вас не вирішать повторно мобілізувати. 

2. Цікаве питання. З точки зору діючого законодавства - ні, прикордонники не мають права вимагати додаткові документи. А з точки зору прикордонників - вони мають право вимагати все що завгодно. Припустимо, що у вас вимагають документ, якого зараз з собою немає, або ж його фізично ще не існує, хоча раніше цей документ не вимагався. Також припустимо, що на той момент не буде змін в законодавстві, якими б було передбачено обов'язок мати з собою такий документ. В такому випадку, потрібно дзвонити на телефон довіри Держприкордонслужби України (ДПСУ) за номером 0-800-218-808 та скаржитись, що прикордонники незаконно відмовляють в перетині кордону. Додзвонитися важко, але можна. Ваш дзвінок зареєструють, назвуть номер звернення. Потім можна буде передзвонити, назвати номер свого звернення і дізнатися про результати розгляду скарги. 

Також в разі відмови в перетинання кордону, вам буде видане Рішення про відмову в перетинанні державного кордону".

В цьому Рішенні буде зазначено ПІБ та посада особи, що його прийняла - це для вашої скарги. Також в Рішенні буде зазначено номер прикордонного загону та його адреса. За вказаною адресою прийдете до начальника загону (якщо це будній день, робочі години). Начальник має право самостійно скасувати Рішення.

В найгіршому випадку- прийдеться оскаржувати до суду, та скасовувати Рішення, але це затягнеться приблизно на три місяці.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram